Desi fondurile structurale nu vor fi operationale decat dupa momentul aderarii, guvernul de la Bucuresti a inceput deja negocierea neoficiala a programelor-cadru cu Bruxellesul, a spus Istvan Csutak, secretar de stat la Ministerul Integrarii Europene. Cat priveste programul operational regional, "axele prioritare” sunt: imbunatatirea infrastructurii, consolidarea mediului de afaceri, dezvoltarea turismului in plan regional si local, ca si dezvoltarea urbana durabila. In acest scop vor fi finantate cu prioritate reabilitarea si modernizarea retelei judetene si locale de drumuri, modernizarea infrastructurii serviciilor de sanatate, a serviciilor sociale si educationale, actiuni care presupun cofinantare locala de minimum 15%. Aspectele-cheie pentru accesarea acestor fonduri structurale si rolul consultantilor in succesul intreprinderilor romanesti de a se adapta modului occidental de folosire a acestor bani comunitari au constituit, de altfel, subiectul dezbaterilor organizate de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) in cadrul "Forumului consultantei in afaceri”.
Ca exemplu concret a fost data Regiunea Bucuresti-Ilfov, care va trebui sa se confrunte si cu alte provocari majore, reprezentate de nivelul inacceptabil al protectiei mediului, respectiv de poluarea generata de lipsa statiilor de epurare a apelor reziduale, de tehnologiile invechite pentru producerea energiei, de trafic. "Nu exista o alta capitala europeana care in 10 ani sa-si reduca la jumatate numarul pasagerilor de metrou”, a spus Valeria Valeri, consilier de preaderare, de origine italiana, la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov, care a anuntat ca Regiunea autonoma Sicilia va aloca sume considerabile pentru programe de dezvoltare sustenabila a economiei si culturii din Bucuresti si sud-estul tarii.
Tot in cadrul acestor discutii s-a aratat faptul ca este foarte important si programul operational de dezvoltare a resurselor umane. De exemplu, Fondurile Sociale Europene au reprezentat 40% din totalul fondurilor asimilate de Irlanda, ceea ce i-a asigurat acestei tari un spectaculos salt in privinta standardului de viata. Rezultate excelente au fost inregistrate prin recurgerea la acelasi tip de finantare si de catre Spania si Portugalia. Sunt exemplele spre care trebuie sa se uite si Romania.