Proiectul legii privind parteneriatul public-privat a fost adoptat în grabă, nu va produce rezultatele aşteptate şi chiar ar putea atrage sancţiuni împotriva României din partea Comisiei Europene, a declarat marţi directorul executiv al Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham), Anca Harasim, transmite Mediafax.
„Avem acum o lege a PPP-urilor care nu va produce cel mai probabil rezultatele aşteptate”, a spus Harasim la seminar pe tema investiţiilor străine.
În plus, CE ar putea iniţia procedura de infringement pe această temă, a spus ea.
„Este vorba de garanţia de 2% cerută investitorilor atunci când intră într-un parteneriat public-privat, dar şi atribuirea directă a contractelor, care este atât motiv de infringement dar şi exclude proiectele cu finanţare europeană”, a spus Harasim.
Ea apreciază că legea ar trebui abrogată şi refăcută.
„Rolul ei era să aducă investitori semnificativi, care nu prea vin în aceste vremuri, şi în acelaşi timp să atragă fonduri europene. În acest moment nu înţelegem ce rezolvă această lege”, a spus Harasim.
Andreea Paul Vass, consilier al premierului Emil Boc, a declarat, la acelaşi seminar, că Guvernul va aproba miercuri normele de aplicare a legii parteneriatului public-privat.
Iniţiatorii proiectului au avut de ales între o abordare rigidă şi una flexibilă, preferând-o pe cea din urmă, a spus Vass.
„Nu poţi să faci proiecte, dar să pleci de la premiza că toţi sunt corupţi”, a spus ea, referindu-se la atribuirea directă a contractelor.
Harasim a spus însă că aprobarea normelor nu va rezolva problemele determinate de apariţia legii.
„N-ai ce să repari fundamental prin norme”, a spus ea.
Proiectul de lege privind PPP a fost promulgat de preşedintele Traian Băsescu la finele lunii septembrie. Legea a fost reexaminată la cererea lui Băsescu din cauza unor dispoziţii care ar fi putut crea confuzie pe piaţă, ca urmare a neoperării distincţiei dintre regimul juridic general prevăzut de OUG 34/2006 şi cel derogatoriu, prevăzut de actul normativ.
Actul normativ stabileşte, printre altele, modul de finanţare a proiectelor realizate prin parteneriat public-privat, repartizarea riscurilor între domeniul privat şi cel public, precum şi înfiinţarea, în cadrul Ministerului Finanţelor, a unei Unităţi Centrale pentru Coordonarea Activităţii de tip Parteneriat Public-Privat.
AmCham a anunţat, în februarie, că este necesară îmbunătăţirea legislaţiei privind parteneriatele de tip public-privat, apreciind că actualele prevederi nu sunt motivante pentru atragerea unor investiţii mari, iar aplicarea acestui sistem este defectuoasă şi ineficientă.