» sapte miliarde de euro vor intra in Romania in acest an.
» Fara privatizari importante pana la finele lui 2007.
» FMI estimeaza o inflatie
de 4,5-5,5%.
Economia romaneasca nu pare a fi afectata de criza politica, in conditiile in care fluxurile de investitii straine directe continua, a opinat ieri reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania si Bulgaria, Juan Jose Fernandez Ansola. Declaratiile au fost facute cu prilejul prezentarii rezultatului discutiilor din board-ul institutiei financiare internationale referitoare la situatia economica a Romaniei.
Oficialul estimeaza ca valoarea investitiilor straine directe se va apropia in acest an de sapte miliarde de euro, fondurile fiind destinate atat achizitiilor, cat si dezvoltarii de afaceri noi.
"In acest an, nu cred ca vor exista privatizari importante. FMI incurajeaza privatizarile din sectorul energetic, atat cele din sectorul de productie, distributie, dar si transport", a mai spus Fernandez Ansola.
"Am putea asista la listarea la bursa a unor companii, insa nu vom vedea in acest an investitii strategice, precum cea a Bancii Comerciale Romane", a punctat reprezentantul regional al FMI. Estimarea lui Fernandez Ansola privind investitiile straine directe coincide cu cea a Agentiei Romane de Investitii Straine (ARIS). Agentia a anticipat ca valoarea investitiilor va cobori in 2007 la sapte miliarde de euro, in scadere fata de anul trecut, cand nivelul a fost de 9,1 miliarde de euro.
Cu acelasi prilej, Ansola a declarat ca nu crede ca noile masuri administrative anuntate de BNR in privinta creditarii vor influenta prea mult evolutia creditului neguvernamental, intrucat bancile vor trece de la politica "exportului" de portofolii de credite la inregistrarea lor in bilanturile proprii.
"Decizia BNR de eliminare a masurilor administrative si lasarea la latitudinea bancilor a deciziei asupra noilor norme reprezinta modul corect in care trebuia sa se procedeze. Sistemul bancar romanesc este suficient dezvoltat", a spus oficialul FMI. El a explicat ca vechile norme au facut ca bancile sa evite masurile BNR prin exporturi de credite. Totusi, oficialul este de parere ca avansul imprumuturilor nu va fi semnificativ dupa relaxarea normelor.
Ansola, mai pesimist ca Isarescu
In alta ordine de idei, la nivel macroeconomic, FMI prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 4,5-5,5 la suta. Potrivit lui Fernandez Ansola, cresterea inflatiei ar putea fi determinata de majorarea rapida si de ajustarile intarziate ale preturilor administrate. Estimarea reprezentantului FMI nu corespunde cu cea a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care arata, recent, ca Romania ar putea inregistra in 2007 o rata medie anuala a inflatiei de 3,7-3,8 la suta.
In ceea ce priveste deficitul de cont curent si deficitul bugetar, Ansola spune ca acestea vor creste comparativ cu anul trecut, fara sa depaseasca insa estimarile oficiale. Potrivit declaratiilor facute ieri, deficitul de cont curent va urca la 11,5% din PIB, comparativ cu numai 10,3% anul trecut.
Reprezentantul FMI este pe aceeasi lungime de unda cu autoritatile de la Bucuresti atunci cand este vorba de deficitul bugetar, spunand ca acesta se va incadra in tinta de 2,8% din PIB. Chiar si in crestere, deficitul va fi sub pragul de 3% stabilit de Uniunea Europeana in Pactul de Stabilitate si Dezvoltare.