Romania a inregistrat in luna august o rata negativa a inflatiei, de 0,07%, in urma scaderii preturilor la alimente, aceasta fiind prima luna cu deflatie dupa 1989, potrivit datelor transmise luni de Institutul National de Statistica (INS).
Precedentul record in privinta inflatiei a fost atins in luna iulie, cand cresterea preturilor a fost de 0,11%, astfel ca rata anuala a scazut la 6,2%.
Evolutia din august este foarte aproape de intervalul tintit de Banca Nationala a Romaniei pentru intregul an, 4-6%.
Comparativ cu luna decembrie a anului trecut, rata inflatiei a fost dupa primele opt luni de 2,71%, cu o medie lunara de 0,3%, se arata intr-un comunicat al INS.
In luna aprilie, rata anuala a inflatiei a scazut pentru prima data dupa caderea comunismului sub 7%, la 6,92%. Cresterea preturilor la tigari si combustibili in luna mai a determinat revenirea inflatiei anuale peste pragul de 7%, la 7,26%. In pofida incetinirii inflatiei la 0,15% in luna iunie, rata anuala a ramas peste 7%, la 7,11%.
Scaderea indicelui preturilor de consum in luna august a fost determinata de ieftinirea alimentelor cu 0,85%, in conditiile in care tarifele serviciilor au urcat cu 0,73%, iar marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,31%.
Astfel, marfurile nealimentare si serviciile au contribuit cu 0,14 puncte si, respectiv, 0,12 puncte la cresterea preturilor, in vreme ce alimentele au influentat in scadere rata inflatiei cu 0,33 puncte, arata Institutul National de Statistica.
Cresterea preturilor la marfurile nealimentare a fost determinata, in principal, de majorarea preturilor la tutun, tigari cu 1,2% si la combustibili cu 0,7%. In cadrul grupei marfurilor nealimentare au inregistrat scaderi usoare preturile la autoturisme si piese de schimb, frigidere si congelatoare si medicamente.
Evolutia tarifelor la servicii a fost influentata, in principal, de cresterea tarifelor la telefon (+1,8%), chirie (+1,3%) si apa, canal, salubritate (+0,9%).
Ieftinirea legumelor
In cadrul grupei de produse alimentare s-au inregistrat cresteri importante la oua (+17,2%), tuica si rachiuri si alte bauturi (+1,9%). Scaderea pe ansamblu a preturilor la produsele alimentare a fost influentata de diminuarea preturilor la fructe proaspete (-14,7%), grupa alte legume si conserve de legume (-11,4%) si zahar (-1,4%). In cadrul grupei alte legume si conserve de legume, scaderi importante s-au inregistrat la morcovi, tomate de camp, patlagele, vinete de camp, ceapa uscata, usturoi uscat, ardei gras, ardei capia, gogosari, fasole verde, varza alba dulce si dovlecei.
In acest moment la hypermaketuri, rosiile costa 1,05 lei/kg, ceapa Ð 0,89-0,95 lei/kg, usturoiul Ð 2,99 lei/kg, gogosarii Ð 2,39 lei/kg, zaharul Ð 2,60 lei/kg, merele 1,29-1,45 lei/kg.