Marea majoritate a analistilor sunt de parere ca, pe termen lung, moneda romaneasca este in continuare cea mai indicata pentru economii, pe de o parte, datorita tendintei de apreciere care ar trebui sa continue, pe de alta parte, ratelor mai mari de dobanda primita la depozitele in lei, informeaza tmctv.ro.
Cel putin la nivelul actual al dobanzilor, un depozit bancar in lei constituit pe termen de un an de zile, aduce un castig de 1,7 milioane lei, din care se scade impozitul pe profit. Asta inseamna ca venitul lunar din acest depozit este de peste 145.000 de lei.
Acelasi depozit constituit insa in moneda europeana, la o dobanda mult mai mica, aduce un venit de doar aproximativ 300.000 de euro pe an. Pe luna, venitul este asadar de circa 25.000 de euro, adica echivalentul a doar 81.000 de lei.
Daca la aceasta mai luam in calcul si tendinta de apreciere a leului de care specialistii din banci vorbesc, leii se mai imputineaza. In plus, pentru constituirea unui depozit in valuta, se vor pierde sume importante si din comisionul de schimb perceput de banca, sau agentia de schimb valutar.
Asadar, pe langa asteptarile specialistilor, care vad pe termen lung un leu in crestere, avantajul pe termen lung este dat de dobanda mai mare pentru depozitele in lei. Aceiasi specialisti apreciaza insa, ca aceia care au de returnat imprumuturi in moneda straina, sa pastreze o mica parte din economii in respectiva moneda, pentru a fi feriti de variatiile pe termen scurt si mediu ale pietei valutare.