2.1 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăAsigurarea obligatorie, singurul colac de salvare în România inundabilă

Asigurarea obligatorie, singurul colac de salvare în România inundabilă

Analiza dezastrelor din ultimii 25 de ani arată că aproape întreaga ţară este expusă la inundaţii.Bilanţul calamităţilor include mii de case distruse şi pierderi de miliarde de euro.Singurul instrument de protecţie la îndemâna românului simplu rămâne asigurarea obligatorie a locuinţei.

 

„Inundaţii se pot produce în orice moment şi aproape în orice zonă din România.” Aceste vorbe aparţin unuia dintre oamenii care se ocupă, în ţara noastră, cu strategiile de protecţie împotriva inundaţiilor. Cea mai clară  dovadă în acest sens o constituie chiar localizarea inundaţiilor din ultimii ani. În 2005, inundaţiile s-au concentrat cu precădere în Banat, în Dobrogea, în bazinul Argeş-Olt şi de-a lungul Siretului. În 2006, inundaţiile au lovit mai ales în zonele adiacente Dunării, pentru ca în 2008 să se mute spre în bazinele Someş-Tisa, Prut Bârlad şi Siret. În 2010, cel mai dureros an din punct de vedere al calamităţilor, inundaţiile au curs mai ales pe Siret. Reducerea riscului de inundaţii ar presupune investiţii de miliarde de euro, bani de care statul român nu dispune. În plus, o strategie clară privind inundaţiile va fi pusă în aplicare abia de la finele anului viitor. În aceste condiţii, fiecare român trebuie să aibă grijă de propriul viitor. Singurul instrument pe care îl avem, în acest moment, la îndemână este asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Costul redus al acestei poliţe, adică 10 sau 20 de euro pe an, o face accesibilă aproape oricărui cetăţean al României.

 

Primii din Europa la inundaţii, locul trei la cutremure

Date certe privind riscurile la care este expusă ţara noastră vin şi dinspre Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Unul dintre indicatorii pe care CSA îi va lua în seamă la analiza solvabilităţii societăţilor de asigurare este factorul de ţară privind riscurile de inundaţii şi cutremure.  Cu cât acest factor este mai mare, cu atât dauna posibilă este mai mare, iar companiile vor trebui să constituie rezerve mai mari sau să îşi reasigure portofoliile. Din acest punct de vedere, România nu stă deloc bine. Potrivit datelor CSA, factorul de ţară pentru riscul de inundaţii este în România de 0,40%, adică cel mai mare din Europa şi de patru ori mai mare decât în Italia, Belgia sau Marea Britanie.  În ceea ce priveşte cutremurele, România se situează (exceptând câteva ţări de dimensiuni foarte mici) pe locul trei în Europa, după Cipru şi Grecia. Cumulate, valorile celor doi indici plasează România pe primul loc pe continent în ceea ce priveşte riscurile catastrofale în ansamblu.

Aproape 1 miliard de euro pagube doar în 2010. Statul nu mai dă bani

Inundaţiile din lunile iunie-iulie 2010, cele mai grave din ultimii ani, au afectat 481 de localităţi din 37 de judeţe. Aproape 20.000 de persoane au fost evacuate din locuinţele lor; circa 4.000 de gospodării au fost avariate, dintre care 863 au fost complet distruse. În total, pagubele produse de inundaţiile din vara lui 2010 se ridică la peste 875 milioane de euro, conform evaluărilor autorităţilor.  De menţionat este că, începând din 2011, statul român nu va mai despăgubi persoanele afectate de inundaţii.

Primarii sunt gata să dea amenzi

Perioada de graţie prilejuită de campania electorală a luat sfârşit, iar persoanele care nu au încă o asigurare de locuinţă riscă să plătească amenzi de până la 500 de lei. Mai mulţi primari contactaţi de RL sunt hotărâţi să-i sancţioneze pe cei care nu au decis încă să „renunţe” la 20 de euro, cât costă asigurarea obligatorie PAID, pentru a se păzi de eventualele efecte ale calamităţilor naturale, dar şi de amenda de peste cinci ori mai mare decât prima anuală. „Am luat deja măsuri de promovare a poliţei în colaborare cu societăţile de asigurare. Oamenii trebuie să înţeleagă că această asigurare este obligatorie. Vom da şi amenzi dacă este cazul. Legea este lege”, ne spune primarul comunei Jibou, din judeţul Sălaj. Şi primarii unor localităţi mari ne anunţă că sunt interesaţi de evoluţia asigurărilor şi că iau deja măsuri.

„Deocamdată nu am aplicat amenzi, dar probabil că o vom face. În acest moment, trimitem avertismente conform legii”, ne-a explicat responsabilul cu presa al Primăriei Reşiţa. Interesul este ridicat şi în rândul primarilor care abia au fost aleşi. „Sunt primar de doar patru zile, însă am cerut deja un raport în ceea ce priveşte situaţia locuinţelor asigurate. Desfăşurăm oricum o campanie de promovare în parteneriat cu firmele de asigurare. Dacă va fi cazul vom da şi amenzi”, ne spune primarul din Abrud. În orice caz, de la apariţia legii şi până în prezent numărul asigurărilor de locuinţă a crescut substanţial. „Înainte nu avea nimeni asigurare.Acum cred că sunt 40-45% din locuinţe asigurate”, spune primarul din Jibou. În privinţa amenzilor avem deja un precedent important. Este vorba despre oraşul Timişoara, unde, anul trecut, peste 140.000 de oameni au fost chemaţi de autorităţi pentru a face dovada că deţin o asigurare de locuinţă.

Despre asigurarea obligatorie

Asigurarea PAD costă 10 euro pe an pentru casele din chirpici şi 20 de euro pe an pentru locuinţele din materiale moderne.

Despăgubeşte cu 10.000 de euro proprietarii caselor din chirpici şi cu 20.000 de euro pe ceilalţi.

Acoperă riscurile de inundaţii, cutremur şi alunecări de teren.

Este vândută legal doar de către următoarele companii: Astra Asigurări, ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali, Grawe, Groupama, Platinum, Uniqa.

2005-2010 – Bilanţul trist al inundaţiilor

 
144 de persoane decedate

 
69.000 de persoane evacuate

 
66.500 locuinţe afectate, din care 15.400 locuinţe distruse

 
3.080 de poduri afectate

 
15.700 km de drumuri afectate

 
106.600 hectare de teren agricol inundat.

Cele mai citite

Creștere în turismul românesc: Sosirile și înnoptările au crescut în primele 11 luni din 2024

Cei mai mulți turiști străini au venit din Germania, Italia și Israel Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), turismul din România a...

Protest major în București: George Simion estimează peste 50.000 de participanți și cere demisia președintelui Klaus Iohannis

Protestul organizat de AUR va începe la ora 14:00 în Piața Universității, urmând ca la ora 15:00 manifestanții să pornească pe traseul Piața Victoriei...

Tanczos Barna ar lua în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat sâmbătă că „ia în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%”, deși inițial a spus că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă