Aproximativ o treime dintre romani considera investitiile in bunuri imobiliare cele mai profitabile si mai sigure modalitati de economisire, rezulta dintr-un studiu de piata realizat de Metro Media la cererea Fondului pentru Garantarea Depozitelor in Sistemul Bancar. Pe locul secund in ceea ce priveste siguranta economisirii, respondentii au indicat depozitele in banci si investitiile in metale pretioase, cum ar fi aurul (22%). Alte optiuni sigure pentru economisire mai sunt carnetele CEC (18%), conturile curente (17%), precum si investitiile in obiecte de arta si pastrarea banilor in euro (12%). Cele mai putin sigure modalitati de economisire sunt, in opinia celor intervievati, camata (3%) si asigurarile de viata cu investitii (5%). Interesant este faptul ca in privinta pensiilor private, un produs nou pe piata romaneasca, siguranta economisirii nu se bucura decat de increderea a 8% dintre participantii la sondaj.
In privinta profitabilitatii, ierarhia nu se modifica semnificativ. Dupa investitiile imobiliare (30%), cele in metale pretioase (18%) si depozitele in banci (14%) sunt considerate drept cele mai mari aducatoare de castiguri. Urmeaza in ordine investitiile in obiecte de arta (12%), carnetele CEC, conturile curente si pensiile private, ultimele trei forme de economisire fiind agreate din punctul de vedere al profitabilitatii de 9% dintre respondenti. Cele mai putin aducatoare de profit sunt pastrarea banilor in casa, camata si economisirea in dolari.
Desi romanii considera ca pastrarea banilor in casa este lipsita atat de siguranta, cat si de profitabilitate, aproape o treime dintre ei au folosit totusi aceasta forma de economisire in ultimul an. "Acest rezultat indica faptul ca oamenii au venituri mici, din care economisesc sume mici pentru care nu mai deschid, sa zicem, conturi de depozit", a explicat directorul Fondului de Garantare a Depozitelor, Alexandru Matei. Celelalte forme de economisire preferate au fost, in ordine, depozitele bancare in lei (21,3%) si conturile curente in lei (11,9%). Conform sondajului, instrumentele bancare in moneda nationala sunt utilizate de circa 28% dintre cei intervievati, iar instrumentele financiare in valuta indica orientarea romanilor spre euro, in detrimentul dolarului. Astfel, daca 5,5% dintre respondenti au ales cel putin o modalitate de depunere in euro, numai 1,5% au ales varianta dolarului.
In ceea ce priveste motivele economisirii, in total, 27% dintre romani indica achizitiile de bunuri – masini (4%), locuinte (7%) si alte obiecte pentru folosinta (15%). Urmatoarele destinatii sunt ajutorul acordat copiilor sau altor rude (19%), medicamentele sau alte probleme de sanatate (9%), siguranta zilei de maine (8%) si concediile (7%). Pentru pornirea unei noi afaceri, doar 0,3% dintre cei intervievati ar pune bani deoparte. Interesant este in cadrul sondajului ca 13% dintre respondenti economisesc fara un motiv anume.
Studiul a fost realizat pe baza unui sondaj desfasurat in luna iulie 2007 in 166 localitati din mediul urban si rural, esantionul fiind format dintr-un numar de 2.023 de persoane in varsta de peste 18 ani.