» Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) propune impozitarea profiturilor exceptionale din industria extractiva, in conditiile in care redeventele platite in acest sector sunt destul de reduse.
O astfel de taxa este in vigoare in Marea Britanie sub numele de "Taxa Robin Hood", spune presedintele AOAR, Florin Pogonaru. In Romania, nivelul total al redeventelor din industria extractiva se ridica la 200-250 milioane euro anual, din care 98% din industria de petrol si gaze, potrivit lui Cristian Parvan, secretarul general al AOAR. Astfel, nivelul redeventelor la resursele pe care le are Romania reprezinta mai putin de 1% din produsul intern brut (PIB), pe cand in Bulgaria nivelul redeventelor se ridica la 4% din PIB. Oficialii Asociatiei au dat exemplul Italiei, care a introdus recent acest tip de impozit, si au spus ca la nivelul Uniunii Europene nu exista restrictii la introducerea acestui tip de taxare. "In Italia a fost promovat un pachet de legi, inaintat de guvernul Berlusconi, prin care se prevede o impozitare suplimentara a profiturilor din industria de petrol si gaze, din sistemul bancar si din asigurari. Nu trebuie sa reproducem ceea ce face Italia, dar trebuie macar sa ne gandim ce s-ar putea face in Romania in acest sens", a declarat Parvan.
"Cei care extrag resurse naturale sunt niste castigatori la loterie, fara sa faca nimic, beneficiind de faptul ca preturile materiilor prime pe care le extrag au crescut foarte mult", a spus Pogonaru. Acesta a adaugat ca o legislatie privind impozitarea profiturilor exceptionale se discuta in toate statele din Uniunea Europeana, iar Comisia Europeana dezbate introducerea unei taxe de tip "Robin Hood" uniform, pentru toate statele membre. Potrivit AOAR, sumele obtinute din acest impozit ar putea fi utilizate pentru sustinerea categoriilor defavorizate. In primul trimestru din acest an Petrom a obtinut un profit-record, de 977 milioane lei (262 milioane euro), contribuind cu circa 30% la profitul companiei-mama OMV.
Ulterior, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a lansat numeroase declaratii despre nivelul redus al redeventelor pe care le plateste Petrom, in contextul cresterii cotatiei barilului de petrol. "Daca nu impozitam corect toate zonele economice, sigur vom avea o impozitare excesiva in anumite zone ale economiei. Daca industria face profit de 7%, nu poti s-o impozitezi la fel ca pe sectorul financiar, unde, in urma unor speculatii, se face un profit de 30%", a explicat Parvan.
Baza unica de impozitare la nivel european
O alta dezbatere la nivel european face referire la o baza unica de impozitare a profiturilor multinationalelor. "Se discuta introducerea unor sisteme de impozitare, care prevad fie plata impozitelor de catre o companie in tara in care produce, urmand a se face o relocare a profiturilor in tara de origine, fie o plata a tuturor taxelor in tara de origine. Se incearca limitarea transferurilor profiturilor in zonele atractive fiscal", a explicat Florin Pogonaru.
Oficialii AOAR propun o impozitare a poluarii, concomitent cu reducerea fiscalitatii cu forta de munca. Printre alte propuneri ale asociatiei se numara: respectarea unei perioade de minimum sase luni in cazul modificarilor fiscale si acordarea unei perioade de conformare de minimum un an. Reprezentantii AOAR mai propun reducerea cu 10% a cheltuielilor la nivelul administratiei centrale, informatizarea acestui mecanism si reducerea, pe cat posibil, a relatiei contribuabil-functionar fiscal. Constantin Bostina, vicepresedinte al AOAR, spune ca trebuie gandita o fiscalitate care sa asigure resursele pentru o dezvoltare economica a Romaniei cu 4% peste media UE, pe o perioada de 7-8 ani, prin care sa se reduca decalajele fata de UE.