Prima luna din 2008 a adus pentru prima data, intr-o perioada atat de scurta, randamente negative cu doua cifre.
In cazul unor fonduri, randamentele din anii trecuti compenseaza scaderile din ultimele saptamani.
V-a trecut prin minte sa vindeti titlurile de participare la fondurile mutuale? Daca nu v-ati grabit deja sa le dati in pierdere, mai ganditi-va! Cea mai mare greseala pe care o puteti face e sa intrati in panica.
Ianuarie nu a fost deloc o luna usoara pentru investitii. Frisoane si fierbinteala pe toate bursele, un leu cu dureri de masele dupa atata lupta cu euro si o economie cu simptome de gripa in an electoral. Parca ati intrat pe usa unui cabinet medical de urgente, nu? Pacientii stau la coada, iar doctorul si asistenta sunt putin iesiti.
Prima luna din anul acesta a adus schimbari dramatice si investitorii vad, pentru prima data intr-o perioada atat de scurta, randamente negative cu doua cifre. Situatia apare cu atat mai sumbra cu cat investitia e mai recenta (trei-sase luni). Daca ati investit in a doua jumatate a anului trecut, veti constata – cu precadere in cazul fondurilor pe actiuni – ca valoarea unitara a titlurilor s-a redus ingrijoraror, cu 15-20% chiar spre 30%, daca ati cumparat in apropierea maximelor. Cu asemenea rezultate e normal sa apara tentatia vanzarii sau chiar lichidarii portofoliului.
E insa cea mai buna decizie? E un moment potrivit? Raspunsul depinde foarte mult de situatia in care va aflati. Daca aveti urgent nevoie de bani si nu puteti acoperi din alte surse convenabile, nu prea aveti de ales. Dar daca puteti amana iesirea, recomandabil e sa nu va grabiti si sa priviti in perspectiva. E util sa va amintiti ca investitia in fonduri mutuale trebuie socotita pe termen mediu sau lung. Apoi, spre deosebire de majoritatea investitorilor bursieri pe cont propriu, administratorii de fonduri au capacitate de analiza si putere financiara sporite si pot administra mai eficient situatiile dificile. Randamentele mai slabe sau chiar pierderile dintr-un an pot fi recuperate in anii urmatori sau compensate din castigurile anilor precedenti.
Cei care au cumparat acum un an sau chiar doi-trei, si au ales inspirat fonduri cu profiluri de investitii mai putin conservatoare (actiuni, diversificate), au acumulat deja randamente onorabile. Iata cateva calcule…
Conform datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), fondurile care investesc in actiuni, active in ultimele 36 de luni, au avut in aceasta perioada randamente cumulate de 65-108%. In categoria fondurilor diversificate, castigul ultimilor trei ani este cuprins intre 54-68%. Asta inseamna un randament mediu anual de aproximativ 22-33% pentru fondurile pe actiuni, respectiv 18-23% pentru cele diversificate.
Tot in ultimele 36 de luni, inflatia a fost, potrivit datelor Institutului National de Statistica, de aproape 21%, adica o medie de 7% pe an. Daca ajustam randamentele de mai sus scazand din ele inflatia, rezulta un castig anual real de 15-26% la fondurile pe actiuni, respectiv 11-16% la fondurile diversificate.
O comparatie folositoare a acestor randamente ar fi cu dobanzile la depozitele bancare. Daca punem la socoteala o dobanda anuala medie de 10%, din care scadem inflatia, rezulta un castig anual real de maxim 3%, pentru banii depusi la banca, in ultimii trei ani, adica de 3-8 ori mai mici decat in cazul plasamentelor in fonduri mutuale.
7,27% reprezinta cea mai mare crestere saptamanala a unui fond mutual, inregistrata de fondul de obligatiuni Europa de la inceputul lui 2008.
-28,13%
reprezinta cea mai mare scadere saptamanala a unui fond de actiuni, inregistrata de fondul Raiffeisen Romania Actiuni de la inceputul lui 2008.