» Trei societati in sistemul facultativ si una in cel obligatoriu.
» Pensiile optionale sunt preferate de angajatii cu salarii mari.
Angajatii cu salarii mari, in special cei de la multinationale, pot opta incepand de ieri pentru trei fonduri de pensii facultative, care au fost autorizate in premiera de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Tot ieri, CSSPP a luat decizia de a autoriza si functionarea unei societati in domeniul pensiilor administrate privat (obligatorii sau universale), hotarare care se adreseaza tuturor salariatilor din Romania.
In domeniul fondurilor facultative, au primit "binecuvantarea" consiliului fondurile ING Clasic, administrat de SC ING Asigurari de Viata SA, AZT Moderato, administrat de Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative SA, si PENSIA MEA, AVIVA Asigurari de Viata SA. Pe de alta parte, ING a intrat oficial si pe piata pensiilor universale, prin autorizarea ING Fond de Pensii SA.
Potrivit legislatiei in vigoare, un fond de pensii facultative nu poate fi declarat in stare de faliment. Totusi, daca numarul de participanti va scadea sau se va mentine sub minimul legal (100 participanti timp de un trimestru), CSSPP va retrage autorizatia acelui fond de pensii facultative.
O data cu obtinerea girului CSSPP, primele trei societati mentionate pot purcede si la distribuirea de materiale publicitare catre potentialii clienti. In ceea ce priveste cealalta societate, ING Fond de Pensii SA, ea nu va putea administra un fond de pensii administrat privat decat dupa ce va parcurge cealalta etapa, si anume obtinerea deciziei de autorizare de administrare emisa de catre CSSPP.
In cazul pensiilor universale, o parte din contributia la asigurari sociale (2% intr-o prima faza) a fiecarui angajat va fi virata obligatoriu in sistemul privat. In ceea ce priveste pilonul III, al pensiilor facultative, decizia este a salariatului de a-si directiona o parte din contributie catre sectorul privat.
Sindicatele privesc cu reticenta acest din urma pilon, considerand ca el este destinat celor cu salarii mari, luand in calcul experienta celorlalte tari foste comuniste. "Doar cei cu salarii mari vor fi tentati sa intre in pilonul III", ne-a declarat vicepresedintele confederatiei Cartel Alfa, Petru Dandea. El a dat exemplul Poloniei, unde, la opt ani de la introducerea sistemului de pensii private, in pilonul II sunt prezenti 12 milioane de angajati, comparativ cu numai 200.000 in pilonul III, cel al pensiilor ocupationale.