23.2 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPainea, mai scumpa de Pasti

Painea, mai scumpa de Pasti

Pretul painii va creste din nou, cel mai probabil pana la Pasti, intrucat graul a continuat sa se scumpeasca in ultima saptamana." Presedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu

» Brutarii avertizeaza ca vor scumpi painea in aprilie cu 10%, deoarece graul e rar si costisitor.

» Veniturile totale din agricultura vor urca la 113,2 miliarde lei in 2008, alimentate de banii europeni.

Urmare a productiei mici de grau de anul trecut, producatorii din industria de morarit si panificatie se confrunta cu probleme generate de lipsa si de scumpirea graului.
"Pretul painii va creste din nou, cel mai probabil pana la Pasti, intrucat graul a continuat sa se scumpeasca in ultima saptamana, a declarat presedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu.
Acesta a afirmat ca, in ultima saptamana, pretul graului s-a majorat cu zece bani, desi au fost scoase cantitati de grau din rezerva de stat catre depozitari incepand din luna martie.
"Fiecare producator isi va calcula procentul scumpirii in functie de pretul cu care cumpara faina si alte costuri economice", a mai spus Popescu, in cadrul unui seminar pe teme agricole, subliniind ca pretul painii ar putea creste cu pana la 10%. Popescu a adaugat ca pretul graului a ajuns in ultima saptamana la 1,05 lei pe kilogram si s-ar putea opri la 1,10 lei inainte de noua recolta.
"O paine de 280 de grame se poate cumpara acum in medie cu un leu. Probabil, pretul va mai creste in perioada urmatoare cu 10 bani, depinde de fiecare producator si de calculele pe care si le face", a precizat Popescu. Influenta scumpirii painii asupra inflatiei este minima, deoarece alimentul zilnic are o pondere de 0,05% in indicele de crestere al preturilor.

Companiile de panificatie au majorat pretul painii incepand din lunile iulie-august 2007, unul din principalele motive fiind cresterea pretului la grau, atat pe piata romaneasca, cat si la nivel european, ca urmare a recoltei slabe. Procentul de crestere a variat intre 5-6% si 30%, in functie de optiunea fiecarui producator.
Dupa ce in anul anterior productia agricola a inregistrat scaderi semnificative la aproape toate culturile ca urmare a conditiilor climatice nefavorabile, anul 2008 se anunta a fi unul mai putin nefast pentru producatorii agricoli. Cel putin asa sustin reprezentantii producatorilor agricoli, in conditiile in care culturile agricole de toamna au evoluat bine.
Totusi prognozele meteo sugereaza ca seceta s-ar putea repeta si in anul 2008, avertizeaza specialistii, ceea ce va duce la scaderea, usoara, a productiei agricole.

Productia scade, veniturile cresc
"Pentru anul 2008 producatorii preconizeaza o usoara scadere a productiei agricole, insa nu comparabila cu cea din anul anterior. Unii producatori sunt chiar optimisti, bazandu-se pe evolutia culturilor de toamna, desi sprijinul financiar din partea ministerului intarzie sa apara", a apreciat Daniel Neagoe, presedintele Federatiei Sindicale Nationale – Ceres. Pe de alta parte, sindicatele si patronatele din agricultura spun ca absenta irigatiilor a marit dezastrul.
"Anul trecut nu a existat o politica eficienta din partea Ministerului Agriculturii privind activitatea de irigatii. Administratia Nationala Imbunatatiri Funciare (ANIF) a fost in proces de restructurare anul trecut, situatie care a afectat foarte grav activitatea de irigatii", a spus Daniel Neagoe.
Recolta de cereale a Romaniei s-a situat anul trecut la cel mai scazut nivel inregistrat dupa 1990. Productia de grau recoltata a fost de circa trei milioane de tone, reprezentand cu 44% mai putin decat anul anterior, dar si minimul din ultimii ani. Totusi, anul trecut veniturile totale din agricultura ale Romaniei au ajuns la 94,3 miliarde lei (28,2 miliarde euro) si au creat 6,6% din produsul intern brut (PIB).

 

Estimarile oficiale, optimiste, care nu tin seama de posibilitatea unui an secetos, indica o crestere a veniturilor totale obtinute din activitati agricole de 113,2 miliarde lei, in conditiile in care agricultura va crea 6,5% din PIB. Estimarea, care descrie o crestere in acest an a veniturilor din agricultura cu 20% fata de 2007, se bazeaza si pe banii europeni pe care Romania ii va atrage. In cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, derulat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Romania va beneficia pana in anul 2013 de fonduri nerambursabile de 8 miliarde de euro din partea Uniunii Europene, la care se adauga o cofinantare de trei miliarde de euro din partea beneficiarilor si de la buget. "Fondurile europene vor aduce, cu siguranta, o imbunatatire si vor contribui la dezvoltarea agriculturii romanesti, dar nu cred ca vom putea deveni in sase ani, pana in 2013, competitori importanti in agricultura UE, poate doar pe unele domenii", a precizat Viviana Vasile, director general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Aceasta a mentionat ca depinde foarte mult de cat de eficient vor fi folosite fondurile europene.

Cele mai citite

Numărul morților din atacul cu pagere din Liban a ajuns la 12, a declarat ministrul libanez al Sănătății

Printre cele 12 persoane ucise, se află și o fetiță de 8 ani. Cel puțin 2 800 de oameni au fost răniți, în atacul...

Meta riscă o amendă uriașă din partea UE pentru practici anticoncurențiale în piața anunțurilor

Meta ar putea primi o amendă substanțială din partea Uniunii Europene, fiind acuzată de practici anticoncurențiale în domeniul anunțurilor de mică publicitate, potrivit unui...

Euforie periculoasă: Ascensiunea drogurilor de petrecere

Noi substanțe psihoactive au fost introduse pe lista substanțelor interzise, anunță Agenția Națională Antidrog Agenția Națională Antidrog întreprinde măsuri de modificare a tabelelor anexe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă