1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăNegustoresele de ipoteci

Negustoresele de ipoteci

» Nu sunt doua prietene ci, mai degraba, doua surori despre care, nu demult, toata lumea avea impresia ca sunt putred de bogate.

Fannie, prima nascuta, are vreo 70 de ani dar, cu incapatanare, inca se tine batoasa: patru decenii a fost copilul preferat. S-a nascut in America sfarsitului anilor ’30, intr-o economie care abia se refacea dupa marea criza si isi punea mari sperante in relansarea prin "Noului Contract", (New Deal) al, presedintelui F.D. Roosvelt.

Freddie e cu vreo 30 de ani mai tanara dar a crescut repede si fara complexe fata de mai varstnica surata.  Ambele au un tata puternic – unii ar spune cel mai puternic de pe planeta – care, la nastere, le-a pus bani multi in scaldatoare si le-a harazit sa fie negustorese de ipoteci. Le-au trecut prin conturi sume uriase si inca isi mai pot scrie averea de acum cu multe, multe zerouri. De vreun an incoace insa le merge tot mai rau. Dupa decenii de negustorie profitabila pe propriile picioare, Freddie si Fannie au din nou nevoie de sprijin de la taticul lor.

Fannie Mae si Freddie Mac s-au nascut din dorinta guvernului de transforma in realitate visul american: casa cu peluza ori apartamentul la oras, pe care sa ti le poti permite cu bani imprumutati si rate rezonabile. Pamant era, constructorii abia asteptau sa se apuce de treaba, dar cineva trebuia sa imprumute banii pentru ipoteci. Cele doua au fost concepute, la trei decenii distanta una de alta, sub forma unor agentii guvernamentale, finantate de guvern si aprobate prin lege de Congres, care le-a stabilit drept misiune intermedierea si intensificarea fluxurilor de bani catre piata imobiliara si, mai departe, catre americanii cu venituri medii si chiar scazute.

Asa a aparut, in 1938, Federal National Mortgage Association – FNMA (Asociatia Nationala de Ipoteci Federale). 32 de ani mai tarziu a fost infiintata o agentie asemanatoare, Federal Home Loan Mortgage Corporation – FHLMC (Corporatia de Imprumuturi Federale Ipotecare).  Creativi cum sunt, americanii au transformat initialele celor doua companii in nume proprii, asa ca acum toata lumea le stie de Fannie Mae si Freddie Mac sau pur si simplu Fannie si Freddie. Cele doua agentii sunt acum companii cu actionari privati, iar actiunile lor se tranzactioneaza pe bursa de la New York.

Cum spuneam, de la nastere le-a fost harazit sa devina negustorese de ipoteci, misiune care s-a sofisticat in ultimii ani, mai ales pe piata americana. Simplu spus, Fannie si Freddie cumpara ipoteci dupa o selectie proprie, le garanteaza si le transforma in valori mobiliare (actiuni ipotecare) pe care le vinde mai departe, pe piata secundara a ipotecilor, investitorilor interesati. Astfel, ipoteca initiala devine la randul sau furnizoare de bani, cu care se finanteaza alte ipoteci pentru alti americani de rand, iar piata imobiliara se dezvolta. In esenta, piata secundara a ipotecilor este o sursa alternativa de bani pentru imprumutatorii ipotecari (banci, societati de creditare nebancare ori uniuni de credit) care, altfel, ar folosi doar surse clasice de finantare.

Freddie Mac, de pilda, se prezinta ca finantatorul a peste 41 de milioane de cumparatori si mai mult de 2 milioane de chiriasi din SUA. Negustorii de ipoteci mai spun ca prezenta lor pe piata contribuie la scaderea costurilor si implicit la cresterea numarului de proprietari. Freddie sustine ca doar din reducerea cu jumatate de procent a costurilor ipotecare o familie poate economisi 12.000 de dolari la un imprumut de 100.000 dus pana la scadenta. Cele doua companii cumpara sau garanteaza intre 40 si 60% din ipotecile de pe piata americana si, din acest motiv, atunci cand negustoresele au probleme de sanatate toata lumea, de la brokerii de pe Wall Street pana la oficialii guvernamentali, are serioase motive de ingrijorare.

 

Motive care au aparut in prima parte a acestui an ca urmare a efectelor crizei ipotecare acutizate in vara lui 2007. Sectorul imobiliar american a raportat rezultate tot mai slabe, multi titulari, cu venituri modeste, care aveau ipoteci au inceput sa nu mai poata plati; cum investitorii evita sa plaseze banii in afaceri sau sectoare cu probleme, apetitul pentru investitii in actiuni ipotecare a inceput sa scada. Pe fondul crizei, Fannie si Freddie au vazut ca pierderile lor se maresc, iar investitorii le cam intorc spatele. In cateva zile din iulie, actiunile companiilor s-a prabusit practic; de la inceputul anului cotatiile au scazut cu 70% spre niveluri nemaiatinse din 1991. Autoritatile americane s-au aratat dispuse sa le sprijine, dar investitorii inca rumega vestea. Ambele companii asteapta acum aprobarea Congresului pentru un plan guvernamental de sprijin care le-ar da acces la imprumuturi din bani publici si, in ultima instanta, le-ar salva de la faliment cu fonduri din vistieria SUA, adica din banii tuturor americanilor.

Cele mai citite

Răzvan Lucescu scapă ieftin! I-a fost redusă suspendarea

Răzvan Lucescu, antrenorul echipei PAOK Salonic, a primit inițial o suspendare de 4 luni după ce a avut o altercație cu trei suporteri ai...

Biden se laudă pe final de mandat. SUA e lider în „competiția internațională”

Președintele SUA Joe Biden a declarat luni că, datorită activității administrației sale din ultimii patru ani, Statele Unite sunt în prezent lider în 'competiția...

Sorcova și semănatul, practicate de comunități etnice în prima zi a Noului An

Sorcova este specifică grecilor și bulgarilor, în timp ce semănatul este întâlnit în rândul ucrainenilor și rușilor-lipoveni Marți, în prima zi a Anului Nou pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă