8.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăRomania va atrage a zecea parte din investitiile Europei

Romania va atrage a zecea parte din investitiile Europei

» Romania este a cincea destinatie ca atractivitate din Europa in acest an si ar putea atrage 10% din investitiile totale estimate a se realiza pe batranul continent, potrivit unui studiu Ernst&Young.

Fata de anul trecut, Romania a castigat teren semnificativ, urcand trei pozitii, de pe locul al optulea ca grad de atractivitate al investitiilor, detronand Cehia, Ungaria si Marea Britanie. Avansul important al Romaniei este posibil sa se datoreze scumpirii fortei de munca in Ungaria si Cehia. Un avans considerabil ca atractivitate pentru investitori este estimat si pentru Rusia, cu patru locuri, pana pe pozitia a treia, la nivelul intregii Europe. Rusia ar putea atrage 12% din investitiile totale. Primele locuri sunt ocupate de Polonia si Germania, tari care ar putea beneficia de 18%, respectiv 16% din investitiile prognozate pentru Europa in 2008. Astfel, investitorii confirma ca vor continua sa ia in considerare proiecte in Europa in viitorul apropiat, in timp ce, de asemenea, dezvolta proiecte de investitii complexe pe termen lung  in Asia si alte tari cu economii emergente.

"Principalele avantaje ale Romaniei in cadrul Europei sunt pozitia geografica (cu port la Marea Neagra), a doua tara din regiune (Europa Centrala si de Est) ca dimensiune dupa Polonia, forta de munca relativ bine calificata, nivelul scazut de impozitare (al doilea ca valoare dupa Bulgaria), o infrastructura dezvoltata care tot creste  si, nu in ultimul rand, costurile relativ reduse cu salarile", a explicat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Dimensiunea pietei romanesti are, de asemenea, avantajul ca permite o recrutare mai usoara a fortei de munca si asigura un consum ridicat, spune Anghel. In prezent Romania se afla la un nivel al salariilor de 13% fata de media din Uniunea Europeana, in timp ce productivitatea pe plan local se situeaza la 40% din media europeana. In acelasi timp, in principalele tari din regiune (Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia) salariile sunt la 30% fata de nivelul mediu din UE, iar productivitatea la 66% fata de media europeana. "In privinta salariului suntem de aproximativ 2,5 ori mai ieftini decat tarile din regiune. Totodata, investitiile straine directe realizate si programate asigura in continuare un ritm ridicat de crestere a productivitatii, cu circa 10% pe an.

Astfel, din punctul de vedere al salariilor raportate la productivitate, Romania va pastra cel putin 3-5 ani un avantaj fata de aceste tari din regiune", a adaugat economistul-sef al BCR. Un alt avantaj mentionat de Anghel sunt centrele universitare, unde se gasesc cu usurinta persoane cu studii superioare, la acest capitol Romania situandu-se lejer peste media din UE. "Nu degeaba Nokia a ales amplasamentul la Cluj, unde este unul dintre cele mai importante centre universitare din tara", a spus Anghel.

In primele trei luni ale acestui an investitiile straine directe (ISD) au crescut semnificativ fata de aceeasi perioada de anul trecut, sectoarele care au atras cele mai mari sume fiind industria si constructiile. Analistii BCR estimeaza pentru acest an o crestere a ISD cu 10% fata de anul trecut, pana la 7,8 miliarde euro.
"Cred ca marii investitori, cum sunt si cei de la Ford, sunt mai degraba atenti la greve, cum a fost cea de la Dacia-Renault, decat la nivelul inflatiei ridicate din motive structurale sau la nivelul deficitului de cont curent. Ei privesc pe termen lung, de peste 10 ani, si doresc predictibilitate si liniste, dupa cum afirma si Jack Welch, care auzise de greva de la Dacia. Cu cat vom avea mai multe povesti de succes, cu atat vom avea sanse mai mari", a adaugat Lucian Anghel.
"Principalele domenii care vor atrage si au nevoie de investitii in Romania sunt constructiile – unde potentialul pe partea de infrastructura este enorm in urmatorii ani, industria – pentru a beneficia de o crestere economica sustenabila, agricultura – care este la un nivel redus si poate beneficia de fondurile europene, si, sper, turismul", a conchis Anghel.

Cele mai citite

Joburi care vor dispărea treptat: secretare, casieri, servicii poștale, vânzători de bilete

Conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, România înregistrează un număr de peste 460.000 de șomeri În anumite regiuni ale țării, rata...

Dans pe șine ruginite

România s-a trezit după Sărbători ca dintr-un vis straniu, într-o gară pustie, cu trenuri fără orar și peroane goale. Politicieni absenți, călători rătăciți în...

Andreea Bălan, la un pas de PRO TV. Blondina a început discuțiile

Andreea Bălan își face planuri mari pentru viitor și demonstrează că este mai ambițioasă ca niciodată. După ce a încheiat colaborarea cu Antena 1,...
Ultima oră
Pe aceeași temă