-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăSefii Fondului Proprietatea, somati sa-si taie salariile la jumatate

Sefii Fondului Proprietatea, somati sa-si taie salariile la jumatate

» Finantele au respins majorarea dividendului, proprietarii acuza sefia Fondului de risipa.

» Tensiunile dintre fostii proprietari carora regimul comunist le-a confiscat averile si sefii Fondului Proprietatea au reizbucnit la sedinta actionarilor.

» Reprezentantii fostilor proprietari cer de urgenta injumatatirea salariilor angajatilor si sefilor Fondului, deoarece considera ca gestionarii actuali bat pasul pe loc.

"Le-am cerut lui Mircea Ursache si lui Radu Florescu (n.r. – membri in boardul Fondului) sa propuna injumatatirea cheltuielilor cu salariile astea apocaliptice", spune Adrian Iurascu, presedintele Forumului Civic Romanesc (FRC), federatie care reuneste 11 organizatii de fosti proprietari.

Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) Fondului Proprietatea, care ar fi trebuit sa fie cea mai importanta din istoria Fondului, deoarece urmeaza alegerea companiei de administrare, s-a desfasurat, contrar asteptarilor, fara participarea catorva actori importanti din actionariatul si din conducerea Fondului.
La adunare au fost prezenti 44 de actionari, inclusiv statul roman, reprezentand 92,2% din capitalul social. De la intrunire au lipsit, printre altii, Giovanni Ravasio, presedintele Consiliului de Supraveghere, si John N. Chrissoveloni, membru in Consiliu din partea actionarilor Fondului. De asemenea, in a doua parte a sedintei a parasit sala si Radu Florescu, al doilea reprezentant al actionarilor in Consiliul de Supraveghere, pe fata caruia se putea citi dezamagirea, dar care a refuzat cu amabilitate orice comentariu. Astfel, spre final actionarii proveniti din randul persoanelor deposedate abuziv de statul roman nu au mai avut nici un reprezentant in Consiliu. In sala a ramas pana la final reprezentantul familiilor Malaxa si Auschnit – avocatul Corin Trandafir. Dupa cele doua adunari generale, ordinara si extraordinara, Trandafir ne-a declarat ca, in general, e multumit de finalitatea sedintelor, dar ar fi preferat o alocare mai buna a profitului.

In premiera pentru AGA la Fond, actionarilor mari, cu exceptia statului, le-a fost restrictionat dreptul la vot. Astfel, cei cu pachete de sub 1% din capitalul social aveau dreptul la un vot pe fiecare actiune detinuta, cei care depaseau 1% aveau doar un vot la doua actiuni din pachetul intre 1% si 3%, pentru detinerile intre 3% si 5% se acorda un vot la trei actiuni, iar peste 5% nu se mai acorda nici un vot. Prin urmare, orice mare actionar la Fond putea si va putea vota doar in limita a 2,66%. Paradoxal, reprezentantul Malaxa si Auschnit nu s-a aratat ingrijorat de aceasta restrictionare a votului. Trandafir a explicat ca o astfel de masura ar putea proteja in viitor micii actionari ai Fondului in cazul in care cativa actionari mai mari ar ajunge sa controleze peste 50% din capitalul social si sa decida inchiderea Fondului, delistarea acestuia.
Reprezentantii proprietarilor vad in aceasta masura o reactie intarziata, menita sa acopere efectele atat ale unor decizii gresite, cum ar fi vinderea actiunilor in afara bursei, cat si cele ale tergiversarii listarii.

Un punct arzator pe ordinea de zi a fost listarea Fondului, pentru care s-a reconfirmat termenul de iunie 2009. "Fondul a inregistrat un progres important in ultimele trei luni si suntem optimisti in vederea listarii pana in iunie 2009, chiar daca dupa atatea amanari ale listarii ar trebui sa fim sceptici", a spus Trandafir. De asemenea, Mircea Ursache, membru in Consiliul de Supraveghere, a spus ca in acest context nu crede ca mai poate interveni ceva care sa intarzie listarea Fondului dincolo de luna iunie 2009. Totusi, au existat si unele voci care au fost de parere ca termenul de iunie 2009 este nerealist.
In bugetul pentru acest an conducerea Fondului a prevazut chletuieli cu personalul in valoare de 4,95 milioane lei (1,4 milioane euro) si chetuieli cu alte impozite si taxe de 1,48 milioane lei (422.000 euro). Pana la finalul anului Fondul va avea 30 de angajati, dintre care 7 membri ai Consiliului de Supraveghere si 3 directori executivi.
Fostii proprietari au fost deranjati si de faptul ca AGA a fost organizata de o firma austriaca, din echipa careia nimeni nu vorbea romaneste. "Au platit bani grei pentru asta, ca sa se izoleze in lux. Toaca dividendele primite de la 88 de companii de stat. E nevoie de o lege cu penalizarea ineficientilor", spune Iurascu.

» Finantele taie dividendele
Actionarii minoritari au propus majorarea dividendului brut la 0,0100 lei, de la 0,0066 lei, dar propunerea a fost respinsa de reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor (MEF). Aceasta ar fi insemnat acordarea a 141 milioane lei sub forma de dividende, fata de 90 milioane lei cat s-a aprobat. "Nu suntem de acord cu toata risipa asta pe banii nostri, cu salariile astea imense, cu cheltuielile pentru birouri, sedii. Ei risipesc banii, Fondul nu functioneaza, deci ii platim pentru ineficienta", spune Iurascu.
Pentru 2007 Fondul a obtinut un profit net de 313 milioane lei, din care 133 milioane lei se vor duce pe acoperirea pierderii rezultate din consolidarea rezultatelor, in premiera, fata de anul 2006. O suma aproape egala cu cea distribuita sub forma de dividende, de circa 87,8 milioane lei, se va folosi ca sursa proprie de finantare. Din aceasta suma destul de ridicata Fondul ar fi putut suplimenta banii pentru dividende si, daca ar fi ramas in pana de lichiditati, ar fi avut varianta imprumutului bancar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă