Senatorul PDL Iulian Urban afirmă, pe blogul personal, că intenţionează să atace la Curtea Constituţională, alături de colegii săi, amendamentele depuse de reprezentanţii băncilor la OUG 50/2010, în cazul în care acestea vor fi adoptate de Camera Deputaţilor, scrie Mediafax.
„Văd că deputaţii PSD ţin cu dinţii de amendamentele aduse de bănci la OUG 50/2010 care practic modifică total sensul legii, o mutilează şi lasă milioane de români la cheremul băncilor. (…) Declar public faptul că zbaterea băncilor din Camera Deputaţilor este în zadar, întrucât fiecare din cele 83 de amendamente depuse în Camera decizională, care va trece de votul plenului, vor fi atacate la CC pe motiv de încălcare a principiului bicameralismului”, se arată într-o postare a lui Urban de pe prorpiul site. El menţionează că va cere ca amendamentele să fie delcarate neconstituţionale.
„Alături de colegii mei senatori, conform art. 15 din legea CC, vom sesiza instanţa constituţională şi vom cere că aceste amendamente să fie declarate neconstituţionale, urmând să întoarcem OUG 50 în Senat, acolo unde a fost adoptată cu majoritate de voturi fără nici un fel de amendament”, susţine Urban.
Guvernul va transmite CE, până la sfârşitul lunii octombrie, clarificările solicitate în cazul OU 50/2010 privind contractele de credit ale populaţiei şi va comunica faptul că din analiza autorităţilor române rezultă că ordonanţa corespunde directivelor europene în domeniu şi nu se impun modificări.
Subiectul a fost discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului, care a decis ca răspunsul conţinând clarificările solicitate de către Comisia Europeană în cazul OU 50/2010, care obligă băncile să aplice principiile de transparenţă şi pentru contractele în derulare, să fie elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) până la sfârşitul lunii octombrie.
Guvernul a stabilit totodată ca în răspunsul care va fi redactat de ANPC să fie inclusă şi concluzia potrivit căreia autorităţile române consideră că ordonanţa respectă directivele europene în domeniu şi nu se impune să fie modificată, au declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, surse guvernamentale.
Ordonanţa de Urgenţă 50/2010 transpune în legislaţia românească Directiva Europeană 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial.
Zeci de mii de clienţi ai băncilor din România s-au organizat în grupuri pe internet, pentru a fi mai bine informaţi cu privire la problemele pe care le întâmpină cu banca şi despre cum să negocieze cu instituţia, dar şi pentru a putea să declanşeze procese colective împotriva băncilor. Totuşi, unele dintre grupuri nu au reuşit să reunească mulţi clienţi ai respectivelor bănci, iar în cadrul altor grupuri există mai multe opinii divergente în privinţa viitoarelor acţiuni necesare ceea ce îngreunează luarea deciziilor.