3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStrategia „băţul şi morcovul“ aduce încasări suplimentare la Fisc

Strategia „băţul şi morcovul“ aduce încasări suplimentare la Fisc

ANAF a încasat în ultimele 6 luni peste 34 milioane de lei de la companiile bănuite de evaziune care au preferat să achite parţial prejudiciul pentru a beneficia de pedepse mai mici. O firmă din Bucureşti a achitat 22 milioane lei înainte ca Parchetul să înceapă urmărirea penală.

Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale stipulează că pedeapsa prevăzută se reduce la jumătate dacă învinuitul sau inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat în cursul urmăririi penale sau până la primul termen de judecată. Asta la sume mari.

Există însă şi oferta pentru peştii mici: dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Iar dacă prejudiciul cauzat şi recuperat este de până la 50.000 euro, se aplică o sancţiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar.

Fiscul a înfiinţat în luna august a anului trecut un cont dedicat recuperării prejudiciilor identificate în cazurile de evaziune fiscală, pentru reducerea pedepselor făptuitorilor care plătesc înainte de primul termen al proceselor penale. ANAF a încasat astfel în şase luni peste 34 de milioane lei (8 milioane euro) de la evazioniştii care au plătit din prejudiciu pentru a beneficia de pedepse mai mici, cea mai mare sumă fiind colectată în prima lună a acestui an, de la o firmă din Bucureşti, chiar înainte de începerea urmăririi penale.

Preşedintele ANAF, Şerban Pop, subliniază că filosofia Fiscului va viza promovarea măsurilor care să mute greutatea acţiunii de combatere a evaziunii fiscale către creşterea încasărilor la bugetul de stat, cuvântul-cheie fiind recuperarea prejudiciului şi scurtarea circuitului penal. Rămâne de văzut dacă o astfel de abordare nu încurajează micii evazionişti în loc să-i sperie, având în vedere că pentru un prejudiciu de 50.000 euro acoperit integral pedeapsa se reduce la o sancţiune administrativă agăţată de cazier.

Pe locul secund în topul plăţilor în scopul diminuării pedepselor se plasează o firmă din Timişoara, care a achitat, tot în ianuarie, suma de 4,3 milioane de lei (circa un milion de euro). O sumă considerabilă a mai fost plătită de către reprezentanţii unei companii din Mehedinţi (1,6 milioane lei) în luna decembrie a anului trecut.

Filosofia Fiscului va viza promovarea măsurilor care să mute greutatea acţiunii de combatere a evaziunii fiscale către creşterea încasărilor la bugetul de stat, cuvântul-cheie fiind recuperarea prejudiciului şi scurtarea circuitului penal.“

 

Cele mai citite

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă