13 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăLeul isi continua povestea de succes

Leul isi continua povestea de succes

» Potrivit analistilor East Capital, moneda nationala se va aprecia "considerabil" pe termen lung.

» Aprecierea semnificativa a fost determinata de vanzarile speculative, afluxul de capital si nivelul scazut al inflatiei.

» Unul dintre factorii care ar putea afecta negativ evolutia monedei nationale este deficitul de cont curent.

Moneda nationala se va aprecia "considerabil" pe termen lung, insa pe termen scurt ar putea exista anumite fluctuatii, potrivit estimarilor analistilor East Capital, societate de administrare a fondurilor deschise de investitii, specializata in pietele est-europene. "Pentru statele care au aderat recent la UE, aprecierea monetara este o parte importanta a procesului de tranzitie si ne asteptam ca monedele tarilor respective sa se intareasca semnificativ, ca urmare a unei dezvoltari firesti a economiilor lor", a declarat, Marcus Svedberg, analist-sef la East Capital.

Deficitul de cont curent, problema principala
Leul a inregistrat, in ultima perioada de timp, o tendinta de apreciere agresiva.
Analistii East Capital considera ca aprecierea semnificativa a leului din ultima perioada a fost determinata atat de factori cu actiune imediata, precum vanzarile speculative si afluxul de capital, cat si de anumite evolutii economice, cum ar fi nivelul scazut al inflatiei, indatorarea publica relativ scazuta si atragerea investitiilor straine directe. Dintre factorii care ar putea afecta negativ evolutia monedei nationale, analistii de la East Capital atrag atentia asupra deficitului de cont curent, care s-a adancit semnificativ in primele luni ale anului curent, ca urmare a cresterii accentuate a importurilor.
De altfel, si directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu, arata ca, alaturi de cresterea creditului de retail in valuta, adancirea deficitului de cont curent este un semnal de alarma pentru economie, care introduce elemente de avertizare. si el este de parere ca ar putea avea loc o apreciere a monedei nationale din tranzactii speculative, insa, daca este analizata competitivitatea, se poate observa ca "nu mai este loc pentru aprecierea leului".

Este asteptata interventia BNR
Potrivit analistilor East Capital, Banca Nationala a Romaniei ar putea interveni pe piata valutara in cazul in care moneda nationala va continua sa se aprecieze puternic, iar evolutia va fi determinata de anumiti factori punctuali, nu de cresterea economiei reale. "Politica adoptata de BNR in ultimii doi ani, de a nu interveni pe piata valutara, s-a dovedit a fi extrem de eficienta pentru evolutia monedei nationale; insa, daca aprecierea leului se va accentua masiv, indeosebi ca urmare a unor influente punctuale, nu datorita unei cresteri economice reale, este de asteptat ca Banca Nationala sa intervina", a spus Svedberg.
De asemenea, analistii arata ca investitorii straini considera in continuare Romania drept un potential "tigru", iar turbulentele politice din acest an nu au afectat dezvoltarea economica. "Moneda nationala romaneasca este o poveste de succes care trece granitele Romaniei, in prezent fiind listate pe bursele externe obligatiuni corporative in lei cu o valoare echivalenta de peste 1,25 miliarde de euro.", considera analistii East Capital.

» Un nou maxim istoric
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat pentru luni un curs oficial de 3,1112 lei/euro, ceea ce reprezinta cel mai scazut nivel atins in ultimii cinci ani si o luna. In data de 29 mai 2002, BNR a anuntat un curs oficial de 31.210 lei vechi/euro. In moneda noua, cursul de la acel moment ar fi fost 3,1210 lei/euro. De la inceputul acestui an, moneda nationala s-a apreciat cu circa 8%. In deschiderea sedintei interbancare de luni, bancile au afisat cotatii de 3,1200-3,1230 lei/euro.

Cele mai citite

Congresul SUA certifică victoria electorală a lui Trump, prin vocea Kamalei Harris

Vicepreședintele Kamala Harris și-a recunoscut înfrângerea, anunțând câștigătorul alegerilor din 2024 Congresul SUA a certificat, în mod oficial, victoria electorală a președintelui republican ales, Donald Trump,...

Falimente corporative în SUA au atins nivelul cel mai înalt de la criza financiară globală

Rata falimentelor corporative din Statele Unite a atins un nou record, depășind nivelurile înregistrate în anii de după criza financiară globală, potrivit Financial Times,...

Jean-Marie Le Pen, fostul lider al extremei drepte din Franța, a murit la vârsta de 96 de ani

Jean-Marie Le Pen, fostul lider al extremei drepte din Franța și fondator al partidului Frontul Național (actualmente cunoscut sub numele de Naționalul Raliu), a...
Ultima oră
Pe aceeași temă