Băncile comerciale au ajuns într-o situaţie foarte proastă, iar de o lungă perioadă de timp ele au pierderi, spune Dragoş Cabat, analist financiar.
Situaţia economică precară şi, mai ales, creşterea continuă a restanţelor creează probleme din ce în ce mai mari băncilor din România. „Pe agregatele sistemului bancar vedem pierdere agregată şi probabil că aşa se va termina anul 2012. În acest context, singura soluţie de reducere a creditelor neperformante şi de creştere a profitabilităţii băncilor, pentru că cele două sunt corelate, este reluarea creditării. Reluarea creditării trebuie să se facă atât pe segmentul de companii, cât şi pe cel de persoane fizice, eu aş spune că în această ordine, mai întâi pe cel de companii, de IMM şi apoi pe cel de persoane fizice. Ceea ce este important este abordarea băncii pentru că în momentul acesta au politici de risc foarte inflexibile, dure, parţial impuse şi de Banca Naţională prin normele de creditare şi atunci toţi se feresc să mai dea credite”, spune Dragoş Cabat, analist financiar.
Potrivit acestuia, dacă nivelul creditelor rămâne constant de la o perioadă la alta, nivelul creditelor neperformante creşte, pentru că ele vin din urmă, şi atunci procentul lor în totalul creditelor continuă să crească.
Mai sunt şi veşti bune
„Vestea bună este că în momentul în care se va relua creditarea din cauza competiţiei se vor duce rapid costurile în jos, cu două sau trei procente faţă de costurile actuale de creditare. Reluarea creditării trebuie să se întâmple foarte rapid. Eu anunţ că se va întâmpla lucrul acesta de un an şi nu s-a întâmplat încă, dar eu cred că şi răbdarea băncilor-mamă cu sucursalele din România s-a cam terminat. Pierderile acumulate de sucursalele din România nu mai pot fi susţinute cum trebuie de băncile-mamă. Costurile s-au redus. De acum încolo nu se mai pot reduce costurile. Singura soluţie este reluarea creditării. Cred că în lunile următoare o să fie paşi clari de reluare a creditării şi presiune pe BNR să mai îndulcească puţin normele de creditare”, a explicat analistul financiar.
Bani mai puţini din afara ţării
„Bani de la băncile, mamă nu mai vin şi singurele surse importante sunt cele atrase şi în lei. Majoritatea băncilor comerciale din România au început să acorde credite numai în lei, cu excepţia creditelor ipotecare. Acestea ar trebui să rămână singurele în valută. Vor ajunge şi acestea în lei, dar nu prea are sens, pentru că în 3-5 ani România o să treacă la moneda unică şi atunci un credit pe 25 de ani să îl schimbi iar în euro nu are sens”, a mai spus Cabat.
Pierderi-gigant la cea mai mare bancă locală
Mediul economic advers a făcut ca rata creditelor neperformante din portofoliul BCR să continue să crească până la un nivel-record la finele primelor 9 luni, de 25,8%, cu 5 puncte procentuale peste nivelul din urmă cu un an. La sfârşitul lunii septembrie 2011, creditele neperformante ale BCR reprezentau 20,8% din total. La finele trimestrului III din acest an, creditele neperformante au depăşit un sfert din total, crescând chiar faţă de nivelul de la finele lunii iunie – 24,6%. Portofoliul de credite al BCR a ajuns la 55 miliarde lei, la finele lunii septembrie 2012, în creştere cu 3,1% faţă de septembrie 2011 (53,38 miliarde lei). Această degradare a portofoliului de credite al BCR a generat costuri în creştere puternică pentru provizioane. Astfel, cheltuiala netă cu provizioanele de risc pentru credite a crescut în primele nouă luni din acest an cu 63,8%, până la 2,635 miliarde lei, faţă de 1,61 miliarde lei la sfârşitul lunii septembrie 2011. Totuşi, BCR spune că formarea de noi împrumuturi neperformante a încetinit în trimestrul al treilea. În consecinţă, costurile mari cu riscul au făcut ca BCR să raporteze o pierdere consistentă pe primele 9 luni din 2012, de 762,5 milioane lei, faţă de un profit de 67,6 milioane lei cu un an înainte, în condiţiile în care profitul operaţional a scăzut uşor, cu 3,5%.
Restanţele cresc puternic
Restanţele românilor la bănci au atins un nou record, arată datele pe luna august furnizate BNR de către Biroul de Credit. 726 de mii de români aveau 780 de mii de restanţe la instituţiile financiare în luna august, cu un total de 8,6 miliarde de lei, în creştere cu peste 100 de milioane de lei faţă de iulie, cu peste un miliard de lei mai mult faţă de sfârşitul lunii ianuarie şi 1,1 miliarde de lei mai mult faţă de decembrie 2011.Cea mai mare valoare a restanţelor este reprezentată de creditele în euro, cu 3,44 miliarde de lei, urmată de cea a creditelor în moneda locală, cu 3,27 miliarde de lei, şi în alte valute (categorie dominată de creditele în franci elveţieni) cu 1,85 miliarde de lei. Restanţele de până la 60 de zile erau de 75 de milioane de lei, cele între 61 şi 90 de zile de 75,3 milioane de lei, iar cele la peste 90 de zile (care se provizionează integral de către bănci) erau de peste 6 miliarde de lei. La colectare au fost trimise credite de 2,36 miliarde de lei, un nou record, de asemenea. Sumele restante înregistrate de Biroul de Credit reprezintă valoarea datoriei restante (principal, dobândă şi dobândă penalizatoare) aferente creditelor. Datele BNR arată că persoanele fizice aveau credite de 98 de miliarde de lei la bănci, însă sunt luate în considerare doar expunerile egale sau mai mari de 20.000 de lei.