Actiunile a sapte companii vor fi retrase luni, 27 noiembrie, de la tranzactionare pe piata reglementata la vedere, administrata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), odata cu modificarea configuratiei pietei, a anuntat bursa. Actiunile celor sapte firme vor putea fi tranzactionate pe piata valorilor mobiliare necotate. Emitentii retrogradati sunt Rafinaria Astra Romana Ploiesti, Carbid-Fox Tarnaveni, Rolast Pitesti, Chimopar Bucuresti, Abrom Barlad, Vel Pitar Ramnicu Valcea si Sofert Bacau.
Categoria I a bursei va cuprinde, astfel, 18 companii, fata de 21 in prezent, prin retragerea Rafinariei Romane Astra si a Rolast Pitesti si retrogradarea Rulmentul Brasov la categoria a II-a a pietei. De asemenea, numarul emitentilor listati la categoria a II-a se va reduce la 40, de la 44 in prezent.
Piata reglementata la vedere administrata de BVB va cuprinde, de la 27 noiembrie, trei sectoare, respectiv titlurile de capital, titlurile de credit si organismele de plasament colectiv (OPC). Sectorul titlurilor de capital cuprinde categoriile 1, 2 si 3 pentru actiuni si, respectiv, drepturi, precum si Categoria International pentru fiecare din cele doua tipuri de valori mobiliare.
Admiterea la categoria I
Pentru admiterea la categoria I, destinata actiunilor, firma trebuie sa detina capitaluri proprii, in ultimul exercitiu financiar, de cel putin echivalentul in lei a opt milioane de euro. De asemenea, este necesar ca respectiva companie sa fi obtinut profit in ultimii doi ani de activitate si sa prezinte un plan de afaceri pentru cel putin doi ani. Mentinerea la aceasta categorie presupune si indeplinirea anumitor cerinte pentru indicatorii de lichiditate, respectiv o rata anuala de tranzactionare de minim 80% din totalul zilelor in care pot fi operate transferuri cu actiunile emitentului, un numar mediu de cel putin cinci tranzactii pe zi, o valoare medie zilnica a operatiunilor de minim 25.000 lei si tranzactionarea anuala a cel putin 3% din titlurile prezente pe bursa.
Admiterea a categoria a II-a
Companiile de la categoria a II-a trebuie sa aiba valoarea capitalurilor proprii din ultimul exercitiu financiar de cel putin echivalentul in lei a doua milioane de euro. Indicatorii de lichiditate la aceasta categorie sunt o rata anuala de tranzactionare de minim 40% din totalul zilelor in care pot fi operate transferuri cu actiunile emitentului, un numar mediu de cel putin doua tranzactii pe zi, o valoare medie zilnica a operatiunilor de peste 2.000 lei si tranzactionarea anuala a cel putin 3% din titlurile prezente pe bursa.
Admiterea la categoria a III-a
La categoria a III-a de actiuni vor fi admise atat valorile mobiliare ale companiilor dinamice, inovatoare si cu potential de crestere din domenii in plina dezvoltare, cat si titluri ale emitentilor care au, in principiu, in obiectul de activitate, dezvoltarea de tehnologii noi si implementarea acestora in domenii precum medicina, biotehnologia, agrotehnologia, telecomunicatiile si informatica.Admiterea la aceasta categorie este conditionata de un nivel al capitalurilor proprii din ultimul exercitiu financiar de cel putin echivalentul in lei a un milion de euro, conditie valabila si pentru actiunile din statele membre si nemembre ale UE.
Alte reglementari
In sectorul titlurilor de credit vor fi incluse trei categorii pentru obligatiuni corporative (1, 2 si 3), obligatiunile municipale, titlurile de stat, categoria internationala obligatiuni si categoria alte titluri de credit, care va include si obligatiunile ipotecare.
Obligatiunile pot fi admise la una dintre categorii daca emitentul a incheiat o oferta publica de vanzare efectuata in baza unui prospect aprobat de CNVM in vederea admiterii la tranzactionare la BVB.