1.9 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecial5.000 de tineri îşi vor găsi de lucru prin programe cu finanţare...

5.000 de tineri îşi vor găsi de lucru prin programe cu finanţare UE

Ministerul Muncii a lansat, miercuri, două proiecte-pilot prin care peste 5.000 de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, fără ocupaţie şi neincluşi în vreo formă de învăţământ, ar urma să primească oferte de angajare sau de continuare a educaţiei, anunţă Mediafax.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a lansat două proiecte-pilot care urmăresc ca tinerii cu vârsta de până în 25 de ani, care şi-au pierdut locul de muncă sau care nu au reuşit să se angajeze după terminarea studiilor, să primească, în decurs de patru luni de la înregistrarea la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau la centrele de garanţii pentru tineret, o ofertă de angajare, de continuare a educaţiei, intrare în ucenicie sau efectuarea unui stagiu.

Citeşte şi: Calificarea forţei de muncă, problemă serioasă pentru Europa

„Cele două proiecte-pilot au rolul de a facilita accesul pe piaţa muncii pentru 5.000 de tineri care nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat prin furnizarea unor programe integrate de măsuri active, livrate prin intermediul celor 26 de centre de garanţie pentru tineret. Pachetele de servicii personalizate cuprind măsuri de tipul: informare, consiliere profesională individuală şi de grup, mediere, furnizarea de programe de formare profesională, consultanţă, asistenţă şi formare profesională pentru începerea unei activităţi independente sau pentru iniţierea de afaceri, stagii de ucenicie şi organizarea de târguri judeţene de locuri de muncă”, a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Concret, peste 3.500 de tineri vor urma cursuri de calificare, alţi 376 vor participa la stagii-pilot de ucenicie şi peste 1.000 vor beneficia de cursuri de dezvoltare a competenţelor antreprenoriale. De asemenea, cele mai bune 144 de idei de afaceri vor fi premiate şi încurajate pentru a deveni afaceri independente.

În cadrul celor două proiecte urmează a fi înfiinţate 22 de centre judeţene şi patru regionale şi 20 de târguri de locuri de muncă.

„Se estimează ca până la 30 iunie 2015, odată cu finalizarea proiectelor, un număr de 600 de tineri să fie deja angajaţi”, a explicat Câmpeanu.

Ea a mai spus că dificultatea obţinerii unor locuri de muncă pentru tineri nu este un fenomen nou la nivel european sau global, iar criza a generat nivele inacceptabile ale şomajului în rândul acestei categorii.

„Rata şomajului la tineri este de două ori mai mare decât a adulţilor în special în ţările cu venituri medii şi mari, iar în anumite state europene unul din doi tineri este şomer (ex. Grecia, Spania). Rata şomajului de lungă durată la tineri este în creştere. În Uniunea Europeană, rata şomajului la tineri a fost de 23,7 la sută în 2012, reprezentând 5,8 milioane persoane, o treime dintre ei aflându-se în şomaj de mai bine de 12 luni. Cele mai afectate categorii de populaţie sunt cele situate la extremele pieţei muncii: tinerii şi lucrătorii vârstnici”, a spus demnitarul.

Ministrul Muncii a precizat că rata şomajului pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 – 24 ani a crescut de la 18,6 la sută în 2008 la 23,9 la sută în 2012, evidenţiindu-se trei regiuni în care nivelul acestui indicator este mai mare de 25 la sută, respectiv Centru (31,7 la sută), Sud-Est (31,3 la sută) şi Sud-Muntenia (30,2 la sută).

Cele două proiecte beneficiază de o finanţare de 10 milioane de euro din Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a precizat că aproximativ 135.000 de tineri sunt sprijiniţi în prezent prin diferite proiecte europene.

Proiectul „Garanţii pentru TINEri!” va fi implementat în regiunile Sud-Est Dobrogea, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia şi Bucureşti-Ilfov şi are ca parteneri naţionali Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Asociaţia Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România şi Blocul Naţional Sindical.

Proiectul „Investiţia în tineri, investiţia în viitorul nostru” va fi implementat în regiunile Vest, Nord-Vest, Nord-Est şi Centru (în total 22 judeţe), parteneri fiind SC BPI Management Consulting România SRL, Asociaţia Profesională Neguvernamentală de Asistenţă Socială ASSOC Baia Mare şi Fundaţia Ecologică Green din Iaşi.

Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă