0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăDoar caravane informative?

Doar caravane informative?

In perioada 2007-2013 Romania trebuie sa cheltuiasca circa 9 milioane de euro pe zi fonduri structurale. In total, avalansa de bani europeni inseamna aproape 30 de miliarde de euro, dar ea acopera doar o mica parte din factura transformarii Romaniei intr-o tara civilizata a UE. Autoritatile romane sunt responsabile de atragerea miliardelor de euro alocate de Bruxelles si de aceea au intrat in febra pregatirilor pentru accesarea banilor.

Prin fondurile structurale, Comisia Europeana sprijina: dezvoltarea infrastructurii si a satelor, a altor regiuni defavorizate si a intreprinderilor romanesti; crearea locurilor de munca; modernizarea pescuitului; cercetarea, educatia si dezvoltarea economica; valorificarea potentialului turistic si cultural etc. Potrivit site-ului euractiv.ro, Romania ar putea recupera astfel, pana in 2013, circa 10% din decalajul fata de UE, ajungand la 41% din media europeana. Ministerul Finantelor va fi coordonatorul institutiilor care vor gestiona fondurile UE Ð ministerele Economiei, Transporturilor, Agriculturii, Muncii, Educatiei etc.

In febra pregatirilor, Guvernul a creat un grup permanent de lucru cu societatea civila, partidele politice, mediul academic si mass-media, pentru a stabili modul de administrare a fondurilor. Autoritatile au intocmit si un plan de actiune, care urmareste pregatirea unui portofoliu consistent de proiecte.

Insusi ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a subliniat in repetate randuri ca "Uniunea Europeana ne da, dar nu ne baga in traista", motiv pentru care institutiile trebuie sa functioneze bine. "Ca sa imbunatatim absorbtia fondurilor comunitare, trebuie sa punem in valoare ideile noastre, idei care trebuie sa fie creative, productive si sa genereze o valoare adaugata. Fondurile europene trebuie utilizate nu doar intr-un mod corect, ci si eficient, in sensul creativ, in care ele sa stimuleze fie o realizare efectiva a unor contracte ulterioare, fie sa genereze noi locuri de munca, antrenarea unor investitii", a afirmat, la randul sau, ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar, Cristian David.

Semnale contradictorii

Atat ultimele rapoarte ale Comisiei Europene, cat si expertii in probleme de integrare au reclamat recent autoritatilor romane faptul ca deocamdata capacitatea administrativa de absorbtie a fondurilor nu se situeaza la un nivel suficient, iar primarii nu au experienta intocmirii unor proiecte eligibile pentru dezvoltare. Pe aceeasi lungime de unda s-a situat si ministrul Boagiu, care vrea rapid institutii functionale, capabile sa gestioneze fondurile UE, dar si primar care sa-si stabileasca prioritatile de dezvoltare a localitatilor. Semnalele incurajatoare au venit de la Ministerul Agriculturii (s-au epuizat banii SAPARD, iar statul a acceptat sa finanteze proiectele eligibile ramase fara bani europeni) si de la Agentia pentru IMM-uri, unde intreprinzatorii au inceput sa invete sa faca proiecte eligibile. In perioada 2007-2013, valoarea estimata a fondurilor europene destinate sectorului firmelor mici si mijlocii va fi de aproximativ 800 milioane de euro, iar agentia va intermedia obtinerea unei parti din acesti bani, in cadrul programelor de sustinere a firmelor mici, finantate acum cu bani de la buget.

Caravane si "reteta spaniola"

Pana acum, Guvernul a creat mecanismele institutionale implicate in gestionarea fondurilor, iar ministerele au finalizat primele variante ale programelor operationale sectoriale pentru cresterea competitivitatii economice, dezvoltare regionala si transporturi. In procesul de pregatire a autoritatilor romane au fost implicati si spaniolii, de la care guvernantii nostri vor sa invete "reteta succesului european" (Spania a cheltuit fonduri UE in valoare de 211 miliarde de euro, in 20 de ani). Recent, premierul Tariceanu si omologul sau spaniol Luis Rodriguez Zapatero au decis constituirea unui grup la nivel inalt, prin care Spania sa poata transfera Romaniei experienta dobandita in gestionarea fondurilor UE. O alta actiune vizeaza organizarea de caravane si seminarii in orasele tarii, pentru popularizarea programelor europene in randul intreprinzatorilor locali. Pe 18 septembrie va incepe o noua astfel de caravana, organizata de Avangarde Production in parteneriat cu oficiile teritoriale ale Agentiei pentru IMM-uri si camerele de comert si industrie locale, in Constanta, Galati, Iasi, Brasov, Cluj, Timisoara, Craiova si Braila. De regula, oamenii de afaceri vor sa afle raspunsurile la urmatoarele intrebari: Ce sunt fondurile structurale si cui se adreseaza? Care sunt domeniile care vizeaza fondurile structurale pentru sprijinirea IMM-urilor? Cum se alege un program de finantare? Cum se construieste un proiect? Cum arata un contract de parteneriat? Care sunt pasii pentru a putea participa la licitatie? Cum se elaboreaza bugetul unei activitati?

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă