8.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăSalariatii Petrom ar putea castiga 77% vanzand actiunile pe Bursa

Salariatii Petrom ar putea castiga 77% vanzand actiunile pe Bursa

» Salariatii Petrom ar putea cumpara in mod direct, din aprilie, pana la 8% din actiunile Petrom, pe care le-ar putea vinde imediat pe Bursa.

» Pretul de vanzare catre salariati a unei actiuni Petrom este de 0,2158 lei.

» Titlurile Petrom s-au depreciat la Bursa pana la 0,3830 lei, minimul ultimilor doi ani si jumatate, sub presiunea celor 8% din actiuni, potrivit brokerilor.

» Fiecare angajat ar putea castiga 77% din cumpararea de la AVAS si vanzarea pe bursa, profitul acestora putand fi de aproximativ 15.000 lei/persoana.

Pasii urmatori
AVAS va selecta un agent de privatizare care sa vanda catre salariati pana la 8% din capitalul Petrom, circa 4,48 miliarde de actiuni. Autoritatea va organiza o ampla campanie de publicitate si marketing. In 15 zile de la semnarea contractului cu AVAS, agentul de privatizare va anunta data de derulare a ofertei de vanzare de actiuni, precum si lista persoanelor indreptatite sa cumpere actiuni Petrom, care sunt estimate la circa 50.000. Pentru pachetul de 8% salariatii trebuie sa achite 966,8 milioane lei (262 milioane euro), iar valoarea pachetului pe bursa este de 1,716 miliarde lei (465 milioane euro). Salariatii vor avea la dispozitie 60 de zile pentru a depune actele necesare cumpararii de actiuni, de la data anuntarii de catre agentul de privatizare. "Dreptul persoanelor indreptatite sa achizitioneze actiuni nu este transmisibil", se stipuleaza in proiectul de act normativ. Agentul va publica numarul maxim de actiuni ce poate fi achizitionat de catre salariatii indreptatiti, iar acestia vor avea la dispozitie 30 de zile pentru semnarea contractului de vanzare-cumparare de actiuni si inca 30 de zile de la data semnarii pentru achitarea actiunilor. Fiecarui angajat i se va oferi spre cumparare un numar egal de actiuni, determinat prin impartirea pachetului de 4,48 miliarde de actiuni la numarul persoanelor indreptatite.

Salariatii Petrom vor avea posibilitatea sa-si vanda actiunile imediat ce intra in posesia lor, potrivit declaratiilor presedintelui Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu. seful AVAS spune ca, dupa ce se va aproba transferul actiunilor catre salariati, prin ordonanta de urgenta, se va elabora o hotarare de guvern care sa prevada mecanismul prin care se va desfasura vanzarea actiunilor catre salariati. El estimeaza ca procesul va dura cateva luni si va incepe in aprilie.
In aprilie 2007, AVAS a lansat in dezbatere publica un proiect de hotarare de guvern cu privire la modul de vanzare a aproape 8% din actiunile Petrom catre salariatii companiei. Astfel, salariatii Petrom incadrati din 26 august 2003 pana in prezent sunt cei indreptatiti sa cumpere actiuni Petrom. Acestia vor putea cumpara titluri Petrom la acelasi pret cu care OMV a preluat Petrom in 2004, respectiv la 0,0525 euro/actiune (0,2158 lei/actiune).

Actiuni subevaluate
"Tinand cont de pretul de pe bursa al titlurilor Petrom, fiecare angajat are interesul sa cumpere. Aceasta vanzare catre salariati se tot prelungeste din 2004, iar de cate ori se lua in discutie problema de catre guvernanti, titlurile Petrom erau afectate de scaderi accentuate. Ca dovada, actiunile Petrom au coborat pe bursa la minimul ultimilor doi ani si jumatate, deoarece se asteapta o oferta mare la vanzare, iar investitorii institutionali au interes sa cumpere cat mai jos. Se pare ca deja s-au incheiat unele negocieri, iar altele inca se poarta cu privire la achizitionarea de la salariati a actiunilor Petrom", a declarat Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker Cluj.
Potrivit lui Ceuca, estimarea analistilor de la Erste, potrivit careia pretul actiunilor Petrom este mare, alaturi de alte semnale negative din partea analistilor straini la adresa Petrom sunt exagerate.
"Sunt convins ca investitorii interesati sa preia o mare parte din pachetul de 8% de la salariatii Petrom, si as aminti in mod special cuplul Luca-Vantu, au depreciat titlurile Petrom pe bursa, sa poata cumpara cat mai ieftin. Ce se intampla la Petrom e paradoxal, in conditiile in care pretul petrolului se mentine la niveluri-record, compania raporteaza profituri substantiale, iar pe bursa actiunea cade continuu de mai bine de un an, ajungand la un PER mult prea mic pentru aceasta industrie. Am impresia ca jocurile sunt deja facute, prin intermediul sindicatului Petrom", a declarat Vasile Ortan, director in cadrul KD Capital Management.
Petrom este controlata in proportie de 51,01% de catre compania austriaca OMV, din decembrie 2004, in urma unei tranzactii combinate in valoare de 1,5 miliarde euro, prin achizitie de actiuni de la stat si participare la o majorare de capital. AVAS detine 20,64%, iar Fondul Proprietatea detine 20,11%.

Cele mai citite

Studiu InfoCons: Caffe Latte de la fast food, o alegere total nesănătoasă

Un studiu realizat de InfoCons asupra produselor tip caffe latte, a relevat diferențe semnificative în valorile nutriționale, cu potențiale implicații pentru sănătatea consumatorilor În cadrul...

Gigi Becali, după ce a trecut printr-o boală groaznică: „Nu puteam să dorm”

Gigi Becali, patronul celor de la FCSB, a avut probleme de sănătate severe la finalul anului 2024, fiind infectat cu HMPV, un virus asemănător...

Căile ferate din România, rămase în urmă: câți km au fost modernizați în ultimii 35 de ani

În ultimii 35 de ani, România a modernizat de două ori mai puțini kilometri de cale ferată decât autostrăzi și drumuri expres, relevă o...
Ultima oră
Pe aceeași temă