8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCreşterea TVA schimbă contabilitatea?

Creşterea TVA schimbă contabilitatea?

Comercianţii nu vor avea complicaţii contabile, iar consumatorii vor suporta majorarea cotei de TVA, spun analiştii fiscali.

Pentru comercianţi nu va reprezenta o problema de contabilitate modificarea cotei de TVA anunţată de guvernanţi, decât dacă aceştia nu vor reuşi în timp util (până la 1 iulie) să-şi modifice meniurile caselor de marcat fiscale sau softurile de gestiune. În schimb, clientul final, cumpărătorul, va suporta din propriul buzunar diferenţa de TVA de la 19% la 24% pentru bunurile, serviciile şi alimentele cumpărate.

Un exemplu: un comerciant a cumpărat de la un angro în luna iunie marfă de 100 lei cu TVA de 19% şi pe care o va vinde cu un adaos de 50%. Dacă până la 1 iulie (când se introduce majorarea de TVA) din marfa iniţială a vândut de 20 lei cu preţul de 30 lei (s-a adaugat adaosul de 50%), TVA colectată a fost de  5,7 lei. De la 1 iulie a rămas cu o marfă de 80 de lei pe care o vinde cu adaosul comercial la 120 lei şi cu noua cotă adaugată de TVA de 24%. După vânzarea restului de marfă, valoarea TVA colectat e 28,8 lei. La final, pentru marfa achiziţionată în luna iunie şi vândută inclusiv în luna iulie când s-a modificat cota TVA, s-a colectat un TVA de 5,7 plus 28,8 lei. Scădem din această sumă TVA plătită de comerciant la angro de 19%, iar diferenţa reprezintă TVA datorat la buget. Dacă nu s-ar fi modificat TVA la buget s-ar fi datorat TVA care rezultă din în-mul-ţirea valorii mărfii vândute cu adaos comerical (150 lei) cu 19% din care se scade cota de TVA plătită iniţial la angro (19%).

„Tot ce se va vinde de la 1 iulie va trebui să aibă TVA de 24%. Comerciantul nu este afectat din punct de vedere contabil dacă a cumpărat marfă în iunie cu TVA de 19% şi va vinde din ea în iulie cu TVA de 24%. Până pe 1 iulie, comerciantul are TVA deductibil de 19%. Pentru el este o operaţiune neutră. Tot ce a plătit e deductibil, iar ce a încasat în plus de la client plăteşte diferenţa la stat. Nu pierde nimic. Pot apărea însă probleme în gestiune dacă comerciantul respectiv nu şi-a adaptat casa de marcat fiscală şi programul de contabilitate la noua cotă de 24%, iar aici este o altă problemă”, ne-a declarat Gabriel Sincu, consultant fiscal.

De asemenea, avocatul Gabriel Biriş, consultant fiscal, subliniază faptul că nu există un motiv de îngrijorare pentru comercianţi legat de probleme care s-ar putea ivi în contabilitate din cauza modificării TVA.

„Nu este nici o problemă pentru un comerciant care are un stoc de marfă cumpărat, să zicem în iunie cu TVA de 19% şi din care va vinde în iulie cu un TVA de 24%. TVA plătită pentru achiziţie e deductibilă, la ce vinde este TVA colectată, iar di-fe-renţa o dă la buget. Pentru comerciant TVA e neutră, nu-l influenţează”, spune Biriş. 

Cele mai citite

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Ce materiale de construcție sunt necesare pentru un sistem de conducte fiabil

Pentru a construi un sistem de conducte fiabil, alegerea materialelor depinde de aplicație (transport apă, gaze, lichide industriale, canalizare etc.), condițiile de operare (presiune,...
Ultima oră
Pe aceeași temă