Indicii celor mai lichide actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu exceptia SIF-urilor, au suferit ieri cea mai violenta scadere din ultimii trei ani, de peste 7%, desi piata se afla de opt luni pe o tendinta descendenta. Valoarea tranzactiilor s-a cifrat la circa 20 milioane de euro, unul dintre cele mai ridicate niveluri din acest an. In pietele europene, scaderile au fost de circa 1%. Indicele ROTX, jucat la bursa din Viena, a fost cel mai afectat ieri, scazand cu 7,8% si intorcandu-se in timp cu aproape 21 de luni, la nivelul din iunie 2006. In componenta indicelui ROTX intra 15 dintre cele mai reprezentative companii listate la BVB, iar joi opt dintre acestea au scazut cu valori cuprinse intre 7 si 12,5%. De asemenea, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni de la BVB, a pierdut 7,3%, ajungand tot la nivelul din iunie 2006. Societatile de Investitii Financiare (SIF-uri), a caror evolutie este caracterizata de indicele BET-FI, au suferit ieri o scadere mai mica fata de restul pietei, de peste 4%, dar acestea au avut, cu o zi inainte, cea mai mare scadere din piata. In prezent, preturile actiunilor SIF sunt pe ansamblu la nivelul din octombrie 2006.
Brokerii cred ca jucatorii pe indicele ROTX la Bursa din Viena, unde azi a fost zi de decontare, au avut o influenta importanta in accentuarea scaderilor actiunilor ce sunt luate in calculul indicelui. "Este posibil ca astazi sa fi avut parte de unele speculatii pe indicele ROTX, mai ales ca maine si luni piata din Viena este inchisa, pentru Pastele catolic. Nici declaratiile alarmiste ale lui Patriciu nu au fost binevenite, mai ales in aceste momente, cand increderea in piata de capital are de suferit. In aceasta saptamana, corelarea bursei locale cu pietele externe n-a mai tinut si am avut parte de anumite interese de a se instala panica", a declarat Adrian Ceuca, director general adjunct al Broker Cluj.
"E greu sa mai spui ceva dupa asemenea scaderi. S-a ajuns la niveluri de neimaginat, cu actiuni mult subevaluate. Faptul ca azi a fost zi de decontare pentru contractele pe ROTX poate sa ne conduca la o explicatie pentru aceste deprecieri. Fondurile straine care erau short pe ROTX la Viena probabil si-au inchis pozitiile, avand grija sa vanda puternic actiunile din componenta indicelui. Societatile de brokeraj din Romania probabil au facut ceva bani azi din comisioane, dar in acelasi timp ar putea pierde din clienti, a caror incredere in piata de capital s-a redus semnificativ", a spus Octavian Molnar, director general adjunct al IFB Finwest.
"Din istoria BVB se vede ca fiecare trend descendent s-a incheiat cu scaderi violente. Trebuie ca pana la urma sa se incheie aceasta tendinta, mai ales ca premisele asupra cresterii economiei Romaniei sunt destul de bune", a conchis Ceuca.