3.4 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum văd oamenii de afaceri economia locală în 2011

Cum văd oamenii de afaceri economia locală în 2011

Un an mai bun decât 2010 – însă un optimism moderat, decizii care să încurajeze investiţiile, o mai mare stabilitate legislativa sau investiţii reale în infrastructura sunt printre aşteptările pe care mediul de afaceri local le are de la anul care tocmai a început.

Marius Ghenea: „2011 ar putea fi anul unei modeste reveniri a economiei locale”

Marius Ghenea este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din online-ul românesc. Numele sau se leagă de construirea unor afaceri pe care le-a vândut pe bani frumoşi, cum ar fi Flanco şi Flamingo. În prezent, Ghenea deţine afaceri precum PCfun.ro, PCGarage.ro, Electrofun.ro, ShopIT.ro, ToyFun.ro, Online Fashion Group, Orbital Solutions sau GasOil Service.

„Anul 2011 ar putea fi anul unei modeste reveniri a economiei locale, deşi până în prezent, nu vedem măsuri reale de relansare economică şi relaxară a fiscalităţii promovate de Guvernul Boc”, declară, pentru romanialibera.ro, omul de afaceri.

În opinia lui Ghenea ar trebui să rezolve, îl cel de-al doisprezecelea ceas, problemele cu privire la absorbţia fondurilor europene, deoarece relansarea economică a României depinde, în mare măsură, de miliardele de euro neutilizate până în prezent şi care ar trebui să provină din fonduri europene nerambursabile. „Multe dintre aceste fonduri nu pot fi accesate din cauza lipsei cofinantarii (ceea ce este absolut ridicol, la nivele de cofinanţare de 15%). Un alt element important cu privire la încurajarea dezvoltării economiei româneşti este legat de investiţiile de infrastuctura care ar trebui realizate cu fonduri guvernamentale şi care sunt blocate din diverse motive birocratice”, consideră acesta.

Nu în ultimul rând, crede omul de afaceri, statul ar trebui să înceteze a mai fi principalul motiv al blocajului financiar din România. „Este anormal că banii datoraţi de Guvern agenţilor economici privaţi să nu fie viraţi la timp, acesta este poate cel mai important motiv al crizei economice din România, deoarece miliarde de euro sunt blocaţi la plată către agenţii economici, fără niciun motiv rezonabil”, mai afirmă antreprenorul.

Dragoş Anastasiu: „Băncile vor începe să plaseze mai mulţi bani în piaţă decât în 2010”

În 1995 Dragoş Anastasiu a înfiinţat Eurolines, companie care avea să devină unul din cei mai mari transportatori rutieri de pe piaţa locală, cu afaceri anuale de ordinul zecilor de milioane de euro. Anastasiu crede că 2011 va fi unul mai bun în comparatie cu cea de-a două jumătate a anului precedent. „Salariile bugetarilor vor creşte şi, implicit, consumul, în timp ce bancile vor începe să plaseze mai mulţi bani în piaţă decât în 2010. Toată Europa va fi pe plus, aşadar vor creşte şi investiţiile directe dar şi exporturile”, declară acesta adăugând că oamnenii s-au obişnuit din punct de vedere psiholgic cu recesiunea şi vor fi mai relaxaţi în cheltuirea banilor economisiţi.

O lege „desteapta şi aplicabila” a parteneriatului public-privat, simplificarea procedurilor dintre stat şi mediul de afaceri ( scăderea masivă a birocraţiei ) sau returnarea rapidă a TVA-ului ar fi, în opinia omului de afaceri, printre măsurile pe care Guvernul ar trebui să le ia pentru a încuraja ieşirea din criză. „Mai este nevoie de simplificarea procedurilor de compensare, plată arieratelor, scăderea impozitării pe muncă, îmbunătăţirea Codului Fiscal şi o justiţie mai eficientă (de exemplu în cazul insolvenţelor şi falimentului)”, adaugă proprietarul Eurolines în opinia căruia turismul şi transporturile, afaceri în care activează, vor înregistra un trend ascendent anul acesta.

Nicolae Demetriade: La sfârşitul anului vom putea vorbi de creşteri , până atunci toate domeniile de activitate vor suferi”

În 1996, Nicolae Demetriade a pus bazele agenţiei de turism Happy Tour, afacere care a devenit, de-a lungul anilor, cea mai mare agenţie de turism de pe piaţa autohtonă. În 2007 acesta şi-a vândut afacerea fondului de investiţii GED Eastern Fund ÎI, tranzacţie estimată la peste 10 milioane de euro, pentru că în 2008 să îşi deschidă agenţia World Travel. „Anul acesta mediul de afaceri privat nu mai poate continua să rămână pasiv la balbaielile guvernanţilor care odată cu criză financiară au eşuat în toate măsurile care ar fi trebuit să dea şanse de redresare economiei reale. Singură consecvenţă a guvernanţilor s-a materializat în permanenta tăiere a drepturilor salariale şi mărirea TVA-ului . Este obligatoriu un cod fiscal clar, care să elimine interpretările şi să ofere o predictibilitate fiscală pe minimum 5 ani”, declară, pentru romanialibera.ro, Demetriade.

