7.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025

Constructiile salta PIB

» Constructiile, industria, investitiile straine si banii muncitorilor din strainatate – factori de progres economic.

» Cursul de 3,3 lei pentru un euro, estimat pentru finele anului 2007, va ajuta BNR sa-si atinga tinta de inflatie.

» BCR anticipeaza un grad de absorbtie a fondurilor europene de aproximativ 40% in intervalul 2007-2013.

Banca Comerciala Romana (BCR), membra a grupului german Erste, a realizat un raport despre Romania in care puncteaza principalele evolutii macroeconomice pe termen scurt si mediu. Raportul, intitulat "Romania – prin valurile convergentei", indica o crestere economica sustinuta in 2007 si 2008 de 6% pe an, precum si o imbunatatire a competitivitatii tarii pe plan extern pana in 2009.

Constructiile, vioara intai

Sectorul constructiilor va continua sa aiba o pondere din ce in ce mai mare in Produsul Intern Brut (PIB), in conditiile in care marile proiecte de infrastructura sunt abia la inceput, au aratat expertii BCR. Chiar din 2007, este posibil ca acest sector sa detina o cota mai mare din PIB, comparativ cu agricultura. La cresterea PIB a contribuit semnificativ si industria. Alte evolutii economice favorabile sunt puse pe seama investitiilor straine directe, care vor continua in perioada urmatoare. Investitiile straine directe au inceput deja sa produca efecte pozitive in economia romaneasca, se arata in raportul BCR. "Romania este si va fi in continuare un punct de atractie pentru investitorii straini. Trebuie sa transmitem acest mesaj realist. Lucrurile au posibilitatea sa mearga inainte, fara a avea influente negative dramatice", a declarat Nicolae Danila, presedintele executiv al bancii. El a subliniat ca in Romania exista acum un grad mult mai mare de predictibilitate decat in anii trecuti, ceea ce favorizeaza atragerea capitalului strain.
Gratie investitiilor, in urmatorii ani se va produce si o consolidare a pozitiei competitive externe a Romaniei. Astfel, se va inregistra o crestere economica semnificativa, mult mai echilibrata si apropiata de PIB potential, de 6% in 2007 si 2008, pana la peste 500 de miliarde de lei.
Balanta comerciala a tarii va ramane insa dezechilibrata. Cresterea importurilor se va accelera, din cauza investitiilor in noile tehnologii si a majorarii consumului. Potrivit datelor BCR, cresterea consumului final al populatiei, ca urmare a majorarii venitului net disponibil si a boomului din sectorul retail si al serviciilor, s-a apropiat de 400 de miliarde de lei, la 31 decembrie 2006, fata de 170 miliarde de lei in 2002. Romania va consemna, de asemenea, un deficit de cont curent ridicat, cu un decalaj extern care se va stabiliza la peste 14% in 2008 si 2009. Banii trimisi de romanii din strainatate, in jur de 5 miliarde de euro, vor atenua in continuare cresterea deficitului de cont curent.
BCR a mai consemnat in raportul sau o crestere a datoriei externe a Romaniei pe termen scurt, datorata exportului de credite. In perioada 2004-2006, rata de crestere a datoriei pe termen scurt a fost in medie de 92% pe an. In 2006, datoria externa a Romaniei a crescut cu 33,2%, ajungand la 43,6 miliarde de euro.

Curs de 3,3 lei pentru un euro
Leul ar putea fi cotat la 3,3 euro la sfarsitul anului, a estimat economistul-sef al BCR, Lucian Anghel. "Prognoza noastra de curs pentru sfarsitul acestui an este de 3,3 lei la un euro. Astfel, va putea fi atins nivelul de inflatie al Bancii Centrale pentru 2007", a spus Lucian Anghel. El a apreciat ca leul s-ar putea aprecia in continuare in conditiile in care crizele financiare internationale nu se vor accentua. Banca Nationala a Romaniei a stabilit pentru acest an o tinta de inflatie de 4%, plus sau minus un punct procentual. Pentru anul viitor, BCR estimeaza mentinerea presiunilor inflationiste, pericolele fiind, ca si in 2007, crizele financiare internationale si seceta. "In conditii normale, estimam o inflatie in jurul a 4,1% in 2008", a aratat Anghel.

Cele mai citite

Înfrângere dramatică pentru echipa lui Laurențiu Reghecampf în Liga Campionilor CAF!

Esperance Tunis, echipa antrenată de Laurențiu Reghecampf, a ratat calificarea matematică în sferturi, după ce a pierdut în prelungiri cu Pyramids, scor 1-2. Reghecampf, la...

Propunerea inedită a lui Zelenski către Trump: Bani rusești pentru arme americane

Președintele Zelenski a declarat că Putin va „distruge Europa”, dacă SUA renunță la NATO Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că garanțiile de securitate pentru...

Avertismentul expertului fiscal, Gabriel Biriș: Datoria publică în creștere, posibile majorări de TVA

Biriș a explicat că datoria publică a crescut rapid, ajungând deja la peste 50% din PIB și se îndreaptă către 60% Gabriel Biriș, avocat specializat...
Ultima oră
Pe aceeași temă