Compania Philip Morris sustine propunerea de modificare a Codului Fiscal avansata de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, in sensul introducerii din anul viitor a unui pret minim de referinta la tigari. Acesta ar urma sa reprezinte 90% din pretul celor mai vandute sortimente de tigari pe piata romaneasca.
Practic, prin sistemul de accizare ce va fi introdus, nu vor exista tigari mai ieftine de 30.000 de lei, fapt ce va lovi in interesele producatorilor de sortimente „populare”, cum ar fi, bunaoara, binecunoscutele „Carpati”.
Sebastian Vladescu, consilier al lui Imre
Peter Imre, directorul de comunicare al Philip Morris Romania, s-a erijat, ieri, in avocatul apararii Ministerului Finantelor, care a avut initiativa introducerii preturilor minime imediat dupa ce ministrul Ionut Popescu a fost inlocuit cu Sebastian Vladescu.
Daca la inceput aceasta pozitie de „avocat din oficiu” a lui Imre a parut cel putin bizara, misterul a fost lamurit chiar de el, cand nu a negat, intrebat fiind daca Vladescu a fost consilier al companiei pe care o conduce. „Contractele de consultanta si de consiliere sunt supuse unor clauze de confidentialitate”, s-a marginit sa spuna Imre, care a schimbat imediat subiectul. Aceeasi tactica a adoptat-o atunci cand a fost intrebat daca este adevarat ca in luna martie a acestui an s-a dus la ministrul Finantelor de atunci, Ionut Popescu, insotit de Vladescu, in incercarea de a-l convinge de necesitatea introducerii pretului minim.
Exemplul francez, blamat de oficialii UE
In sustinerea argumentatiei pro-pretul minim, Imre a dat exemplul mai multor tari europene care au apelat la acest instrument fiscal. Este vorba de Irlanda, Franta, Italia si Belgia.
„Philip Morris Romania sprijina propunerea de includere a unui pret minim de referinta in Codul Fiscal. Consideram ca asemenea masuri legate de pret, precum pretul minim de referinta, care sprijina obiectivele de sanatate publica, sunt compatibile cu principiile concurentei daca sunt stabilite de Guvern intr-un mod obiectiv, nearbitrar”, se spune in comunicatul oficial al companiei. Totusi, Peter Imre nu a putut sa nege faptul ca majorarea fiscalitatii duce, inevitabil, la cresterea amplorii contrabandei, teorie verificata si in cazul tigarilor.
De asemenea, nu este de neglijat nici faptul ca „lectia franceza” urmata de Romania a fost blamata in nenumarate randuri de oficialii europeni. Nu mai devreme de acum o luna si jumatate, comisarul european pentru programare financiara si buget, Dalia Grybauskaite, s-a pronuntat ferm impotriva unei asemenea initiative. „Nu este tocmai ce asteptam de la Guvernul roman. Este o masura anticoncurentiala, care nu corespunde practicilor din tarile membre ale Uniunii Europene”, a spus ea cu prilejul unei vizite in Romania.
Un alt aspect nelamurit a fost cel legat de afirmatia lui Imre ca pretul minim va reduce fumatul juvenil. Or, scolarii fumeaza in general tigari peste medie, si nicidecum „Carpati”.