2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăThe Future in Banking Technology, ediţia a II-a: Tot mai aproape de...

The Future in Banking Technology, ediţia a II-a: Tot mai aproape de sistemul unic de plăţi

Evenimentul „The Future in Banking Technology”, ajuns la a doua ediţie, a prezentat tendinţele, inovaţiile şi oportunităţile sistemelor de plăţi. Organizat de Medien Conferences joi, 5 aprilie 2012 cu sprijinul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi în parteneriat cu TransFonD şi Allevo, precum şi al Horvath & Partners şi Intercontinental, evenimentul s-a bucurat şi de prezenţa reprezentanţilor Swift.

Rodica Tuchilă, director ARB şi Florin Dănescu, preşedinte executiv ARB, au „deschis” evenimentul şi au prezentat ultimele realizări în domeniul sistemului unic de plăţi SEPA.

Tuchilă susţine că 21 de bănci şi cinci sucursale străine ale au aderat deja la SEPA Credit Transfer (Single Euro Payment Area – zona de plăţi unică europeană).

„SEPA nu este decât o arie geografică…Din punct de vedere al stadiului aderării nu s-a schimbat mare lucru…sunt acoperite cam 90% din volumul total al plăţilor prin transfer de credit”, a mai spus Tuchilă.
„Spre deosebire de Ungaria, noi am hotărât că adoptarea SEPA e o chestiune voluntară pentru bănci…Principala problemă ţine de compatibilitatea dintre bănci de ordin tehnic şi de business”, spune Ionel Dumitru, Şef Serviciu Dezvoltare, TransFonD.

„Pentru 30 martie ar fi trebuit să se lanseze sistemul SEPA pentru plăţile în lei. O parte din bănci nu s-au putut conforma programului şi am amânat lansarea pentru sfârşitul lunii iunie”, a mai spus Dumitru.

Mugur Podaru, Director Direcţia Plăţi şi Internet Banking, CEC Bank, afirmă că 50% din clienţii băncii sunt deja online, mai ales în marile oraşe şi 32% din clienţii la nivel naţional efectuează plăţi online.

Ciprian Nicolae, Director Proiect Operaţiuni Carduri, BRD Groupe Societe Generale, a prezentat cele mai noi instrumente şi dispozitive de plată fără contact (contactless), realizate prin frecvenţă radio între un card special sau un breloc, ceas, telefon sau alt aparat prevăzut cu sistem de transmisie cu indentificare radio (RFID-Radio Frequency Identification) . „Orice persoană are 1-2 plăţi mai mari lunare şi multe plăţi mici zilnice care se pot face fără PIN sau semnătură, prin tehnologia contactless dacă nu depăşesc 100 de lei”, a mai spus Nicolae.

Catherine Banneux, Senior Market Manager, Banking Market, SWIFT, susţine că banii trimişi de românii din străinătate către ţară – aşa-numitele „remitenţe”- reprezintă o sumă importantă din totalul mondial al remitenţelor, de 4.517 miliarde dolari. Iar Swift este gata să facă faţă operaţiunilor de acest gen cu un cost de câţiva eurocenţi pe tranzacţie.

„Remitenţele românilor din străinătate au atins 3,9 miliarde de dolari în 2011″, susţine Corina Mihalache, Business Analyst, Allevo. Fondurile care ies anual din România ating 3-400 de milioane dolari. „Stocul emigranţilor care trimit bani este de aproximativ 2,7 milioane de persoane”, a mai spus Mihalache. Allevo, care este certificat Swift (Certified SWIFTReady Workers’ Remittances) oferă soluţii de procesare ale acestor transferuri, a conchis Mihalache.

Mai multe detalii despre conferinţă şi speakeri vor fi prezentate în Ziarul de Business, un produs editorial Medien Conferences distribuit în fiecare joi împreună cu România Liberă.

Cele mai citite
00:01:12

VIDEO. O rachetă lansată din Yemen pe o casă dintr-un sat israelian

Armata israeliană a declarat marți dimineața că a încercat de mai multe ori să doboare o rachetă lansată din Yemen, care a declanșat sirenele...

Mii de susținători ai fostului președinte Evo Morales au ajuns în capitala Boliviei, La Paz

Mai multe mii de susținători ai fostului președinte bolivian Evo Morales, care au început vineri un marș pentru a protesta față de criza economică...

Un bărbat din București este căutat de Poliție după ce a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino

Un bărbat din Bucureşti a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino. Omul a abandonat unul pe drum, după ce probabil şi-a dat...
Ultima oră
Pe aceeași temă