8.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCriza Bursei afecteaza "Prospectiunile"

Criza Bursei afecteaza „Prospectiunile”

Actionarii Prospectiuni sunt aproape obligati sa participe la majorarea de capital, chiar daca o fac in pierdere fata de cotatia la zi. Prin neparticipare, ei accepta adancirea pierderilor. si tot acest paradox din cauza turbulentelor din pietele de capital.

 

Ieri, pretul de inchidere al titlurilor Prospectiuni (PRSN) a fost de 23,40 lei. Acesta este insa cu 40,4% mai mic decat ultimul pret din 2007, de 39,30 lei. Finalul anului 2007 pe piata Rasdaq, 21 decembrie, a coincis cu ultima zi in care investitorii puteau cumpara actiuni Prospectiuni, care sa le ofere dreptul de a participa la majorarea capitalului social. Majorarea prevede subscrierea, la valoarea nominala (2,50 lei), a unei actiuni pentru fiecare trei titluri detinute.
Anuland avantajul subscrierii la valoarea nominala (de peste 15 ori mai mica decat pretul din piata), rezulta un pret matematic de 30,10 lei. Pretul matematic e calculat pe baza unui randament zero. Prin urmare, pe baza cotatiei la zi, de 23,40 lei, actionarii care vor participa la majorare au deja o pierdere mai mare de 22%, iar cei care nu vor subscrie accepta o pierdere de peste 40%.
Dar Prospectiuni nu este singura companie afectata la debutul anului 2008. Mai toate actiunile de frunte de pe piata Rasdaq au inregistrat in prima parte a anului deprecieri mai mari de 15%.
"Criza de lichiditati din piata a determinat anumiti investitori sa vanda la niveluri din ce in ce mai coborate, iar actiunile Prospectiuni nu au rezistat acestui val de vanzari, poate chiar cu marcarea unor pierderi. In cazul Prospectiuni, actionarii inregistrati la data de 28 decembrie se vad nevoiti sa aleaga cel mai mic rau, adica sa subscrie in cadrul majorarii, acceptand fata de pretul din piata o pierdere de 22%. In caz contrar, prin neparticiparea la majorare, aceiasi actionari isi asuma o pierdere si mai mare (de peste 40%)", considera Adrian Danciu, analist la Broker Cluj (BRK).

In opinia acestuia, pe langa conjunctura nefavorabila ce domneste in mai toate pietele de capital, cotatia titlurilor Prospectiuni este afectata chiar de numarul mare de actiuni gratuite (11), acordate la precedenta majorare, precum si de reticenta cu care unii investitori privesc structura actionariatului.
"In situatii de criza, pietele mai putin lichide, cum este Rasdaq, sunt afectate de scaderi dramatice, iar actiunile Prospectiuni au coborat chiar mai mult decat piata. Investitorii pe piata Rasdaq au actionat violent in aceasta situatie de incertitudine, depreciind in 2008 indicele compozit al pietei cu 11,5%, iar cele mai lichide titluri cu mai mult de 15%. Momentul acestei majorari de capital este total neprielnic, dar actionarii sunt obligati sa aleaga cea mai mica pierdere, prin subscrierea pana la nivelul maxim permis", a mentionat Adrian Barbulescu, analist la casa de brokeraj Prime Transaction. Barbulescu considera, de asemenea, ca actiunile gratuite acordate in 2007 strivesc pur si simplu cotatia la zi Prospectiuni.
Actionarii Prospectiuni inregistrati spre finalul lunii iulie 2007 au beneficiat de 11 titluri gratuite, in urma unei majorari prin incorporarea profitului din 2006.

Rata ridicata a profitului
"Totusi, compania trebuie privita si fundamental, nu numai pe baza cotatiilor din piata. Prospectiuni are o afacere de monopol, iar ultimele raportari financiare indica profituri ridicate (44,7 milioane lei pe primele noua luni din 2007, cu 37% mai mult fata de 2006). De asemenea, Petrom a anuntat ca doreste dezvoltarea partii de explorare si productie, care implicit va conduce la o crestere a contractelor cu Prospectiuni", a conchis Adrian Danciu.
Prospectiuni are un capital social de 53,9 milioane lei, iar principalii actionarii sunt Tender SA – cu 71,66% si SIF Muntenia (SIF4) – cu o cota de 11,86%. SIF Muntenia va participa la majorare conform cotei detinute, potrivit declaratiilor presedintelui Petre Pavel Szel.
"Prospectiuni urmareste indeaproape evolutia pietei pentru care ofera servicii, iar in functie de cerintele acesteia, daca nu are suficiente resurse proprii, se finanteaza din piata de capital, propunand noi emisiuni de actiuni. Compania vrea sa se dezvolte pe pietele externe si are nevoie de finantare, fara a rupe din resursele imobilizate in tara, unde avem contracte ferme", a declarat Tiberiu Tender, vicepresedinte Tender SA. Acesta a adaugat: "Din moment ce noi (n.r. – Tender SA) am solicitat actuala finantare prin bursa, evident ca vom participa la majorarea de capital, cu cota maxima detinuta la Prospectiuni. Daca in ultima perioada si piata noastra de capital s-a depreciat semnificativ, sub influenta crizei din SUA,  nu inseamna ca scaderea cotatiilor actiunilor trebuie sa ne afecteze activitatea. Dupa linistirea pietelor, vom vedea unde se situeaza pretul ce reflecta cel mai bine activitatea Prospectiuni", a conchis Tiberiu Tender.

Cele mai citite

Cum va fi vremea în ianuarie 2025: temperaturi ridicate și precipitații rare

Meteorologii prognozează temperaturi peste normalul perioadei în majoritatea regiunilor României pentru prima lună din 2025. În același timp, cantitatea de precipitații va fi redusă, anunțând...

Dans pe șine ruginite

România s-a trezit după Sărbători ca dintr-un vis straniu, într-o gară pustie, cu trenuri fără orar și peroane goale. Politicieni absenți, călători rătăciți în...

Cinci răniți în urma unui grav accident feroviar la Coroisânmărtin în județul Mureș

Un grav accident feroviar a avut loc, luni seară, în localitatea Coroisânmărtin, județul Mureș, unde un autoturism a fost lovit de un tren pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă