» Dupa sase luni, randamentele fondurilor cu plasamente insemnate pe piata de capital raman negative.
» Cei mai castigati au fost investitorii care au ales fonduri conservatoare – obligatiuni sau monetare.
In piata de capital se spune ca preturile actiunilor si vanzarile de aspirina sunt invers proportionale. Cu cat scad mai mult preturile, cu atat vanzarea celebrelor buline creste pentru ca sunt mai multi investitori care au dureri de cap (la propriu!). E mai degraba o ipoteza amuzanta decat o terorie serios fundamentata dar, uneori, descreteste fruntile brokerilor si ale investitorilor catraniti de randamentele sub asteptari.
Fondurile de investitii au incheiat un semestru pe care investitori si administratori, deopotriva, vor dori probabil sa il uite cat mai repede, dupa ce vor fi tras invataturile de rigoare. Cu scaderi care trec chiar de 40%, randamentele dupa primele sase luni au dat si dau inca puternice dureri de cap celor care si-au plasat banii pe piata de capital mai cu seama in ultimul an. Istoria celor 12 luni nu joaca rol de analgezic, dar ne ajuta sa intelegem.
Iulie 2007 ramane luna maximelor istorice de la bursa si, implicit, a valorii unitatilor de fond, dar si reperul punctului de inversare a tendintei de crestere care, pana vara trecuta, aducea satisfactie investitorilor. Pe 19 iulie anul trecut, indicele american Dow Jones intepa pragul psihologic de 14.000 de puncte, iar brokerii notau cu satisfactie un nou maxim istoric. Cu vantul de peste ocean in panze, Bursa de la Bucuresti se indrepta indraznet catre teritorii necalcate pana atunci. BET se apropia de 11.000 de puncte, iar BET-FI trecea de 95.000 de puncte. Optimistii, care pariau deja pe suta de mii, nici nu banuiau ce dus rece aveau sa primeasca in toiul verii. Semnalul a fost dat de inmultirea vestilor proaste venite din SUA pe seama creditelor ipotecare; un prim minim serios de la mijlocul lunii august era primul indiciu ca zilele insorite sunt pe sfarsite. Totusi, toamna avea sa aduca, in America, o revenire spre noi maxime istorice. Mai rezervata, BVB a incercat sa tina isonul – dar fara vigoarea de pe Wall Street. La Bucuresti minimele istorice au ramas in vara si, odata cu venirea iernii, zambetele optimiste au inghetat: ultima ocazie de a marca oarece profit – sau de a micsora pierderile pentru cei care au cumparat la maximele incinse din iulie 2007 –, a fost pe final de an, in decembrie. Inceputul de an avea sa marcheze consolidarea trendului negativ, iar maximele au venit, dar pe alte piete: metale pretioase si petrol.
Intr-un context atat de ostil si zbuciumat investitorii au avut de ales fie marcarea pierderilor si modificarea strategiei, fie pastrarea pozitiilor si tratamentul intensiv cu aspirina! Cel mai greu de suportat sunt randamentele din categoria fondurilor pe actiuni: pierderile din primul semestru din 2008, sunt intre -19,6 si -38,2% (calcule pe baza datelor istorice arhivate de site-ul infobursier.ro). Fondul Napoca administrat de Globinvest este primul in topul randamentelor negative atat la sase luni (-38,2%), cat si la 12 luni
(-42,2%, potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri – AAF). Cea mai mica pierdere la sase luni se inregistreaza in dreptul fondului Raiffeisen Prosper (-19,6%).
In categoria fondurilor diversificate situatia este ceva mai "buna" pentru ca si riscurile sunt ceva mai mici. Cea mai slaba performanta la sase luni este in dreptul Fondului Transilvania administrat de Globinvest (-25%), explicabila in parte prin expunerea destul de consistenta pe sectorul financiar (in special SIF-uri), afectat de scaderi mai mari de la inceputul anului (BET FI a pierdut deja –47% in 2008 fata de –32% BET-C). Pierderea cea mai mica e la BT Clasic (–4,6%) administrat de bratul de brokeraj al Bancii Transilvania.
Fara indoiala cei mai castigati in "semestrul aspirinelor" raman investitorii conservatori, care au ales plasamente in fonduri cu venit fix si monetare. Randamentele sunt usor peste sau in apropierea inflatiei pe ultimele sase luni (3,57%, potrivit statisticii oficiale). Performere sunt fondurile Orizont, de obligatiuni, administrat de Certinvest si Stabilo, monetar, administrat de Pioneer Investments, ambele cu randamente de 5,44%.
De altfel, datele Asociatiei Administratorilor de Fonduri arata ca in ultimele sase luni fondurile de obligatiuni au fost foarte atractive: numarul de investitori a crescut cu mai mult de o treime, iar activele nete s-au dublat.