5.6 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAcord de limitare a bonusurilor bancherilor

Acord de limitare a bonusurilor bancherilor

În noaptea de miercuri spre joi, între Parlamentul European şi preşedinţia irlandeză a UE s-a ajuns la un acord privind punerea în lucru a noului cadru de reglementare a sectorului bancar, Basel III, care va merge dincolo de ceea ce era prevăzut, limitând bonusurile bancherilor. Ieri, Comisia Europeană a ­prezentat proiectul „Frontiere inteligente“.

Pentru prima oară în istoria reglementării pieţelor financiare în Europa, limităm bonusurile bancherilor – a declarat eurodeputatul austriac Othmar Karas (PPE, dreapta), care negociază acest proiect pentru Parlamentul European (PE). Acordul a fost stabilit după şase luni de negocieri şi urmează ca marţea viitoare să fie discutat în cadrul reuniunii miniştrilor de Finanţe ai UE.

Iniţial, regulile Basel III, care vizau întărirea capacităţii băncilor pentru a face faţă crizelor viitoare, urmau să fie puse în lucru progresiv, începând cu 1 ianuarie 2013, dar negocierile ­s-au prelungit, pentru că PE a vrut introducerea unei limitări a bonusurilor acordate bancherilor, ceea ce a suscitat importante reticenţe. PE dorea fixarea unui raport de unu la unu între remuneraţia fixă şi cea variabilă a cadrelor bancare, ceea ce însemna că remuneraţia variabilă nu putea depăşi remuneraţia fixă. Statele, la rândul lor, doreau un raport mult mai mare, lăsând posibilitatea primelor importante. Pentru a ajunge la un acord, Parlamentul a promis un compromis potrivit căruia bonusul poate atinge dublul remuneraţiei fixe, în condiţiile în care o majoritate calificată de acţionari este de acord. Printre alte puncte litigioase figurează flexibilitatea acordată fiecărui stat european privind amploarea capitalului adiţional pe care îl poate impune băncilor cu scopul întăririi fondurilor lor „curate”.

Cadrul reglementar Basel III, elaborat în marş forţat după izbucnirea crizei financiare, vizează întărirea fondurilor curate ale băncilor la fel şi a rezervelor lor în lichidităţi, în vederea limitării riscului de faliment. Basel III va impune o rată de fonduri curate „dure”, de 7% la finele anului 2018. Instituţiile financiare cele mai importante vor trebui să aibă acest procent de 9 sau 9,5%. După anunţul din noiembrie privind decizia SUA de a nu aplica regulile Basel III la data prevăzută, mai mulţi­ lideri bancari europeni au cerut întârzierea intrării în vigoare şi în Europa. Astfel, noul cadru de reglementare a sectorului bancar, zis Basel III, va intra în vigoare la începutul anului 2014 pe continentul european, dacă se va ajunge la un acord politic asupra acestui dosar, a mai precizat eurodeputatul ­Karas.

După acordul de principiu din  noaptea de miercuri spre joi între Parlamentul şi preşedinţia irlandeză a UE, urmează găsirea unui acord politic între statele membre. Caz în care urmează o sesiune parlamentară în aprilie pentru stabilirea modului în care acest pachet de măsuri să intre în vigoare la 1 ianuarie 2014. Ministrul irlandez de Finanţe, Michael Noonan a estimat că „în cursul acestor negocieri, a trebuit să punem în balanţă diferitele interese, dorinţa de a limita remuneraţiile bancherilor menţinând un sector bancar european concurenţial, necesitatea de a furniza un ansamblu de reguli unice, dar suficient de suple pe tot continentul”.

Proiect pentru 2017

Comisia Europeană a prezentat ieri noile proceduri vizând întărirea controlului intrărilor şi ieşirilor la frontierele Uniunii Europene şi facilitarea accesului pe acest teritoriu pentru unele tipuri de vizitatori  extra-comunitari, supuşi sau nu unei obligaţii de viză la ora actuală. Proiectul „frontiere inteligente”, dezvăluit de comisarul Cecilia Malmstrom (afaceri Interne) face apel la două noi mecanisme tehnologice –  un sistem de intrare-ieşire (EES) şi un Program pentru înregistrarea călătorilor (RTP).

Acesta din urmă se va concentra pe vizitatorii care merg frecvent în Europa şi extinde facilităţile lor de acces  cu ajutorul unui sistem automatizat. După o înregistrare prelabilă, ei vor dispune de un document şi de un număr de identificare ce le va permite intrarea sau ieşirea din Europa „în câteva secunde”. Potrivit Comisiei Europene, este vorba de circa 5 milioane de persoane şi sunt vizaţi în special oameni de afaceri, studenţi, cercetători. Acum câteva luni au fost lansate cereri pentru facilitarea accesului în UE al turiştilor bogaţi proveniţi în special din Rusia şi China.

În ce priveşte noul Sistem ­intrări-ieşiri, acesta va permite controale întărite ale identi­tăţii şi duratei sejurului călătorilor. Înregistrările  electronice (completate mai târziu prin ­date biometrice) se doresc mai eficiente decât actualul sistem. EES va permite alertarea ­rapidă a autorităţilor naţionale asupra deplasărilor şi duratei sejururilor autori­zate. 

Cele mai citite

China este în căutarea creșterii economice pierdute. Cât de fondată este teama de un război economic cu Trump?

China a intrat în centrul atenției investitorilor datorită pachetelor de stimulare gândite de Partidul Comunist Chinez, care au impulsionat piețele globale, însă, deși indicii...

ANAF îi controlează pe cei care închiriază locuințe în regim hotelier

Autoritățile fiscale i-au luat în vizor pe proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier, dar nu își declară veniturile, potrivit Pro Tv. Potrivit datelor ANAF,...

S-a aflat cauza decesului lui Silviu Prigoană

Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit în urma unui infarct – este concluzia medicilor legiști. Procurorul va închide dosarul după ce va analiza...
Ultima oră
Pe aceeași temă