» Bursele asiatice au deschis seria de caderi care a contaminat pietele europene.
» Evolutia BVB de ieri a fost puternic corelata cu evolutiile burselor din Europa si Asia.
» Investitorii considera ca planul lui Bush este insuficient pentru redresarea economiei americane.
Planul de relansare a economiei americane, in valoare de 150 miliarde de dolari, prezentat vineri de George W. Bush, este insuficient in opinia analistilor si prin urmare a determinat unele dintre cele mai severe scaderi din ultimele luni pe marile burse ale lumii.
Principalele piete asiatice au incheiat sedinta de tranzactionare de luni cu scaderi de amploare. Astfel, indicele N225, al bursei japoneze, s-a depreciat cu 3,86%, iar indicele HS (Hang Sheng), al bursei din Hong Kong, a pierdut 5,49%. De la inceputul anului, indicii mentionati au coborat cu 13%.
Bursele europene au deschis pe scadere prima sesiune a saptamanii, iar deprecierile s-au amplificat pe parcursul zilei, astfel ca la un anumit moment bursa de la Frankfurt afisa o scadere cu 7,53%. La ora 14, ora Romaniei, principalii indici ai burselor europene afisau deprecieri cu 3,71% – bursa londoneza, cu 6,01% – bursa de la Frankfurt, cu 4,85% – bursa pariziana si cu 3,38% – bursa de la Milano.
In regiune, bursele afisau scaderi intre 3,4% (bursa din Budapesta) si 6,75% (bursa din Moscova). De asemenea, bursa poloneza pierdea 4,36%, piata austriaca scadea cu 4,52%, iar bursa din Praga cobora cu 3,84%.
Principalii indici ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inchis in scadere, cu 4,5-5%, in ton cu pietele din regiune. Indicele BET, al celor mai importante zece companii listate, a pierdut 4,60%, iar de la inceputul anului are o pierdere de 19,17%. Indicele societatilor de investitii financiare, BET-FI, s-a depreciat luni cu 5%, iar in acest an a scazut cu 21,31%. Ambii indici au coborat in urma sedintei de luni chiar sub valorile de la sfarsitul anului 2006.
"Evolutia BVB de ieri a fost puternic corelata cu evolutiile burselor din Europa si Asia, insa ceea ce ar fi de remarcat este ca amplitudinea scaderilor a fost de aceasta data sensibil (sau poate chiar mai redusa) apropiata de evolutiile pietelor dezvoltate (gen Londra, Frankfurt, Paris), in conditiile in care, de obicei, amplitudinea variatiilor este mult mai mare pe pietele emergente, cum este si cazul Romaniei. O posibila explicatie ar fi ca BVB a pierdut aproape cel mai mult dintre bursele din regiune, iar luni nu a mai reactionat asa violent", a declarat Cristi Alexa, analist la Broker Cluj.
"Ajutorul promis de Bush, desi destul de important, este gasit insuficient, criza fiind mult mai mare decat asteptarile. Variatiile sunt amplificate de speculatori, care acum se simt in largul lor. Desi au fost ceva ajutoare in marile piete (sume injectate de bancile centrale), pe langa declaratii ce indemnau la calm, bursele continua sa scada pana la niveluri de necrezut. La noi, corelarea se va intrerupe in curand, neavand probleme atat de grave ca in pietele externe. Este greu de explicat aceasta scadere a companiilor romanesti in lipsa unor stiri negative despre acestea", considera Gigi Uleia, broker la Prime Transaction.
Moneda nationala, dupa ce parea ca s-a stabilizat la 3,7 lei/euro, s-a depreciat cu 0,62%, la 3,72 lei/euro, cel mai scazut nivel din ultimii trei ani. De la inceputul anului, leul a pierdut fata de euro 6,37%.