» Sistemul tehnic a fost pregatit si au fost incheiate cursurile de pregatire ale brokerilor.
» Instrumentul financiar BET Index Futures va fi primul tip de contract derivat tranzactionat.
» Contractele futures, cele options si produsele structurate sunt principalele categorii de instrumente tranzactionate.
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) intentioneaza sa introduca tranzactii cu instrumente financiare derivate in luna august sau, cel mai tarziu, in luna septembrie a acestui an, pregatirile fiind finalizate. Directorul general al Bursei, Stere Farmache, a declarat ca sistemul tehnic a fost pregatit si au fost incheiate cursurile de pregatire ale reprezentantilor companiei de brokeraj, urmatorul pas fiind examinarea brokerilor, a spus acesta, aflat la un seminar pe teme legate de piata de capital, la Constanta.
In prezent, operatiunile cu instrumente financiare derivate se deruleaza numai la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu, decizia privind tranzactionarea derivatelor la Bursa din Bucuresti fiind adoptata deoarece actionarii BVB au respins fuziunea cu Bursa din Sibiu.
BET Index Futures, primul tip de contract
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat, la jumatatea lunii iunie, reglementarile pietei reglementate la termen administrate de BVB, precum si Codul Casei de Compensare Bucuresti si a acordat certificatul de inregistrare a instrumentului financiar BET Index Futures, care va fi primul tip de contract derivat tranzactionat la BVB. Contractele futures, contractele options si produsele structurate sunt principalele categorii de instrumente financiare derivate (IFD) care vor putea fi tranzactionate pe piata administrata de BVB.
Instrumentele financiare derivate (IFD) au la baza un activ suport, care reprezinta indicele bursier sau valutar, rata dobanzii, marfa, precum si orice alt activ sau instrument al carui pret, randament sau unitate de marime determina valoarea unui IFD.
Categoriile de active suport pe baza carora BVB va putea dezvolta instrumente financiare derivate sunt indici bursieri, titluri de participare la organismele de plasament colectiv, precum si instrumentele pietei monetare, inclusiv titluri de stat cu scadenta mai mica de un an.
Totodata, indicii valutari si cursul de schimb, ratele dobanzii si contracte futures sunt alte tipuri de active care vor putea sta la baza unor IFD, lansate de Bursa.
Structura pietei derivatelor
Piata derivatelor va fi structurata pe mai multe segmente, respectiv piata futures, piata options, piata produselor structurate, pe care vor fi tranzactionate diferite categorii de IFD, in functie de criteriile stabilite de BVB.
Companiile de brokeraj, admise sa deruleze operatiuni pe piata reglementata la vedere administrata de BVB, vor putea dobandi calitatea de participant la piata derivatelor daca indeplinesc mai multe conditii, atat acordarea, cat si retragerea acestei calitati fiind de competenta Consiliului Bursei. Obtinerea calitatii de participant nu presupune acordarea de drept a accesului la sistemul de tranzactionare.
Operatiunile de piata cu instrumentele financiare derivate vor putea fi derulate in moneda nationala sau valuta, iar Consiliul Bursei va decide cu privire la admiterea si retragerea unui IFD pe piata derivatelor.