8.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCompaniile de la Bursa dau, in loc sa primeasca

Companiile de la Bursa dau, in loc sa primeasca

» Primele majorari de capital din 2008, anuntate la Bursa, vizeaza acordarea de actiuni gratuite.

» Ofertele publice initiale (IPO) par sa fie singurele care atrag bani prin Bursa.

In actuala criza de lichiditati (lipsa de cumparatori) de la Bursa, primele companii care s-au decis sa deruleze majorari de capital vor sa o faca prin capitalizarea resurselor proprii si acordarea de actiuni gratuite. Desi, inca de anul trecut, moda actiunilor gratuite si-a pierdut mult din interes, intorcandu-se chiar impotriva multor companii, in acest inceput de an, cel mai prost din istoria moderna a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), nimeni nu gaseste curajul inca sa ceara bani actionarilor. Printre putinele metode de atragere de lichiditati pe piata de capital romaneasca sunt, din cate se pare, ofertele publice initiale (IPO).

SIF Moldova si SIF Banat-Crisana propun 100% actiuni gratuite sau dividende
Prima propunere de majorare a capitalului prin capitalizarea unei parti din profit a venit din partea SIF Moldova (SIF2). Conducerea SIF Moldova propune actionarilor incorporarea in capitalul social a 80% din profitul net obtinut anul trecut, in suma de 51,9 milioane de lei, ceea ce reprezinta acordarea unei actiuni gratuite la fiecare actiune detinuta. Daca aceasta propunere pica, actionarii pot alege distribuirea sub forma dividendelor a circa 40% din profit (23 milioane lei), in cuantum de 0,05 lei/actiune.
De asemenea, conducerea SIF Banat-Crisana (SIF1) propune acordarea unei actiuni pentru una detinuta sau acordarea unui dividend brut de 0,07 lei. Anunturile celor doua SIF-uri au lasat investitorii aproape impasibili, unul dintre principalele motive fiind scepticismul asupra intrunirii cvorumului in Adunarea Generala, necesar pentru aprobarea unor astfel de propuneri. Pe de alta parte, operatiunea similara derulata anul trecut de SIF Transilvania (SIF3), care a fost contestata in justitie si a blocat banii actionarilor pana in prezent, pare sa influenteze increderea investitorilor in reusita acestor majorari.
Urmatoarea propunere de majorare, ca amploare, a venit din partea Broker Cluj (BRK). Conducerea societatii de brokeraj din Cluj propune capitalizarea profitului si a altor rezerve prin acordarea a aproape 39% actiuni gratuite. Producatorul de piese auto Altur Slatina (ALT) intentioneaza sa acorde o actiune la fiecare sapte detinute (14,3% actiuni gratuite), iar producatorul de bere Bermas Suceava (BRM) vrea sa incorporeze 1,62 milioane de lei prin distribuirea a 12% titluri gratuite.
Anul trecut, actiunile acordate cu titlu gratuit in cadrul celor mai importante majorari de capital au erodat masiv preturile actiunilor pe bursa, coborandu-le chiar sub nivelul de randament zero, deoarece multi dintre investitori au inceput sa le vanda imediat ce au fost incarcate in conturi. Exemplele s-au vazut cel mai bine pe piata Rasdaq, in cazul Dafora, Armax Gaz, Prospectiuni, Albalact etc.

IPO-urile atrag totusi bani de la investitori

Casa de Bucovina Club de Munte (BCM) a finalizat in ianuarie oferta publica initiala de vanzare a 27,2% din actiuni, pentru suma de 9,1 milioane de lei. Oferta a fost suprasubscrisa cu 42%.
In prezent, fondul inchis de investitii STK Emergent deruleaza un IPO cu 25% din titluri, prin care vrea sa atraga 50 milioane de lei (13,6 milioane de euro). Pretul unei unitati de fond este de 281 de lei, iar banii din oferta vizeaza finalizarea proiectelor imobiliare in desfasurare, in valoare de 150 milioane de euro. Contor Group Arad va derula intre 29 februarie si 13 martie o oferta in valoare de 11,79 milioane de lei (3,2 milioane de euro) prin vanzarea a 20% din actiuni. Grupul vrea sa utilizeze banii pentru proiectele de investitii in expansiunea pe pietele externe.
La finele lunii ianuarie CNVM a aprobat prospectul de oferta publica initiala a procesatorului de PVC Teraplast Bistrita. Compania vrea sa listeze 25% din actiuni, iar valoarea ofertei s-ar putea cifra la 20 milioane de euro.

Cele mai citite

Gigi Becali, după ce a trecut printr-o boală groaznică: „Nu puteam să dorm”

Gigi Becali, patronul celor de la FCSB, a avut probleme de sănătate severe la finalul anului 2024, fiind infectat cu HMPV, un virus asemănător...

Răzvan Lucescu refuză oferta Beșiktaș și rămâne la PAOK, în ciuda suspendării de 4 luni!

Antrenorul român, dorit de Beșiktaș după demiterea lui Giovanni van Bronckhorst, a ales să continue la PAOK, chiar dacă va lipsi de pe bancă...

Aderarea României la Schengen: Oportunitate majoră pentru turismul de incoming

Turismul este o sursă vitală pentru redresarea economică, alături de fondurile europene, agricultură și banii trimiși de cei din diaspora Aderarea completă a României la...
Ultima oră
Pe aceeași temă