» Piata financiara romaneasca a asigurat in primele sase luni ale acestui an o crestere robusta a profiturilor bancilor comerciale, uneori tripla fata de performanta grupurilor-mama.
Saptamana trecuta, doua grupuri financiare mari, cu operatiuni puternice in Romania, si-au expus rezultatele financiare, care confirma profitabilitatea ridicata a pietei romanesti.
Primul a fost Erste Bank, grup care detine liderul pietei bancare romanesti, Banca Comerciala Romana (BCR). In timp ce profitul la sase luni al Erste a avansat cu 12,5%, rezultatul BCR a fost exploziv, banca afisand o crestere a profitului net de 63,5% in acelasi interval.
Andreas Treichl, seful Erste, atribuie rezultatele bune ale BCR evolutiei pozitive a economiei romanesti, care a crescut consistent, cu peste 8%, in ciuda pesimismului analistilor straini.
A urmat UniCredit, al patrulea grup financiar din Europa, care controleaza UniCredit Tiriac Bank. Profitul grupului bancar italian UniCredit a scazut cu 10% in perioada aprilie-iunie din cauza incetinirii cresterii economice in Europa Occidentala. In schimb, UniCredit Tiriac Bank a raportat un profit net
de 177 milioane lei in prima jumatate a anului, in crestere cu 16,9% fata de perioada similara din 2007, depasind astfel obiectivele financiare ale bancii.
Profitabilitatea insemnata a pietei romanesti a fost revelata si de rezultatele Volksbank Romania. Astfel, dupa primele sase luni din 2008, profitul net al diviziei romanesti a Volksbank a avansat considerabil, cu 64%, pe fondul dublarii portofoliului de credite acordate. Prin comparatie, ritmul de crestere a profitului grupului-mama, Volksbank AG, a fost de 11% in primul trimestru.
Banca Transilvania a fost prima care si-a publicat rezultatele financiare pe primul semestru, confirmand ritmul de crestere sustinuta din ultimii ani. Dupa primele sase luni, profitul BT a urcat cu 40%, pana la un nivel-record de 111,4 milioane lei. Rezultatele BT sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat banca nu beneficiaza de finantare externa importanta, de la o banca-mama, precum majoritatea bancilor din Romania.
Nici Bank Leumi Romania nu s-a lasat mai prejos, obtinand un profit net de 5 milioane lei (1,4 milioane euro) in primul semestru al acestui an, dupa ce afisase pierderi de 1,9 miliarde lei in intervalul similar din 2007.
Bank of Cyprus, care a intrat pe piata romaneasca abia in martie 2007, a reusit sa obtina un profit net 1,3 milioane euro. La nivelul grupului, Bank of Cyprus a raportat un castig net in crestere cu 6%.
La nivel de grup, Bank of Cyprus a afisat pentru primul semestru din 2008 un profit dupa impozitare de 244 milioane euro, in crestere cu 6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul avansului portofoliului de credite cu 28%. Afacerile de pe piata romaneasca ale grupului financiar cipriot Bank of Cyprus au generat, in prima jumatate a acestui an, un profit dupa impozitare de 1,3 milioane euro, identic cu cel din primul trimestru, pe fondul cresterii portofoliului de credite cu 18%, a anuntat joi grupul bancar.
Bancile puternice au afisat cresteri de profit cu peste 60% in primele sase luni fata de acelasi interval din 2007, justificate de expansiunea creditarii si de cresterea dobanzilor. Totusi, bancile au fost banuite ca au mutat o mare parte din presiune pe comisioane, pe care le-au majorat discret. De altfel, autoritatea pentru protectia consumatorului a derulat o investigatie privind comisioanele ascunse practicate de banci.