Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor ar trebui să vândă un milion de poliţe pe lună pentru ca toate locuinţele să fie asigurate în termenul impus de lege.
Peste 6 milioane de români mai au la dispoziţie aproximativ 6 luni de zile pentru încheierea unei asigurări obligatorii de locuinţă (AOL), urmare a decalării termenului limită pentru subscrierea acestor poliţe pentru data de 15 iulie anul curent. Potrivit unei note a Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), „întrucât poliţele de asigurare a locuinţelor au început să fie emise în 15 iulie 2010, termenul limită de încheiere a acestora, conform art. 35 din Legea 260/2008, este 15 iulie 2011″.
Iniţial, poliţele trebuiau încheiate până pe 15 ianuarie, termen de la care cei care nu îşi cumpărau o poliţă urmau să fie amendaţi de către primării cu sume care puteau ajunge până la 500 lei. Amintim că până la finele anului trecut au fost încheiate doar 300.000 de poliţe PAD, ritmul de subscriere ajungând la 10.000 de poliţe pe zi.
Amenzile vor veni cu siguranţă
Astfel, „a fost amânat doar termenul de aplicare a amenzilor pentru cei care nu şi-au cumpărat această poliţă şi nicidecum obligativitatea încheierii acesteia conform Legii nr. 268/2008″, a subliniat Marius Bulugea, director general PAID. Directorul general al PAID a mai precizat că cei care au deja o asigurare facultativă ce acoperă riscurile cuprinse în poliţa PAD trebuie să îşi facă şi asigurarea obligatorie, la expirarea celei facultative, „aceasta fiind interpretarea oficială a PAID-ului în conformitate cu prevederile din Norma nr. 5/2009 elaborată de CSA în acest sens”. Mai multe societăţi de profil (inclusiv cele membre PAID) au lansat recent produse de asigurare facultativă de locuinţe care cuprind şi riscurile incluse în poliţa PAD, preţul acestora apropiindu-se de cel al asigurării obligatorii (20 EUR). „În aceste condiţii, PAID este practic obligat să intre într-o competiţie cu ceilalţi asigurători pentru un produs similar, având ca rezultat o scădere drastică a vânzărilor PAID, pentru că acesta din urmă nu poate modifica tarifele şi nici condiţiile de asigurare din poliţă, acestea fiind reglementate prin lege”, menţionează Marius Bulugea.
Asigurarea facultativă nu este suficientă
„O asigurare facultativă nu o poate substitui pe cea obligatorie. Poliţele facultative conţin de cele mai multe ori clauze contractuale diverse, franşize şi apar mai multe întrebări legate de modalitatea de despăgubire în cazul daunelor. În schimb, asigurarea obligatorie este garantată prin lege, la fel ca şi despăgubirile în cazul producerii riscurilor asigurate”, afirmă Marius Bulugea. Totodată, „asigurătorii subscriu pe principiul selecţiei, în baza unor hărţi de risc, şi nu vor încheia niciodată poliţe în zonele expuse, spre deosebire de PAID, care este obligat să subscrie aceste asigurări în toată ţara. Sistemul de asigurări obligatorii a fost gândit pentru un număr de 8,3 milioane de locuinţe, iar scăderea bazei de asigurare prezintă riscul de blocare a întregului sistem pentru că nu vom mai putea onora obligaţiile asumate”, atenţionează directorul general al PAID.
Cine vinde poliţele
PAID a fost înfiinţat în toamna anului trecut de 13 companii de asigurări: Groupama Asigurări, Astra Asigurări, Platinum Asigurări, Uniqa Asigurări, Generali Asigurări, Ardaf, EuroIns, Carpatica Asig, Grawe România, Credit Europe Asigurări, ABC Asigurări, Certasig şi City Insurance. Astra, Platinum şi Groupama deţin câte o participaţie de 15% din capitalul social, nivel maxim admis de lege. Proprietarii sunt obligaţi ca, într-o perioadă de şase luni de la emiterea primei poliţe, să încheie o asigurare obligatorie a locuinţelor. Potrivit legii, după această perioadă, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele riscă o amendă cuprinsă între 100 şi 500 lei, care este aplicată de primarul localităţii respective. Din numărul total de 8,5 milioane proprietăţi cu destinaţia de locuinţă, 75% sunt de tip A, iar restul de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A (care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic). Suma maximă asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru cele de tip B.