Reprezentantii confederatiilor patronale din Romania sunt de acord cu majorarea salariului minim pe economie, sustinand ca numai printr-o crestere a lefurilor muncitorilor acestia pot fi pastrati in tara.
„Noi, ca patronate, suntem de acord cu majorarea salariului minim, deoarece mentinerea lui la nivelul din prezent va determina o migratie accelerata a fortei de munca, care se poate accentua dupa integrarea in Uniunea Europeana”, a declarat Gheorghe Udristoiu, consilier economic in cadrul Confederatiei Patronale a Industriei, Serviciilor si Comertului (CPISC). El a aratat ca in prezent salariul minim pe economie are doua valori – una de 3,3 milioane de lei vechi, stabilita prin hotarare a Guvernului, si alta de 3,7 milioane de lei vechi, prevazuta in contractul colectiv de munca la nivel national. Reamintim ca sindicatele au cerut Executivului un salariu minim de 4,3 milioane de lei vechi.
Udristoiu a anuntat ca patronatele sustin, in cadrul negocierilor cu Guvernul si sindicatele, elaborarea unei noi metodologii de calcul a salariului minim, astfel incat acest venit sa nu mai fie luat ca baza de stabilire a prestatiilor sociale ale statului. „Salariul reprezinta valoarea muncii prestate, in timp ce prestatiile sociale sunt un ajutor guvernamental pentru categoriile defavorizate. Daca se mentine actuala legatura intre cele doua, influentele asupra bugetului de stat continua sa fie puternice. Daca se stabilesc insa indemnizatii fixe pentru prestatiile sociale, care sa fie indexate periodic, lucrurile se pot aranja”, a explicat Udristoiu. Reprezentantul patronatelor la negocieri a mai aratat ca guvernantii raporteaza intotdeauna salariul minim pe economie la cel mediu. „In momentul de fata salariul minim reprezinta 36% din cel mediu dar, conform programului guvernamental, acesta trebuie sa ajunga la 60% in 2010”, a spus Udristoiu.
Un alt element important care trebuie luat in considerare la stabilirea salariului minim pe economie este, in opinia reprezentantilor patronali, productivitatea muncii. „Acest salariu trebuie corelat cu productivitatea muncii. Daca o firma nu poate da mai mult de 3,7 milioane de lei, atunci nu va da”, a aratat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.