Factură lunară la energie electrică plătită de populaţie va creşte cu 4,5% începând de vineri, 1 aprilie, ca urmare a introducerii unei contribuţii pentru sprijinirea producătorilor de energie care poluează mai puţin. Ministerul Economiei nu îşi asumă responsabilitata pentru creşterea preţurilor pasând vina către Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.
„În România, Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei are misiunea de a crea şi de a aplica sistemul de reglementări necesar funcţionării sectorului energiei şi pieţelor de energie electrică, energie termică şi gaze naturale în condiţii de eficientă, concurenţă, transparenţa şi protecţie a consumatorilor, precum şi cel necesar implementării sistemului de reglementări necesar asigurării eficienţei energetice şi promovării utilizării la consumatorii finali a surselor regenerabile de energie. În consecinţă, orice decizie în legătură cu tarifele practicate în domeniul energetic face parte din atribuţiile exclusive ale Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei şi nu are nicio legătură cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
Începând cu 1 aprilie intră în vigoare ordinul nr 12/2011 al Preşedintelui ANRE care prevede, printre altele, apariţia în factură, ca un cost suplimentar, a contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, în cuantum de 0,0185lei/kwh.
Banii colectaţi vor fi folosiţi pentru investiţii în unităţi de producţie în cogenerare de înaltă eficienţă, care consumă mai puţine materii prime şi emit mai puţine noxe. În schimb, costurile de producţie sunt mari din cauza tehnologiilor mai scumpe. Aceasta este o recomandare a Comisiei Europene.
„Banii urmează a fi folosiţi, în conformitate cu aprobarea primită de la Comisia Europeană, pentru implementarea unei scheme de ajutor de stat cu scopul promovării energiei electrice produse în cogenerare de înaltă eficientă, pe bază cererii de energie termică utilă. Acest lucru înseamnă investiţii în retehnologizarea şi eficientizarea centralelor producătoare de energie termică şi electrică, ceea ce va duce, în viitor, la costuri mai reduse pentru producerea energiei electrice”, precizează Ministerul Economiei în comunicat.