» Bursa de Valori Bucuresti (BVB) lanseaza astazi 12 noi instrumente financiare derivate, din care 10 contracte la termen (futures) cu suport pe actiuni listate la BVB si doua contracte futures pe valute (euro si dolar american).
Aceste contracte derivate vor urca la 14 numarul total al derivativelor.
Lansarea inca de anul trecut a celor doua contracte futures pe indicii BET si BET-FI a venit ca o completare a paletei instrumentelor financiare tranzactionate la BVB, dupa esecul unei fuziuni cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri de la Sibiu (SIBEX), cu o experienta de circa 11 ani in piata contractelor derivate.
Totusi, piata derivativelor dezvoltata de BVB nu reusit sa convinga, din contra, in acest an (in trei luni si jumatate) lichiditatea acesteia a fost zero. Mai mult, in primul trimestru din 2008, cand tendinta generala a BVB a fost una puternic descendenta, lichiditatea Bursei din Sibiu (SIBEX) a fost cu aproximativ 30% mai mare decat cea a Bursei de Valori Bucuresti, potrivit lui Teodor Ancuta, presedintele SIBEX. Unul dintre avantajele pietei la termen, cum e cea din Sibiu, este ca investitorii pot castiga si cand piata creste, si cand scade, fiind o piata a pariurilor, pe cand in piata la vedere (spot), cum este preponderent cea de la Bucuresti, investitorii pot castiga doar cand piata creste. "In prima faza, am vrut sa ne diferentiem de Bursa de la Sibiu si am lansat derivativele pe indici, care sunt niste produse sofisticate. Nici cei de la Sibiu, care au un contract pe indicele propriu, nu au inregistrat nici o tranzactie cu aceste contracte in 2008.
De asemenea, este denaturata comparatia de lichiditate intre cele doua piete, deoarece trebuie luati in calcul banii jucati in piata derivativelor (nivelul marjelor), nu valoarea totala a contractelor, si atunci am obtine o lichiditate de 8-10 ori mai mica", a declarat Stere Farmache, presedintele BVB. "In cazul acestor contracte lucrurile vor sta mai bine. Lichiditatea pe aceasta piata nu se atrage asa usor, iar numarul investitorilor pe acest segment este de cateva sute. Prin programe de marketing si educationale vom incerca sa demaram aceasta piata futures. Lichiditatea va fi mai mica la inceput, dar va crea bazele pentru o evolutie ascendenta in viitor. Pentru a atrage lichiditate, am anuntat marje mai mici dar, in functie de volumele inregistrate, le vom ajusta pe parcurs", a conchis Farmache.
Piata derivativelor este caracterizata printr-un nivel al riscului mult mai mare (chiar si de zece ori) comparativ cu piata actiunilor, care servesc drept suport pentru construirea derivativelor. Orice variatie a activului suport (actiune, indice, marfa, valuta etc.) este amplificata prin principiul levierului (de 3-10 ori) in piata la termen. Astfel, daca pretul unei actiuni variaza cu 10% si marja pentru contractul derivat construit pe acea actiune este de 10%, inseamna ca variatia in piata futures este de 100% – unii pot pierde toata suma (marja), iar altii isi pot dubla suma.
Lansarea celor 12 noi contracte derivate (pe actiuni si valute) de catre BVB va oferi in premiera investitorilor posibilitatea de arbitraj intre BVB si SIBEX, deoarece aceste contracte futures sunt deja tranzactionate pe piata de la Sibiu. Arbitrajorii fructifica diferentele dintre cotatiile afisate pe doua piete, realizand un profit fara risc, prin initierea unor pozitii de sens opus (cumpara pe piata cu cotatie mai mica si vand pe piata cu cotatie mai mare).
Teodor Ancuta, presedintele SIBEX, ne-a declarat ca orice concurenta din partea BVB este benefica, iar cei 11 ani vechime isi vor spune cuvantul. "Comisioanele cu circa 5-10% mai mici practicate de BVB nu ii vor determina pe investitori sa se mute de la Sibiu. In plus, pe langa experienta indelungata, avem o casa de compensare solida, cu o capitalizare de 3,5 milioane euro, fata de cea de la Bucuresti, care este fragila, cu doar cateva sute de mii de euro. Totodata, prin faptul ca BVB a anuntat marje mai mici in comparatie cu noi nu inseamna ca sunt mai atractivi, deoarece pe 9 dintre cele 12 contracte se pot pierde toti banii (marjele) si chiar mai mult, intr-o singura zi, un risc mult prea mare, de care investitorii vor tine seama", a explicat Ancuta.
Cele 12 derivative sunt pe Erste Bank (EBS), cele cinci SIF-uri, Petrom (SNP), Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN), Banca Transilvania (TLV), cursul euro/leu si cursul dolar/leu. Doar la derivativele pe SIF3, pe SIF4 si pe Transgaz marjele de mentinere sunt superioare unei variatii negative maxime (multiplicatorul – limita zilnica de variatie), in cazul celorlalte noua contracte marjele de mentinere putand fi "spulberate" intr-o singura zi.