6.7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUngaria: creditul în valută nu respectă Constituţia

Ungaria: creditul în valută nu respectă Constituţia

Ungaria îşi continuă lupta cu băncile. Ministerul Justiţiei a cerut Curţii Constituţionale o opinie privind posibila neconstituţionalitate a creditelor în valută, argumentând că băncile au abuzat de poziţia lor în relaţia cu împrumutaţii sau au încălcat drepturile consumatorilor, arată Mediafax. Ministerul vrea să obţină indicaţii şi cu privire la modul în care ar putea fi modificate contractele în derulare astfel încât să nu fie încălcată legislaţia.

Deşi poate avea şi un caracter electoral (alegerile parlamentare sunt la începutul lui 2014), noua abordare a autorităţilor doreşte să ofere un sprijin suplimentar miilor de debitori în valută care au dat în judecată individual băncile. Până acum s-au adoptat mai multe măsuri în sprijinul datornicilor, cum ar fi posibilitatea refinanţării sau restituirii anticipate la rate de schimb avantajoase.

Şi în România există o iniţiativă asemănătoare. Un deputat UDMR a depus luna trecută un proiect de lege semnat de alţi 18 parlamentari, din toate partidele, ce prevede că debitorii pot rambursa anticipat creditul contractat în valută, la cursul din luna când acesta a fost obţinut.

„Noi am observat că majoritatea creditelor neperformante au fost contractate în perioada de boom imobiliar, dar în ultimii ani veniturile persoanelor au scăzut, în timp ce ratele au crescut, fiindcă unul era cursul leu-euro în 2007 sau 2008, şi altul este acum, aproape dublu. Pentru că, la fel ca la orice credit, întâi se plăteşte dobânda, şi apoi soldul, pierderea băncii, dacă proiectul nostru va fi aprobat, ar fi doar că nu ar mai încasa dobânzi la fel de mari şi pe viitor, iar persoanele fizice nu ar mai fi supuse unor presiuni atât de mari ca în prezent”, a explicat iniţiatorul proiectului, Szabo Odon, citat de ebihoreanul.ro.

Rămâne de văzut dacă autorităţile din România vor fi dispuse să adopte legi care să provoace pierderi masive băncilor, cum au procedat cele din Ungaria, cel puţin până în prezent lobby-ul bancar fiind deosebit de eficace.

 

Cele mai citite

Sophie Hediger a decedat într-o avalanșă în stațiunea montană Arosa

Sophie Hediger, snowboardistă olimpică din Elveția, a decedat într-o avalanșă în stațiunea montană Arosa, la doar 26 de ani. Sophie Hediger a decedat Sophie Hediger a...

Danemarca consolidează apărarea Groenlandei după declarațiile lui Trump

Danemarca a anunțat o creștere semnificativă a bugetului pentru apărarea Groenlandei, la scurt timp după ce fostul președinte american Donald Trump și-a reiterat dorința...

Sophie Hediger a decedat într-o avalanșă în stațiunea montană Arosa

Sophie Hediger, snowboardistă olimpică din Elveția, a decedat într-o avalanșă în stațiunea montană Arosa, la doar 26 de ani. Sophie Hediger a decedat Sophie Hediger a...
Ultima oră
Pe aceeași temă