2.6 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAgricultura a taiat din elanul economiei in 2007

Agricultura a taiat din elanul economiei in 2007

» Constructiile au afisat in 2007 cea mai mare crestere, de 33,6%, mult peste ritmul economiei.

» Adancirea deficitului comercial a sters din influenta pozitiva a investitiilor de capital.

» Consumul populatiei a contribuit cu 77% la cresterea economiei, dar influenta lui s-a temperat.

Agricultura a fost anul trecut singura ramura a economiei care a redus din cresterea Produsului intern brut (PIB), in timp ce constructiile au avut cel mai mare avans, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Produsul intern brut si-a temperat anul trecut cresterea, la 6%, de la 7,9% in 2006, ajungand la nivelul de 404,7 miliarde lei. La nivelul Uniunii Europene (incluzand 27 de state), unde cresterea medie a economiei a fost de 2,9%, Romania a ocupat al cincilea loc, fiind devansata doar de Polonia (6,5%), Lituania (8,8%), Slovacia (10,4%) si Letonia (10,6%). La cresterea cu 6% de anul trecut a PIB cea mai importanta contributie au continuat sa o aiba serviciile (cu 3,5%), urmate de constructii (cu 2,4%), industrie (cu 1,2%) si impozite nete (cu 0,2%), in timp ce agricultura a redus cu 1,3% cresterea cumulata a celorlalte ramuri. Mult peste nivelul mediu de crestere economica s-au plasat constructiile, cu un avans de 33,6%, in contrast cu agricultura, care a scazut cu 16,9%. Industria a inregistrat o crestere inferioara PIB, cu 5,1%. In 2007, productia agricola a scazut cu 16,7% fata de anul precedent, cea vegetala reducandu-se semnificativ, cu 24,7%, iar cea animala cu 3,9%. Principalii factori ce au determinat scaderea productiei agricole au fost conditiile climaterice nefavorabile, care au facut ca din totalul de 8,5 milioane de hectare suprafata arabila cultivata peste 65% sa fie afectata in proportii variind intre o treime si intreg. La acestea s-au adaugat randamente scazute la majoritatea culturilor, exceptie facand strugurii, sfecla de zahar si cartofii.

Tendinta descendenta care se manifesta in agricultura a facut ca ponderea acesteia in PIB sa se reduca la jumatate fata de anul 2001, pana la 6,6% in 2007, in vreme ce sectorul constructiilor a depasit pentru prima data agricultura, ajungand la o cota de 9,1% din PIB. Tendinta descendenta s-a remarcat si in industrie, dar pe o panta mai lina decat in cazul agriculturii, astfel ca anul trecut industria a coborat la 23,5% din PIB. Pe langa sectorul constructiilor care a cunoscut o crestere continua, serviciile inregistreaza de asemenea o tendinta ascendenta, ponderea acestora ajungand la aproximativ 50% din PIB. Impozitele nete pe produse au ocupat in 2007 o cota de 11,1% din PIB.

Pe categorii de utilizari, consumul efectiv al populatiei a crescut cu 10,2%, iar consumul efectiv al administratiilor publice s-a majorat cu 7,4%. O crestere impresionanta a inregistrat-o aportul de capital social, cu 29,9%. Exportul de bunuri si servicii a urcat cu 8,7%, dar a fost net devansat de importuri, care au crescut cu 26,1%.
Consumul populatiei a contribuit cu 77% la evolutia din 2007 a PIB, aportul de capital social cu 30,5% (fata de 25,6% in anul anterior), iar consumul administratiei publice cu 7,7%. O influenta negativa a avut-o deficitul comercial, care s-a adancit la 14,3% din PIB in 2007, fata de 12% in 2006, fiind de peste doua ori mai mare comparativ cu 2002, cand reprezenta 5,7% din PIB.

Cele mai citite

Zelenski despre finalul războiului: „Diplomația este necesară, dar Putin nu vrea pace, ci să rupă izolarea”

Președintele ucrainean avertizează asupra intențiilor lui Putin și subliniază importanța sprijinului occidental, în timp ce Ucraina se confruntă cu provocări militare și întârzieri în...

Opoziția conservatoare din Germania îl acuză pe Olaf Scholz de sprijinirea „propagandei” Moscovei

Cancelarul Olaf Scholz este criticat de opoziţia conservatoare din Germania, care l-a acuzat sâmbătă că a contribuit la "propaganda" Moscovei prin apelul său telefonic...

Rareș Bogdan contestă demersurile lui Marcel Ciolacu: „Un joc politic pentru a-l favoriza pe George Simion”

Europarlamentarul PNL îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu de manipulare prin publicarea unui document ucrainean care explică interdicția lui George Simion în Ucraina. Rareș...
Ultima oră
Pe aceeași temă