Valoarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie angajate in anul 2006 a fost de 1,46 miliarde de dolari, in scadere cu circa 23,2% fata de anul anterior, potrivit datelor Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).
In cursul anului 2006 au fost finalizate doar 90 de proiecte de investitii cu impact semnificativ (cu o valoare de peste un milion de dolari), comparativ cu 251 in 2005, cand valoarea cumulata a fost de 1,8 miliarde de dolari. Proiectele greenfield au insumat anul trecut 868 milioane de dolari, iar cele brownfield – aproape 596 milioane de dolari. Scaderea investitiilor directe mai mari de un milion de dolari a fost determinata, printre altele, de incetinirea activitatii de privatizare, pe fondul reducerii numarului de companii aflate in proprietatea statului, potrivit reprezentantilor ARIS. De la data intrarii in vigoare a Legii privind investitiile directe cu impact semnificativ in economie, octombrie 2001, si pana la sfarsitul anului 2006, nivelul sumelor investite a fost de 6,615 miliarde de dolari, fiind inregistrate 535 de proiecte. Firmele straine au realizat aproape trei sferturi din investitiile totale (71,79%), cu proiecte de 4,75 miliarde de dolari. Pana la sfarsitul anului trecut au fost finalizate 350 proiecte de investitii, in valoare de peste 3,3 miliarde de dolari.
Telecomunicatiile, un domeniu atractiv
Telecomunicatiile au atras cea mai mare valoare a investitiilor directe, cu 62 de proiecte, totalizand 1,5 miliarde de dolari, cu o pondere de 22%. Serviciile au atras 69 de proiecte, cu o valoare angajata de 811 milioane de dolari, respectiv 12,26% din total, comertul – 97 de proiecte in valoare de 737 milioane dolari si 11,13% din valoarea investitiilor. Alte domenii cu investitii importante au fost industria constructoare de masini, care a inregistrat proiecte in valoare de 693 milioane de dolari, si industria lemnului, celulozei si hartiei, cu o valoare angajata de 657 milioane de dolari.
De la intrarea in vigoare a legii, au fost inregistrate doar sapte investitii a caror valoare depaseste 100 de milioane de dolari. Regiunea care a atras cele mai multe proiecte de investitii a fost Bucuresti-Ilfov, cu 298 de proiecte, a caror valoare angajata este de peste patru miliarde de dolari. In judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu, respectiv Regiunea de Dezvoltare Centru au fost localizate 81 de proiecte, cu o valoare angajata de 972 milioane de dolari. Dintre investitorii straini care au depus proiecte de investitii a caror valoare depaseste echivalentul unui milion de dolari, firmele olandeze ocupa primul loc, cu investitii de 1,479 miliarde de dolari, reprezentand 22,35% din total.