-2.3 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBursa se pregateste de vacanta

Bursa se pregateste de vacanta

» Dupa ce au provocat cateva luni de euforie la burse, speculatorii s-au retras din piete, iar volumele de tranzactionare scad in asteptarea raportarilor pentru trimestrul al doilea al anului.

 

» Tranzactionarea actiunilor Fondului Proprietatea se poate face mult mai transparent ca pana acum, prin SSIF-uri, daca proiectul Asociatiei Brokerilor va primi avizul CNVM.

Dupa ce a bifat o revenire spectaculoasa in ultimele 3 luni, bursa pare sa fi iesit din vizorul speculatorilor, cei care au miscat cu preponderenta cotatiile in ultima vreme. Dovada, revenirea sedintelor de tranzactionare cu volume putin peste un milion de euro la BVB, o veste proasta pentru brokeri care traiesc, totusi, din rulaje. Raliul consumat recent are nevoie de o gura de oxigen, pe care numai o sesiune de raportari financiare de exceptie o poate oferi. Ne temem insa ca nu va fi cazul in trimestrul al doilea al anului; companiile romanesti gafaie tot mai sonor in ultima vreme, astfel incat a fost nevoie de o amanare masiva la plata obligatiilor catre stat, pentru 6 luni, decisa de Guvern saptamana trecuta. Scaderea volumelor anunta deci o previzibila retragere a cotatiilor pe termen scurt-mediu dupa marcari discrete de profit.

Revenirea pretului petrolului spre 70 dolari/baril nu reprezinta o veste buna pentru economia globala, deja slabita. Programele ample de tiparire de bani derulate, in ultima vreme, cu agresivitate in SUA, Marea Britanie, Japonia etc. pot duce la o explozie a inflatiei la primele semne ca economia isi revine. Iar cum banii de hartie nu mai sunt priviti cu mare incredere dupa operatiunile Bancilor Centrale, putem asista, in curand, la o noua isterie pe bursele de marfuri si la revenirea discursului privind sfarsitul apropiat al petrolului. Un scenariu nu lipsit de substanta, avand in vedere ca cele mai multe state petroliere si-au atins deja varful de productie. Am surprins in acest context o discutie interesanta intre doi mici investitori care tinteau deja spre sectorul feroviar in ipoteza ca scumpirea petrolului ar face transportul pe calea ferata preferabil celui rutier, iar companiile care repara material rulant sau producatorii de vagoane si locomotive vor avea o paine buna de mancat la un moment dat. Am criticat deseori Asociatia Brokerilor pentru lipsa de flexibilitate si cantonarea in interese inguste. Acum insa e cazul sa-i felicitam pentru initiativa de a grabi tranzactionarea actiunilor Fondului Proprietatea, promovand un sistem de tranzactionare a actiunilor nelistate prin intermediul bursei. Introducerea brokerilor in circuitul de schimbare a proprietarului initial al actiunilor este, in primul rand, in interesul detinatorilor de actiuni "la prima mana", vanati pana acum de tot felul de samsari care le obtineau datele de contact prin intermediul unor baieti saritori de la Depozitarul Central. Este un pas important spre construirea unui pret corect pentru actiunile FP, avand in vedere ca posesorii certificatelor erau "ofertati", pana acum, cu preturi de 10-15% din valoarea nominala. Conform acestui sistem, transferul actiunilor s-ar realiza prin Depozitarul Central (ca si in prezent), dar tranzactiile se vor efectua prin intermediul societatilor de brokeraj, ceea ce ar face posibila aparitia unor cotatii ferme de cumparare si vanzare.

Pana pe 24 iulie se pot subscrie unitati ale fondului inchis OTP Wise RO, un fond cu capital garantat ce va fi listat la BVB dupa incheierea ofertei. Este vorba de un produs structurat, care functioneaza dupa urmatorul principiu: banii depusI initial de investitori sunt plasati in depozite bancare, iar sumele provenite din dobanzi sunt directionate intr-un indice construit pe baza celor mai performante/neperformante actiuni din indicele S&P500 din SUA (se initiaza pozitii long pe 10% din companii, considerate cu potentialul cel mai mare de crestere si pozitii short pe alti 10% din emitenti, cei cu perspectivele de scadere cele mai mari in cazul revenirii trendului descendent la burse). In acest fel, investitorii au sansa sa isi creasca randamentul aferent unui depozit clasic. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă