» Costurile mari de productie si investitiile necesare pentru modernizare au stat la baza deciziei.
» Cei peste 200 de angajati ai fabricii vor fi disponibilizati treptat, pana la sfarsitul acestui an.
» Pentru Bunge, lucrurile nu au stat bine nici in Bulgaria, unde in urma cu o saptamana a inchis o alta fabrica.
bunge romania a decis inchiderea fabricii de ulei Interoil Oradea. Potrivit directorului Bunge Romania, Michael Whitney, decizia a fost luata ca urmare a costurilor mari de productie si a vechimii fabricii, care pentru modernizare ar avea nevoie de investitii foarte ridicate. Productia de ulei va fi absorbita, incepand cu 1 septembrie, de fabrica Unirea de la Iasi si de fabrica de la Martfu–Ungaria.
Productia, transferata la Iasi si in Ungaria
"Costurile industriale ridicate si volumul mare al investitiilor necesare pentru modernizarea fabricii au stat la baza hotararii actionariatului", a declarat directorul Bunge Romania, Michael Whitney. Fabrica Interoil Oradea a fost construita in 1940 si necesita investitii substantiale pentru modernizarea echipamentelor si a infrastructurii. "Costurile industriale se ridica mult peste cheltuielile inregistrate de unitati similare, precum fabrica de la Martfu din Ungaria, sau Unirea de la Iasi, in timp ce capacitatea de productie este mult mai mica", a subliniat reprezentantul fabricii. Interoil a fost preluat de grupul american de firme Bunge in anul 2003. Fabrica din Oradea producea ulei pentru partea de vest a tarii. Pe viitor productia pentru aceasta parte a tarii va fi preluata de Unirea Iasi si de fabrica Martfu din Ungaria, in timp ce fabrica de la Buzau va produce pentru partea de sud.
Peste 200 de angajati disponibilizati
Incepand cu data de 1 septembrie cei peste 200 de angajati ai Interoil vor fi disponibilizati. In prezent patronatul si sindicatul mai poarta negocieri cu privire la salariile compensatorii. "Ni s-au promis 18 salarii nete compensatorii pentru angajatii care urmeaza sa iasa la pensie de varsta sau pensie anticipata si sase salarii compensatorii pentru ceilalti angajati. Nu ne convine acest lucru si negociem in continuare cu conducerea companiei", a declarat liderul sindicatului de la Interoil, Pavel Maghiar. Liderul sindical mai spune ca, nu demult, fabrica a fost retehnologizata, ajungand sa produca uleiuri calitative. "Am negociat noile salarii pe 31 martie si nici nu ne gandeam ca vom ajunge aici, dupa cat de bine mergea productia", a subliniat Maghiar. Reprezentantii Interoil au declarat ca au angajat o firma de resurse umane care sa-i ajute pe angajati sa-si gaseasca noi locuri de munca. "O parte dintre ei ar putea fi transferati la celelalte fabrici detinute de Bunge, in Romania si Ungaria", a adaugat directorul societatii. In ceea ce priveste activele si terenurile fabricii, conducerea nu a luat inca nici o decizie. Una dintre optiuni ar fi aceea de a le vinde. Interoil Oradea se intinde pe o suprafata de 6 hectare.
Directorul Michael Whitney a recunoscut ca Bunge Romania s-a confruntat cu pierderi semnificative in 2005 si 2006 si lucrurile nu au stat foarte bine nici in Bulgaria, unde in urma cu o saptamana s-a inchis fabrica detinuta de compania americana. El a negat insa ca ar urma sa mai fie inchise si alte fabrici din Romania.
ISTORIC
» Lider De piata
Compania Bunge a fost fondata in Amsterdam in anul 1818. In prezent sediul central este in apropiere de New York (SUA). Compania opereaza de la vanzarea materiei prime precum cereale si fertilizatori pana la vanzarea cu amanuntul a produselor alimentare precum uleiul alimentar, margarina sau maioneza. Portofoliul Bunge Romania include marcile Floriol, Unisol, Muntenia si Floarea Soarelui, fiind lider de piata in acest domeniu, cu o cota de 30%.