Potrivit acestuia, în 2011, măsurile prioritare sunt investiţia masivă în infrastructura şi agricultura , susţinută de sprijinul pentru atragerea fondurilor comunitare, precum şi eliminarea evaziunii fiscale care ar încuraja mediul privat să înceapă o competiţie sănătoasă. „Doar spre sfârşitul anului vom putea vorbi de creşteri , dar până atunci toate domeniile de activitate vor suferi”, crede Nicolae Demetriade.

Felix Pătrăşcanu: „Vreau finalizarea site-ului e-România ca să putem uita odată pentru totdeauna ghişeele mizere ale instituţiilor de stat

Trei antreprenori români Felix Pătrăşcanu, Adrian şi Neculai Mihai au pornit, în 1998, FAN Courier, afacere care urma să se dezvolte şi sa devină cea mai mare companie de curierat cu capital autohton. „Anul 2011 mi l-aş dori plin de investiţii reale, nu doar pe hârtie, în infrastructura pentru că riscăm o izolare că şi ţara dacă se mai trenează acest lucru. Aş mai vrea finalizarea site-ului e-România ca să putem uita odată pentru totdeauna ghişeele mizere ale instituţiilor de stat unde plătitorul de taxe stă aplecat- a se citi umilit- că să-şi plătească darile”, este de părere Felix Pătrăşcanu, „F-ul” din FAN Courier.

O stabilitate legislativă, fără schimbări bruşte de idei de guvernare care, invariabil produc haos şi alungă eventualii investitori, ar trebui de asemenea să fie în topul priorităţile din acest an. „Mi-aş mai dori găsirea unei formule viabile în cazul sistemului bancar românesc pentru că băncile nu vor prospera niciodată fără acordare de credite şi de securitate faţă de banii noştri. Reticenta acestora manifestată în ultima perioadă duce clar la o răcire a relaţiilor bancă-client şi la o scădere de imagine”.

Domenii precum IT-ul, agricultura şi producerea de energii neconvenţionale vor creşte nu numai în 2011 ci şi în viitorul apropiat, crede proprietarul FAN Courier. „La polul opus vor rămâne imobiliarele care plătesc în acest moment pentru acele creşteri de preţuri abracadabrante intervenite la nivelul anilor 2006 -2008. Depăşirea acestui impas ar fi reprofilarea companiilor de construcţii către investiţii în infrastructura”.

Lucian Aldescu: „Instabilitatea legislativă periclitează serios business-ul autohton”

Pegasus a fost înfiinţată în 1997, fiind prima companie de livrări urbane din România.

În martie 2008, GeoPost, o subsidiară a Poştei Franceze, împreună cu turcii de la Yurtici Kargo, au decis achiziţionarea a 80% din acţiunile companiei de curierat Pegasus. Că urmare a acestei achiziţii, începând din 2010, Pegasus îşi va schimbă numele în DPD, brandul internaţional al GeoPost. „In general deciziile companiilor pentru investiţii şi lansarea de noi proiecte sunt influenţate negativ de perspectivele puţin optimiste, de politică statului care nu încurajează astfel de iniţiative, precum şi de instabilitatea legislativă care periclitează serios business-ul autohton”, opinează şi Lucian Aldescu, director general DPD Pegasus România.

Potrivit acestuia, guvernanţii ar trebui să se concentreze în primul rând pe înlesnirea accesării fondurilor de investiţii şi încurajarea acestor acţiuni, îmbunătăţirea comunicării cu mediul de afaceri local şi limitarea creşterii impozitelor. „Sectoarele cu potenţial sunt cel medical, cel farmaceutic, serviciile logistice, IT, telecom, domeniul energetic în timp ce la polul opus se află construcţiile şi imobiliarele a căror relansare este puţin probabilă pe termen scurt”.

Cele mai citite

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

Ciucă sugerează că Simion l-ar putea învinge pe Ciolacu în turul al doilea: Simion nu e Vadim

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului la prezidențiale, a declarat, marți, că dacă Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) vor ajunge în...

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...
Ultima oră
Pe aceeași temă