» Cea mai mare banca din Romania si-a deschis sase centre imobiliare, prin care va vinde populatiei credite ipotecare.
» Dezvoltarea afacerilor BCR pe segmentul de real estate implica relatii cu agentiile imobiliare si cu dezvoltatorii.
» Locuintele nou-livrate pe piata si relaxarea creditarii, factori stimulativi ai pietei imobiliare autohtone.
BCR, membra a grupului austriac Erste Bank, a intrat in afaceri pe segmentul de real estate. Institutia a deschis ieri sase centre imobiliare si 22 de puncte de lucru specializate in credite ipotecare. "Centrele imobiliare vor fi principala forta de vanzare a creditelor ipotecare, iar pentru inceput ne vom concentra pe Bucuresti, unde cresterea pietei depaseste media pe tara", a declarat Dorin Cojocaru, director de retail al BCR. Prin noile centre, BCR va vinde exclusiv produse imobiliare, in principal prin relatia cu agentiile imobiliare si cu dezvoltatorii, a aratat Cojocaru. Potrivit oficialilor bancii, noua abordare in vanzarea creditelor imobiliare va avea ca efect si dezvoltarea businessului bancii pe segmentul de real estate. Clientii noilor centre vor fi persoanele care doresc sa achizitioneze o locuinta prin intermediul agentiilor imobiliare, al dezvoltatorilor si constructorilor agreati de BCR. "Specialistii vor analiza fiecare dosar in parte, urmand ca structura de finantare sa fie specifica fiecarui client", a aratat directorul de retail al BCR.
In Bucuresti, banca va avea un centru imobiliar si zece puncte de lucru. Cei 36 de specialisti care le vor deservi vor asigura, pe de o parte, relatia cu consumatorul final, iar pe de alta parte – relatia cu agentiile imobiliare si cu dezvoltatorii proiectelor locative. In provincie, BCR va avea cinci centre, fiecare responsabil pentru o regiune, precum si 12 puncte de lucru.
Creditele in valuta, preferate
Pe primele 7 luni din acest an ritmul mediu de crestere a portofoliului de credite imobiliare a fost de 3,14%, sub nivelul celui inregistrat in perioada similara a anului 2006, de 3,94%, a aratat Dorin Cojocaru, in cadrul Congresului International Imobiliar Bucuresti. "In anul 2007, s-a accentuat tendinta de accelerare a creditarii in valuta fata de anul 2006, tendinta care estimam ca se va mentine in continuare, fiind rezultatul evolutiei monedelor, precum si al nivelului diferit al costurilor de creditare", a spus oficialul BCR. Daca media pe primele sapte luni din 2006 a ponderii creditelor in valuta era de 40,68%, in aceeasi perioada din 2007 aceasta a ajuns la 42,68%. In prezent, creditele imobiliare insumeaza 19% din totalul creditelor, la nivelul intregii tari, iar in Bucuresti ele reprezinta 28%.
Deficit de locuinte
La temperarea cresterii portofoliilor de credite ipotecare ale bancilor au contribuit atat deficitul de locuinte de pe piata, cat si deteriorarea capacitatii populatiei de a achizitiona imobile. Potrivit Raportului BNR asupra stabilitatii financiare, creditul ipotecar a avut un rol limitat in stimularea cererii de imobile. Valoarea medie a unui credit ipotecar a fost de 72.000 RON (decembrie 2006). Dinamica pietei imobiliare a fost accentuata de deficitul de oferta. Oferta provine in special din constructiile mai vechi si s-a mentinut modica: numarul de locuinte a crescut in perioada 2001-2006 cu doar 1,6%, iar ponderea locuintelor terminate anual in totalul fondului de locuinte este de 0,46% (2006), comparativ cu 1,13% in zona euro. BNR apreciaza insa ca oferta de locuinte pe termen mediu si lung ar putea creste.