» Proiectele de promovare a exporturilor si cele pentru dezvoltarea infrastructurii au prioritate la finantare.
» Firmele din parcurile industriale vor primi facilitati fiscale de la stat, sub forma scutirilor de impozite.
» Pentru investitiile care creeaza 300 de locuri de munca, ajutorul de stat poate ajunge la 28 milioane de euro.
Mai multe programe cu finantare nerambursabila acordata de Uniunea Europeana vor primi unda verde luna viitoare. Statul roman nu se lasa mai prejos si incepe sa demareze, la randul sau, ample programe de sprijinire a intreprinzatorilor autohtoni, prin ajutoare financiare si facilitati fiscale. Autoritatile afirma ca marea batalie pentru finantari va incepe insa abia in 2008.
Programe europene
In cadrul programului "Promovarea exportului romanesc", care va fi lansat oficial pe 22 noiembrie, finantarile pot atinge 1,5 milioane de euro pe proiect. "Programul de promovare a exportului va fi lansat in 22 noiembrie. Pentru Regiunea de Dezvoltare Nod-Vest, din care face parte si Salajul, a fost negociata cu Comisia Europeana o cofinantare de 60% pentru fiecare proiect. Restul de 40% din valoarea proiectului va trebui asigurat din fonduri proprii. Trebuie subliniat ca toti acesti bani sunt nerambursabili, plafonul maxim care poate fi accesat pentru un proiect fiind de 1,5 milioane de euro", a declarat Ovidiu Silaghi, ministrul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale. Cei care vor accesa acest program vor trebui sa aiba de la inceput intreaga suma necesara realizarii proiectului, deoarece banii de la UE vin in 60 de zile, a recomandat ministrul. Regiunea Centru va beneficia, pana in 2013, de 483,62 milioane de euro, alocate pentru proiecte operationale regionale destinate dezvoltarii si reabilitarii infrastructurii, modernizarii serviciilor sociale, de sanatate, pentru situatii de urgenta si educationale. Programul Operational Regional a fost lansat oficial la Alba Iulia, in prezenta ministrului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely. El a aratat ca marea batalie pe proiecte va incepe in 2008.
Sprijin pentru parcurile industriale
Recent, ministrul pentru IMM-uri a aprobat schema ajutorului de stat regional pentru investitiile realizate in parcurile industriale. Aceasta prevede o serie de facilitati fiscale aplica-bile investitiilor intreprinderilor care activeaza in respectivele parcuri – scutirea de la plata impozitului pe cladiri si pe teren, scutirea de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinatiei terenului aferent parcului industrial si scutirea de la plata taxelor percepute pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial. Pana in 2013, autoritatile estimeaza ca vor acorda maximum 22 de titluri de parc industrial, la o suprafata medie pe parc industrial de 40 de hectare. In aceste parcuri vor fi create peste 7.000 de locuri de munca si se vor face investitii in valoare de cel putin 300 milioane de lei.
Ajutoare si pentru marii investitori
Marile investitii din Romania vor beneficia si ele de ajutoare de stat, conform unei recente hotarari a Guvernului. Astfel, societatile comerciale care realizeaza investitii cu o valoare care depaseste 30 de milioane de euro si creeaza cel putin 300 de locuri noi de munca pot primi un ajutor de stat in cuantum de maximum 28,125 milioane de euro. Pentru investitiile efectuate in regiunea Bucuresti-Ilfov valoarea ajutorului este mai mica, de 22,5 milioane de euro. Ajutorul regional pentru investitii este calculat prin referire fie la costurile investitiilor in active corporale si necorporale rezultate din proiectul de investitie initiala, fie la costurile salariale estimate pentru locurile de munca create. Modalitatea de acordare a ajutoarelor de stat pentru intreprinderi consta in alocarea de la bugetul de stat, prin bugetul Finantelor, a unor sume nerambursabile.