8.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăOltchim, asediat de actionarii minoritari

Oltchim, asediat de actionarii minoritari

» PetroCarboChem (PCC SE) si SIF Oltenia (SIF5) nu sunt de acord cu conversia in actiuni in favoarea AVAS a datoriilor societatii catre stat.

» Datoriile totale ale Oltchim catre stat se ridica la aproximativ 210 milioane de dolari si provin din ratele catre banci platite de stat pentru investitiile facute la Oltchim.

Cei mai importanti actionari minoritari ai Oltchim, PetroCarboChem (PCC SE) si SIF Oltenia (SIF5) nu sunt de acord cu conversia in actiuni in favoarea AVAS a datoriilor societatii catre stat.
Reprezentantii PCC SE, care detin circa 13% din titlurile Oltchim, sustin ca nu exista o evidenta clara a datoriilor, ca rezolvarea in Parlament a situatiei datoriilor de la Oltchim poate fi considerata ajutor de stat, iar Comisia Europeana nu a fost notificata cu privire la aceasta conversie. "Este violat articolul 92 din legislatia europeana, care prevede ca statul sa nu influenteze activitatea economica a nici unei societati, ci doar sa supravegheze ca fiecare sa fie tratata in mod egal", a declarat Adam Lamentowicz, consultant al PCC SE. Acesta a adaugat ca ajutor de stat poate fi considerata eventuala stergere a penalitatilor catre AVAS.

In replica, presedintele Oltchim, Constantin Roibu, ne-a declarat ca rezolvarea in Parlament a  situatiei datoriilor Oltchim printr-o lege speciala (Legea 30) se face in vederea pregatirii societatii pentru privatizare si ca actionarul minoritar a acceptat majorarea de capital care include conversia datoriilor in actiuni. "Una e sa scoti la privatizare o companie fara datorii, alta e sa o scoti plina de datorii, pentru ca o vinzi cu mai nimic, asa cum si vor cei de la PCC. Domnul Zaremba are sarcina de la seful lui sa blocheze aceasta lege. Trebuie vazut cand au fost seriosi: cand au declarat in scris catre AVAS ca sunt de acord sa subscrie pentru a-si mentine ponderea in societate, in cazul unei conversii cu care au fost de acord, cu conditia unei expertize independente din partea PwC, sau acum, cand neaga?", a spus Roibu.

Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia (SIF5), societate care detine 6% din Oltchim, a recomandat verificarea suspiciunii ca o convesie a datoriilor in actiuni reprezinta un ajutor de stat.
"In adunarea generala noi nu am fost de acord cu majorarea, trebuie sa ni se prezinte natura si cuantumul datoriilor, apoi sa vedem cum pot fi rambursati acesti bani, nu sa facem o majorare de dragul majorarii", a conchis Ciurezu.
Anul trecut s-a operat diminuarea capitalului social al Oltchim pana la un nivel de circa zece ori mai mic, revenindu-se la capitalul social de la sfarsitul anului 2003. "In 2003 legea nu le permitea actionarilor minoritari sa participe la majorarea capitalului social la valoarea nominala. Acest lucru a fost atacat ulterior in instanta de catre SIF Oltenia, care a avut castig de cauza", a explicat presedintele Oltchim.
"Datoriile totale ale Oltchim catre stat se ridica la aproximativ 210 milioane de dolari, iar acestea provin din ratele catre banci platite de stat pentru investitiile facute la Oltchim. Datoriile au fost evidentiate in bilant anterior primei conversii, dar dupa anularea actiunilor urmeaza sa fie prinse in bilantul pe 2007 care se incheie prin aprilie 2008", a adaugat Roibu.

"E o mare minciuna ca Legea 30 cu privire la Oltchim trece prin Parlament in regim de urgenta. Aceasta a fost aprobata in decembrie 2006, promulgata de presedinte in ianuarie 2007 si a avut valabilitate pana in iunie 2007. S-a notificat Consiliul Concurentei,  care a transmis mai departe catre Comisia Europeana pentru a se pronunta cu privire la eventualul ajutor de stat. In mai noi si AVAS ne-am deplasat la Bruxelles unde am discutat problema cu membrii Comisiei si a reiesit ca aceasta masura a conversiei nu e de natura ajutorului de stat. Totusi, acestia au cerut raspunsuri la 42 de intrebari pe care le-am depus la 17 septembrie 2007. Cum legea prevede ca, daca in termen de 60 de zile Comisia nu-si exprima dezacordul, inseamna ca este un acord tacit si, prin urmare, legea a urmat cursul normal prin introducerea in Parlament, unde a fost aprobata de Senat in decembrie 2007. Apoi a trecut prin toate comisiile din Camera Deputatilor, unde s-a primit aviz favorabil, si azi sau maine urmeaza sa se discute in plenul Camerei.

Cele mai citite

Getty Images și Shutterstock, în discuții pentru o posibilă fuziune

Getty Images Holdings analizează o posibilă fuziune cu rivalul Shutterstock Inc., potrivit unor surse citate de Bloomberg. Dacă va fi realizată, tranzacția ar uni...

Casemiro, mijlocașul brazilian al lui Manchester United, ar putea să se alăture echipei Al Nassr

Casemiro, mijlocașul brazilian al lui Manchester United, ar putea să se alăture echipei Al Nassr din Arabia Saudită în ianuarie, conform unor informații recente....

Inflație peste așteptări în Germania: 2,9% în decembrie pe fondul crizei politice

Germania a înregistrat o inflație de 2,9% în decembrie, depășind estimările analiștilor, conform datelor preliminare publicate de Destatis, anunță CNBC. Acesta este primul raport...
Ultima oră
Pe aceeași temă