» Vanzarile unor pachete importante de actiuni in luna mai au adus SIF Moldova un profit net de peste 50 milioane lei, cel mai mare pe ansamblul SIF-urilor, fapt care a contribuit si la cresterea averii societatii cu 2,47%, pentru prima oara in acest an.
SIF Moldova a reusit sa obtina pe primele cinci luni din acest an un profit net de 65,2 milioane lei, de asemenea, cel mai mare dintre SIF-uri. La finalul lunii mai activul net al SIF Moldova a ajuns la 1,532 miliarde lei (423 milioane euro), fiind insa cu 14,4% mai mic decat cel de la finalul anului 2007. Totusi, in ciuda performantei din ultima luna, SIF Moldova continua sa aiba cea mai mica avere dintre SIF-uri.
"In luna mai SIF Moldova a incasat cei mai multi bani din vanzarea unor pachete de actiuni, in special de la societati inchise, obtinand astfel un profit considerabil. Acest fapt a atras dupa sine si cresterea activului net, deoarece actiunile au fost vandute la un pret mult mai mare decat pretul la care erau evaluate in portofoliul SIF Moldova", a explicat Adrian Danciu, analist pe piata de capital la Broker Cluj.
O crestere a activului net a inregistrat in luna mai si SIF Oltenia (SIF5), cu 0,9%, pana la 2,267 miliarde lei (626 milioane euro). Fata de nivelul de la finele anului trecut, averea SIF Oltenia a scazut cu 17,8% si continua sa fie a doua ca valoare pe ansamblul SIF-urilor. SIF Oltenia a afisat un profit net de doar 12,6 milioane lei pe primele cinci luni din acest an, cel mai mic dintre SIF-uri si de peste trei ori mai mic decat cel din perioada similara din 2007.
SIF Transilvania a ramas cu cel mai mare activ net, de 2,277 miliarde lei (629 milioane euro), chiar daca in mai s-a diminuat cu 3,25%, pentru a cincea luna in acest an. Dupa o lunga perioada in care instanta a respins cererea Cocor de anulare a majorarii de capital din 2007 de la SIF Transilvania, ultima decizie a instantei da castig de cauza Cocor. SIF Transilvania a facut recurs, dar majorarea de capital din 2007 este in pericol de a fi anulata. Profitul SIF Transilvania din perioada ianuarie-mai 2008 este de 30,7 milioane lei.
Activul net al SIF Banat-Crisana a scazut in ultima luna cu 1,64%, la 1,7 miliarde lei (470 milioane euro), iar fata de inceputul anului a inregistrat o depreciere de circa 16%. SIF Banat-Crisana a afisat la finalul lunii mai un profit net de 46,15 milioane lei.
SIF Muntenia nu si-a publicat pana vineri situatiile financiare la finalul lunii mai. In aprilie SIF Muntenia avea un activ net de 1,784 miliarde lei si afisase un profit net de 19,84 milioane lei.
In luna mai toate titlurile SIF s-au apreciat cu valori cuprinse intre 3% (SIF Moldova) si 11% (SIF Transilvania), marcand primul semnal de revenire din acest an. Decalajul dintre capitalizare si activul net s-a redus pana la valori cuprinse intre 17% (SIF Banat-Crisana) si 22,7% (SIF Oltenia). Pe de alta parte, in aceeasi luna, investitorii intitutionali straini au injectat cele mai mari sume din acest an la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), de 142 milioane lei (35,9 milioane euro), perioada in care multe actiuni listate au atins minimele anului.
Mai a fost a doua luna in care strainii au cumparat mai mult decat au vandut, dupa ce in primele trei luni din 2008 au retras masiv bani de pe Bursa, contribuind la deprecieri de amploare la nivelul intregii piete. Totusi, chiar daca in primele luni ale acestui an multe banci renumite de investitii faceau estimari negative asupra bursei romanesti, tot fondurile de investitii straine au venit cu cei mai multi bani la BVB. "Singurii analisti care au avut estimari obiective asupra Bursei de la Bucuresti si au actionat in acest sens au fost cei de la Erste. Restul au jucat incorect, facand declaratii intr-un anume sens si actionand in piata in sens contrar", a declarat Adrian Simionescu, analist al pietei de capital.
Inceputul lunii iunie s-a dovedit a fi insa caracterizat de deprecieri ale tuturor actiunilor SIF. Fata de inceputul anului, SIF-urile au pierdut circa o treime din valoarea de piata.
"In lunile iunie si iulie SIF-urile vor afisa cresteri substantiale ale profitului net, ca urmare a virarii dividendelor de la banci si Petrom. SIF Oltenia are cel mai mult de incasat din dividende, circa 58 milioane lei, in vreme ce restul SIF-urilor vor primi aproximativ 30-40 milioane lei", a incheiat Adrian Danciu.