» Bursa de Valori Bucuresti se dezvolta similar celei ateniene in urma cu un deceniu.
» Avem foarte multe societati listate, insa capitalizarea ramane extrem de redusa.
» Transgaz si Erste Bank vor intra la cota bursei in acest an sau anul viitor.
Piata romaneasca de capital se afla la nivelul celei din Grecia de acum un deceniu, insa are un ritm de crestere de doua ori mai rapid, a declarat ieri presedintele firmei de brokeraj Ieba Trust, Panagiotis Diamantis.
"Un an in Romania conteaza cat doi in Grecia din punctul de vedere al dezvoltarii", a spus Diamantis, la un forum pe teme financiar-bancare organizat la Bucuresti. El a continuat, aratand ca, in urmatorii ani, pe piata de capital din Romania se vor lista si companii din alte tari din regiune.
Capitalizare redusa
In 2006, Romania a avut una dintre cele mai reduse capitalizari bursiere din regiune, de 32,78 miliarde dolari, mult mai mica decat in tari precum Polonia, unde a atins 149 miliarde dolari. Aceasta in conditiile in care numarul companiilor romanesti listate este cel mai ridicat din zona, potrivit unui raport publicat de Banca Mondiala la mijlocul lunii aprilie. La finele anului trecut, pe piata de capital romaneasca erau listate 2.478 firme, in timp ce in Polonia numarul acestora era de numai 267.
Capitalizarea bursiera din Romania a fost mai redusa si decat cea din Ungaria sau Cehia, de 41,93 miliarde de dolari, respectiv 48,6 miliarde de dolari, numarul companiilor listate din aceaste tari fiind 41, respectiv 29.
Ca pondere in PIB, capitalizarea bursiera din Romania se situa la 20,9% la nivelul anului 2005, comparativ cu doar 2,9% in 2000. La acest capitol stam mai bine decat polonezii, unde capitalizarea a detinut o pondere de 18,3%, dar mai prost decat ungurii, cu 29,8%. Un procentaj mai redus, de 4,9% din PIB, a fost inregistrat de Bulgaria. Anul trecut, capitalizarea din aceasta tara a ajuns la 10,32 miliarde de dolari, corespunzatoare celor 347 de firme listate.
Noi emitenti
O gura de oxigen pentru Bursa de Valori Bucuresti o va reprezenta listarea in acest an a trei-patru companii noi, printre care Transgaz si Erste Bank. Alte sapte-opt companii vor intra la cota bursei anul viitor, dupa cum a declarat Stere Farmache, directorul general al BVB.
"Aceste cifre sunt in functie doar de discutiile pe care le avem la acest moment. Transgaz poate fi listata in mod optimist pana la sfarsitul anului, insa mai realist vorbind la inceputul lui 2008", a tinut Farmache sa precizeze. O alta listare despre care a amintit directorul general al BVB este cea a Erste Bank, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane. "Avem intalniri regulate cu reprezentantii Erste Bank. Fiind prima listare internationala, trebuie sa vedem toate aspectele. Erste va avea un impact de imagine si speram sa contribuie la cresterea valorii tranzactionate pe Bursa", a spus el. Directorul BVB a aratat ca listarea Erste ar putea avea loc in toamna, iar reprezentantii pietei deruleaza operatiuni pentru ca Depozitarul Central sa devina interoperabil cu alte institutii straine. Farmache estimeaza ca in acest an valoarea medie zilnica a tranzactiilor de la BVB va ajunge la 16-17 milioane de euro, fata de 11 milioane la finele lui 2006. "Valoarea va depinde de momentul la care vor avea loc listarile estimate pentru acest an, iar capitalizarea bursiera va fi determinata de prezenta noilor companii si de evolutia preturilor", a conchis Farmache.