23.2 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăOMV si RWE lucreaza impreuna pentru Nabucco

OMV si RWE lucreaza impreuna pentru Nabucco

Compania mixta Caspian Energy va dezvolta, va construi si va opera sistemul de transport al gazelor naturale in regiunea caspica, fiind actionar direct.

Grupurile OMV si RWE au infiintat o companie mixta, denumita Caspian Energy, inregistrata deja la Londra si care asteapta acceptul autoritatilor pentru a incepe activitatea, potrivit unui comunicat al grupului austriac de petrol si gaze OMV, actionar majoritar al Petrom. Caspian Energy Company este detinuta in proportii egale de cele doua grupuri energetice, iar OMV si RWE vor invita alti investitori cu experienta in domeniu. Nou-infiintata companie are ca scop integrarea unor solutii complete de infrastructura care sa asigure accesul Europei la gaze naturale extrase de pe tamul estic al Marii Caspice, vizand inclusiv resurse destinate conductei Nabucco. OMV si RWE (Germania) fac parte, alaturi de Transgaz, MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si Botas (Turcia), din consortiul care va construi, incepand cu 2010, gazoductul Nabucco.

Dupa efectuarea unor studii si analize, Caspian Energy va lua parte, inclusiv ca actionar direct, la dezvoltarea, construirea si operarea sistemelor de transport al gazelor naturale in regiunea caspica. Gazele naturale astfel obtinute vor putea fi utilizate pentru tranportul catre continentul european, prin Coridorul de Sud, format din proiectul Nabucco si gazoductul Baku-Tbilisi-Erzurum, se mai arata in comunicat.
Nabucco va avea o capacitate anuala de aproximativ 31 miliarde metri cubi de gaze, extrase din regiunea caspica sau Orientul Mijlociu si transportate din Turcia catre Austria, prin tranzitarea Bulgariei, Romaniei si Ungariei. Potrivit ultimelor estimari, investitia necesara pentru realizarea proiectului se cifreaza in jurul valorii de opt miliarde euro. Proiectul Nabucco are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale Uniunii Europene.
avertisment

» Sistare gaze
Gazprom a avertizat clientii din Europa ca tranzitul de gaze prin Ucraina ar putea fi intrerupt daca grupul rus nu ajunge la o intelegere cu autoritatile de la Kiev in privinta datoriilor statului est-european catre exportatorul de gaze, potrivit Mediafax. Gazprom a oferit Kievului optiunea de a-si rascumpara datoriile prin convertirea acestora in taxele de tranzit aferente.

Cele mai citite

Legenda fotbalului italian, Salvatore Schillaci, a murit la 59 de ani

Salvatore „Toto” Schillaci, eroul Italiei de la Campionatul Mondial din 1990, a murit la vârsta de 59 de ani, după o lungă luptă cu...

Gheroghe Mărmureanu a vorbit despre următorul mare cutremur din România

Luni, 16 septembrie, România a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 5,4, care a fost resimțit nu doar pe teritoriul țării, ci...

România va avea cel mai mare deficit bugetar din UE în 2024, preconizează cea mai mare agenție de rating

România se va confrunta cu un deficit bugetar de 7% din PIB în 2024, cel mai mare din Uniunea Europeană, conform unei analize publicate...
Ultima oră
Pe aceeași temă